Pin It

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για άλλη μια φορά έβγαλε τα βέλη του, αυτή τη φορά προς την αδύναμη Κύπρο, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσει ο πλούσιος (!) Νότος

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

getFile (3)«Η Ευρώπη βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να πυροβολήσει τα πόδια της». Με αυτόν τον τίτλο η μεγάλη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» έδωσε το στίγμα για το πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά και οικονομολόγοι και στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο.

 

Μετά το αρχικό πάγωμα που δημιούργησε η απόφαση, σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα συμφώνησαν πως ξημερώματα του Σαββάτου έσπασε ένα μεγάλο ταμπού, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου συνολικά για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

 

Χαρακτηριστικό το κεντρικό άρθρο γνώμης που ανέβασε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Σπίγκελ», με τίτλο «Η κατάσχεση των καταθέσεων στην Κύπρο, η μεγάλη αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών».

 

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο «ατύχημα» στην ιστορία της ευρωζώνης. Με την απόφαση αυτή κανείς πια δεν θα εμπιστεύεται τις καταθέσεις του σε τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου».

 

Ενώ η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» έχει τίτλο «Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επιδράσεις της απόφασης για την Κύπρο. Η Ε.Ε. χάνει τον έλεγχο».

 

Ομως, σημαντικό είναι ότι κατά της φορολόγησης των καταθετών στην Κύπρο τάχθηκαν ακόμη και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

 

Ο τελευταίος –σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ»- μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε συνεδρίαση του Κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε αντίθετος με τη στρατηγική Σόιμπλε και είπε ότι «θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να μη φορολογήσουν τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο».

 

Αξίζει να επισημανθούν και οι δηλώσεις του Γερμανού οικονομολόγου και μέλους του Συμβουλίου των 5 Σοφών της Γερμανίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος τόνισε πως «το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν πρόκειται να πλήξει την εμπιστοσύνη μόνο προς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Είναι βέβαιο πως η ανασφάλεια θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες».

 

Και, πράγματι, η ανασφάλεια για τις καταθέσεις έφτασε και στη Γερμανία και αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που σημείωσε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ εγγυάται τις καταθέσεις των Γερμανών πολιτών στις τράπεζές τους και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το θέμα».

Ο ίδιος νωρίτερα είχε δείξει την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να συναινέσει σε ανασκευή των αρχικών αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, ρίχνοντας και αυτός το μπαλάκι στη Λευκωσία και λέγοντας ότι «είναι στο χέρι των Κυπρίων να μοιράσουν όπως αυτοί νομίζουν το βάρος των μέτρων διάσωσης».

 

Τα βέλη του Σόιμπλε

Κάτι που αργά χθες το βράδυ επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να υπαναχωρήσει μπροστά στις αντιδράσεις και τις αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση του Γιούρογκρουπ -αν και δήλωνε πως εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση να αποφασίσει ενδεχόμενες αλλαγές… Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει τους αποταμιευτές άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Ο κ. Σόιμπλε είχε φροντίσει από την Κυριακή το βράδυ να βάλει φωτιές με δηλώσεις του στο γερμανικό κρατικό δίκτυο, όπου και ανέφερε ότι ο ίδιος, η κ. Λαγκάρντ, αλλά και η ΕΚΤ δεν ζήτησαν να φορολογηθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτή –υποστήριξε- ήταν μια απόφαση που πήραν οι Κύπριοι και θα έπρεπε να την εξηγήσουν και στον λαό τους.

 

Βέβαια μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ να ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, όμως το ποσό που αναζητούσαν παραμένει το ίδιο: 5,8 δισ. ευρώ.

 

Γεγονός που θα σήμαινε ότι το κούρεμα των μεγαλοκαταθετών θα μπορούσε να αγγίξει και το 20-30%, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο χτύπημα στον βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, το τραπεζικό του σύστημα.

 

Εκθεση με τις περιουσίες

 

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προτού αποφασίσει με τους υπόλοιπους (καμιά άλλη χώρα δεν φαίνεται να αντιστάθηκε στις προτάσεις Σόιμπλε-Λαγκάρντ-ΕΚΤ και όλοι συμφώνησαν με το κούρεμα των καταθέσεων) είχε δύο βέλη στη φαρέτρα του: πρώτον, το γεγονός ότι στα χέρια της ΕΚΤ βρίσκεται έκθεση με στοιχεία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, όπου φαίνεται πως ο μέσος όρος περιουσίας των πολιτών της νότιας Ευρώπης (περιλαμβάνονται και οι Κύπριοι) –συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης ιδιοκτησίας- είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των Γερμανών. Κάτι που εάν γινόταν ευρύτερα γνωστό στη Γερμανία, θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις σε οποιαδήποτε σκέψη οικονομικής βοήθειας. Και δεύτερον, εάν το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο δεν περιλάμβανε σκληρότατα μέτρα, δεν θα είχε καμιά τύχη να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και η αντιπολίτευση θα το απέρριπτε.

 

 

 

 

Scroll to top