Το κάψιμο της γερμανικής σημαίας από οργισμένο Κύπριο διαδηλωτή στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας είναι ίσως δηλωτικό τού πόσο έχει συνταραχτεί η κυπριακή κοινωνία από το κούρεμα των καταθέσεων κατόπιν συμφωνίας κυβέρνησης και Eurogroup.
Αυτή η συμφωνία φαίνεται να ξεθεμελιώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μιας και επιτρέπει στη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική να παρεμβαίνουν οι ισχυροί Ευρωπαίοι ηγέτες στην πραγματική οικονομία αδύνατων χωρών και να τους αφαιρούν κόπους και ιδρώτα μιας ζωής. Και να σκεφτεί κανείς πως άπαντες, έως προχθές, διατυμπάνιζαν τη διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.
Προφανώς είναι ένα μήνυμα του ισχυρού Βορρά στον ασθενικό Νότο, ότι πλέον δεν υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και ουδείς πλέον θα εμπιστεύεται τις καταθέσεις του σε τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για μια στοχευμένη στρατηγική να πληρώσουν οι πιο φτωχοί και να βοηθηθούν οι πιο πλούσιοι. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι «Financial Times», πέρα από τον κίνδυνο υπονόμευσης της συνοριακής ασφάλισης των καταθέσεων, ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι ο πολιτικός. Ουσιαστικά, με βία και απροκάλυπτα, η ευρωπαϊκή ελίτ βάζει το χέρι της στην τσέπη των μικροκαταθετών και την αδειάζει, με το πρόσχημα ότι το κάνει για το καλό τους (!), για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα που διασφάλιζε τάχα τις καταθέσεις τους.
Είναι εξωφρενικό και φαίνεται αυτό από τις αντιδράσεις όχι μόνο του κυπριακού λαού, αλλά και διαπρεπών οικονομολόγων, καθώς και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε πως αν κάποιος θέλει να πλήξει τους Ρώσους ολιγάρχες, τότε θα πρέπει να παραδεχτεί πως ο Κύπριος εργάτης δεν φταίει σε τίποτα, ενώ ο Πορτογάλος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθύμισε ότι έτσι και χαθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας (ως γνωστόν η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι από τους στυλοβάτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος), τότε η χώρα δεν έχει καμία τύχη.
Εάν το κούρεμα επιτύχει, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο, θα επεκταθεί σύντομα δηλαδή στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τους οποίους ο Πορτογάλος πρόεδρος ελπίζει «να ξαναβρούν τη λογική τους». Είναι όντως μια απόφαση που πόρρω απέχει από την κοινή λογική, εξαναγκάζοντας τον μικρό καταθέτη να κρύβει τις οικονομίες του κάτω από το στρώμα, όπως γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες σε αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς έμπιστο τραπεζικό σύστημα. Ο πανικός κάθε Ευρωπαίου μικροκαταθέτη, ακόμη και αυτού που κατοικεί στον ισχυρό Βορρά, είναι φαινόμενο που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρες οικονομίες, το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.