Pin It

«Για τη συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου για πολλές δεκαετίες, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία αποικία της τρόικας, τον λόγο πρέπει να τον έχει ο κυρίαρχος λαός» λέει στην «Εφ.Συν.» ο ανθυποψήφιος του Ν. Αναστασιάδη για την προεδρία της Κύπρου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυπριακή λίρα.

 

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου

 

- Χαρακτηρίσατε Βατερλό τη συμφωνία με το eurogroup και επιρρίψατε ευθύνες προσωπικά στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Πώς βρέθηκε η Κύπρος χωρίς συμμάχους στη χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε μετά το 1974;

 

«Η Κύπρος βρέθηκε χωρίς συμμάχους, πρώτα γιατί η ίδια η Κύπρος παρέμεινε στο δικό της το καβούκι και η κυβέρνηση λειτούργησε με παθητικότητα και σε πνεύμα μοιρολατρίας. Σε επιστολή που έστειλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από τρεις βδομάδες, πριν από το πρώτο Eurogroup, υπέβαλα μια σειρά από εισηγήσεις. Μια από αυτές τις εισηγήσεις ήταν να στείλει προσωπικούς απεσταλμένους σε όλες τις χώρες του Νότου, με συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να συστήσουμε ένα κοινό μέτωπο με συγκεκριμένες λύσεις στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προτίμησε να παραμείνει κλειστή στο προεδρικό μέγαρο και ο ΥΠΕΞ εξαφανισμένος για τρεις βδομάδες».

 

- Ο κ. Σαρρής πήγε όμως στη Μόσχα.

 

«Η μόνη κίνηση που έγινε ήταν ως προς τη Μόσχα, όχι για να εξασφαλίσουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα μας επέτρεπε να λύσουμε τα προβλήματα έξω από το πλαίσιο της τρόικας, αλλά για να ζητήσουμε παράταση του ρωσικού δανείου και μείωση του επιτοκίου χωρίς να προσφέρουμε τίποτα ουσιαστικό προς τη ρωσική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε τη στήριξή της. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κάθε χώρα λειτουργεί με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων και στην προκειμένη περίπτωση με την πρώτη συμφωνία που η κυβέρνηση έκανε με το Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων, που επηρέαζε μεγάλα ρωσικά κεφάλαια, χωρίς προσυνεννόηση με τη Ρωσία, πληγώνοντας τα συμφέροντά της και στέλνοντας το μήνυμα στη Μόσχα ότι η προάσπιση και των δικών τους συμφερόντων δεν αποτελούσε προτεραιότητα για εμάς».

 

- Ζητήσατε δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή πρόωρες εκλογές. Τι λύση θα μπορούσαν να προσφέρουν;

 

«Η τοποθέτησή μου ήταν, και παραμένει, πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της Κύπρου, και ιδιαίτερα μετά την τελευταία συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου για πολλές δεκαετίες καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία αποικία της τρόικας, τον λόγο πρέπει να τον έχει ο κυρίαρχος λαός. Ο κύριος Αναστασιάδης εκλέγηκε με μια λαϊκή εντολή, όπως ο ίδιος τη ζήτησε, για να βελτιώσει το μνημόνιο του κ. Χριστόφια. Αντί τούτου, το κατέστησε κατά πολύ χειρότερο, προδόνοντας έτσι τη λαϊκή εντολή που έλαβε από τον λαό. Κρίνω ότι οι βουλευτές δεν νομιμοποιούνται γιατί δεν έχουν επιλεγεί με εντολή να τοποθετηθούν και να υιοθετήσουν μια τέτοια συμφωνία. Ο μόνος που νομιμοποιείται να αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο κυπριακός λαός ως το κυρίαρχο σώμα στη δημοκρατία και ο λαός μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση με δύο τρόπους. Είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Θεωρώ ότι μετά την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup επιβάλλεται να δοθεί ο λόγος στον λαό μέσα από ένα δημοψήφισμα».

 

- Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι σύμφωνοι με τη διαδικασία ενός δημοψηφίσματος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας;

 

«Οι «εταίροι» μας δεν νομιμοποιούνται να μας υποδείξουν εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς είναι με τέτοιες φοβικές νοοτροπίες που αναζητούν την επιβράβευση από τους ξένους που οδηγηθήκαμε στην μη προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και επιτρέψαμε στους «εταίρους», στη Γερμανία και στην παρέα της, να μας εξευτελίσει και να τραυματίσει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

 

- Είπατε επίσης ότι μελετάτε το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και την επιστροφή στην κυπριακή λίρα. Πώς θα γίνει αυτό και ποιοι συμφωνούν με αυτή την προοπτική στην Κύπρο;

 

«Είπα ότι η κυβέρνηση πριν μεταβεί στο Eurogroup θα έπρεπε να ετοιμάσει πλάνο Β, πλάνο Γ για να τα έχει στη διαπραγματευτική της φαρέτρα. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να ήταν έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, γνωρίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά από κάθε επιλογή. Αυτό θα έκανε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος. Μία από αυτές τις επιλογές, που θα έπρεπε, συγκριτικά πάντοτε, να είχε μελετηθεί, με τις επιπτώσεις της συμφωνίας που επέβαλε το Eurogroup, με τη μέθοδο του εκβιασμού θα ήταν και η επιστροφή στην κυπριακή λίρα. Ασφαλώς και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μια τέτοια ενέργεια, αλλά θα πρέπει κανείς να συγκρίνει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις με αυτές της συμφωνίας την οποία απεδέχθη ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τις καταστροφικές συνέπειες. Μόνο μια συγκριτική μελέτη είναι που μπορεί να καταδείξει τι πραγματικά συμφέρει στον κυπριακό λαό. Κανένας πριν από μερικές βδομάδες δεν σκεφτόταν την επιστροφή στην κυπριακή λίρα και την έξοδο από το Eurogroup. Η σκέψη αυτή ήρθε στο μυαλό των Κυπρίων μετά την απαράδεχτη, εκβιαστική και νεοαποικιακή συμπεριφορά της Γερμανίας και της τρόικας ως αντίδραση για την προάσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας αλλά και την προάσπιση της ανεξαρτησίας μας, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών και άλλων υποθέσεων του κράτους».

 

- Δηλαδή θεωρείτε ότι η χρεοκοπία με τη λίρα είναι επιλογή.

 

«Για κανέναν δεν είναι επιλογή η χρεοκοπία, αλλά δεν ξέρω αν η χρεοκοπία με το ευρώ και με την εκχώρηση της κρατικής μας κυριαρχίας στους υπαλλήλους της τρόικας, που λειτουργούν ως σύγχρονοι κομισάριοι, είναι καλύτερη από τη χρεοκοπία της λίρας».

 

- Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Κύπρος είναι πρότυπο για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Φυσικά το διόρθωσε αργότερα, αλλά η ουσία της δήλωσής του παραμένει. Αυτό σημαίνει πως οι καταθέτες θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτές;

 

«Ασφαλώς είναι λανθασμένη η πολιτική του Eurogroup, αλλά εγώ όσο μέμφομαι την απαράδεχτη συμπεριφορά και τον παραλογισμό του Eurogroup, άλλο τόσο μέμφομαι την υποχωρητικότητα και την ηττοπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία με τη συμπεριφορά της τούς επέτρεψε να μας επιβάλουν τέτοιες μορφές λύσης. Είναι γεγονός ότι το Eurogroup πειραματίστηκε πρώτα πάνω στην Ελλάδα με το κούρεμα των ομολόγων και τώρα πειραματίζεται πάνω στην Κύπρο με το κούρεμα των καταθέσεων, ανατρέποντας κάθε λογική που επικρατεί σε κάθε οικονομία της ανοιχτής αγοράς, όπου οι καταθέσεις δεν είναι επενδύσεις αλλά κεφάλαια που αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων».

 

-Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας και τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε και η Βουλή. Θεωρείται ότι είναι ρεαλιστικό να διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας μετά το σαρωτικό κούρεμα;

 

«Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε πολλές διαβεβαιώσεις πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο δεν τήρησε καμιά από αυτές τις υποσχέσεις. Πολύ θα ήθελα να πιστέψω πως θα υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση. Δεν ξέρω όμως από πού θα αντλήσει τα υπολειπόμενα κεφάλαια να εξαιρέσει όλα τα Ταμεία Προνοίας, το ύψος των οποίων δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή πώς επηρεάζεται από τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου».

 

-Σε αυτή την κρίση για την Κύπρο πώς κρίνετε τη στάση της Αθήνας; Ηταν πάλι μακριά η Ελλάδα από την Κύπρο;

 

«Δεν ξέρω τι συνεννόηση προϋπήρξε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και τι είναι αυτό που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση από την Ελλάδα. Η μοίρα του Ελληνισμού είναι αλληλένδετη και, αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, τότε πολύ σύντομα με τις μεθοδεύσεις ξένων κέντρων αποφάσεων ο Ελληνισμός στο σύνολό του θα διαπιστώσει πως δεν θα αρκεστούν στην οικονομική εξάρτηση και εξαθλίωση του Ελληνισμού, αλλά θα οδηγηθούν και στην επίλυση εθνικών προβλημάτων που θα αφαιρούν εδαφική κυριαρχία και από την Ελλάδα και από την Κύπρο».

 

Scroll to top