Από τον τέως πρόεδρο Σαρκοζί μέχρι τον τελευταίο ανίδεο, η πολιτική πάει στο Διαδίκτυο. Και να δείτε που της ταιριάζουν κιόλας. Η ανάλυση των μηχανισμών είναι απλή
Της Βάλιας Καϊμάκη
Η χθεσινοβραδινή συζήτηση ήταν ζωηρή. Πολιτική φυσικά. Για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ευρώ… ό,τι συζητιέται σε κάθε σπίτι, ώρες που ζούμε. Η διαφορά στην παρέα –που είχε μήνες να βρεθεί από κοντά σε πλήρη διάταξη- ήταν ότι από ένα σημείο και μετά, οι πηγές των πληροφοριών δεν ήταν μόνο τα κλασικά μέσα ενημέρωσης (και βάζω και το Διαδίκτυο μέσα σε αυτά) αλλά και τα social media. «Διαβάσατε τι έγραψε ο τάδε στο facebook;», ο ένας. «Ε, μα δεν άντεξα κι εγώ και του απάντησα στο twitter», ο άλλος.
Η σύνθεση της παρέας είναι πάνω-κάτω ο μέσος όρος της κοινωνίας: ένας που τα έχει όλα και τα χρησιμοποιεί, ένας που έχει μόνο twitter, ένας με 5.000 φίλους στο facebook, ένας με 150, ένας που έχει και τα δύο αλλά δεν τα χρησιμοποιεί ιδιαίτερα, ένας που δεν έχει τίποτα αλλά ξέρει, ένας που δεν ενδιαφέρεται καθόλου…
Η διαφορά είναι πως ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με τα social, πλέον γνωρίζουν τι είναι… Ο φιλόλογος της παρέας είχε και άποψη: «Μη λέτε τρολάκι, τρολίδιο είναι καλύτερα». Ο του facebook (λίγοι) ήθελε να μάθει τι κάνει ένα τρολ να χαρακτηρίζεται τρολάκι (ή τρολίδιο) και όλοι μαζί με μια φωνή απάντησαν «όταν έχει λίγους followers».
Την εποχή που ζούμε δεν θα την ξαναζήσουμε. Οταν τα παιδιά μας θα είναι στην ηλικία μας, θα είναι τόσο εξοικειωμένα με τον υπολογιστή και τις λειτουργίες του που θα είναι πανεύκολο να ενσωματώνουν άμεσα κάθε νέα εφαρμογή, κάθε νέο μηχάνημα. Η δική μου η γενιά περιλαμβάνει από τους εντελώς αρνητικούς μέχρι τους εξπέρ. Αδύνατον να συνεννοηθούν όλοι αυτοί μεταξύ τους. Και η ώσμωση αυτή είναι μαγική.
Εκτός αν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο. Γιατί εκεί πλέον όλοι πατάνε σε γνωστό έδαφος και αισθάνονται άνετα. Δεν υπάρχουν προβλήματα γνώσης και κυρίως δεν υπάρχει πρόβλημα κόμπλεξ. Και το ψηφιακό χάσμα μεταξύ χρηστών και μη υποχωρεί από το προσκήνιο.
Πέρα όμως από τις γνωστές, λίγο ώς πολύ, παραμέτρους της εξοικείωσης ή μη με τις νέες τεχνολογίες, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η οποία συχνά παραβλέπεται: ο χρόνος. «Δουλεύω από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα», έλεγε ένας χθες. «Νομίζετε ότι μετά από αυτό έχω διάθεση να περνάω τα βράδια μου στο facebook;». Και δεν έχει άδικο: «More face time, less facebook», είναι το νέο σύνθημα που κυριαρχεί στους Αμερικανούς διαφημιστές, οι οποίοι ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι παλιές μέθοδοι είναι και οι καλύτερες.
Τι γίνεται λοιπόν; Προς τα πού πηγαίνουμε; Οταν όλα γύρω μας καταρρέουν, όταν ο κόσμος όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει πια, τα social media τι ρόλο παίζουν; Για τους μεν παρηγοριά στην ανεργία τους, για τους δε παρέα στη μοναξιά τους, για άλλους μέσο ενημέρωσης και για πολλούς, μα πάρα πολλούς, ψυχοθεραπεία: φλερτ, καβγάς, γνωριμίες, αυτοεπιβεβαίωση… ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Το μόνο που μπορούμε να βεβαιώσουμε με σιγουριά είναι ότι δεν πρόκειται για μια καινούργια μόδα αλλά για έναν καινούργιο τρόπο ζωής (η λέξη lifestyle είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη που διστάζω να τη χρησιμοποιήσω) ο οποίος σιγά σιγά ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας. Και δεν είναι ούτε ο ελεύθερος χρόνος ούτε τα ψώνια ούτε η ενημέρωση που τα φέρνουν τόσο κοντά μας. Εμείς οι Μεσόγειοι αυτό που έχουμε πάνω απ’ όλα στο πετσί μας είναι η πολιτική. Αυτή μας φέρνει πιο κοντά –κυρίως γύρω από ένα τραπέζι- και αυτή κάνει αποδεκτά και τα social media.
………………………………………………………………………………………………..
ΠΑΙΔΙ
«ΤΟP TEN» λίστα των υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι στο Ιντερνετ ανέδειξε online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online υποχρεώσεων με ποσοστό 73,2% αναδεικνύεται ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες) και η μη ανάρτηση τέτοιων δεδομένων χωρίς έγκριση, κάτι που δείχνει αντιστοιχία με το No 1 δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως έχει ήδη επισημανθεί. Δεύτερη κατά σειρά υποχρέωση των ανηλίκων: να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερούς τους φίλους, και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς (57,5%) και τρίτη να μην παρενοχλούν άλλους στο Διαδίκτυο (52,9%). Στην τέταρτη θέση τοποθετείται η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο (51,2%), ενώ στην 5η θέση κατατάσσεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο Διαδίκτυο (48,6%).
Η υποχρέωση του να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους (45%) καταλαμβάνει την 7η θέση (39,2%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται η υποχρέωσή τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο Διαδίκτυο όπως και στον φυσικό κόσμο (37,6%) και να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο (25,1%). Τελευταία υποχρέωση στην κατάταξη με μόλις 21,1%: να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι και να γνωρίζουν τυχόν όρους χρήσης και πολιτικές απορρήτου, γεγονός που δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις πολιτικές απορρήτου και τους όρους χρήσης, αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο γι' αυτούς περιεχόμενο.
H δρ Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υποβάλλει το εξής ζήτημα με βάση τα παραπάνω: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι θέτουν ως πρωταρχική τους υποχρέωση να σέβονται τα δεδομένα των άλλων χρηστών, όταν οι ίδιοι αναρτούν καθημερινά π.χ. στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες φίλων ή συμμαθητών τους, χωρίς να έχουν ζητήσει πριν συναίνεση γι’ αυτό. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η διασταύρωση της εγκυρότητας των διαδικτυακών πληροφοριών, η πλοήγηση σε ηλικιακά κατάλληλες ιστοσελίδες και η γνώση των όρων χρήσης και των πολιτικών απορρήτου, ζητήματα που άπτονται άμεσα της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας».
………………………………………………………………………….
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Τα παιχνίδια ρόλων (RPG-Role Playing Games) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλες τους τις εκδοχές, ψηφιακές, αναλογικές, στο Δίκτυο… Δεν είναι τα πιο εύκολα απ’ όλα, αλλά αν κολλήσεις… μένεις εκεί, στους φανταστικούς τους κόσμους. Καλωσορίστε το Magic 2014 – Duels of the Planeswalkers.
Το Magic (αδελφάκι του Dungeons & Dragons, toy Kaijudo και του Avalon Hill) είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι ανταλλαγής καρτών, με 12 εκατομμύρια παίκτες και οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των «Planeswalkers», των ισχυρών μάγων που μάχονται εναντίον άλλων για δόξα, γνώση και κατακτήσεις. Τα όπλα τους περιλαμβάνουν ξόρκια, πλάσματα και χειροποίητα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν από έναν τεράστιο και μοναδικό κόσμο φαντασίας. Με πάνω από 12.000 διαφορετικές κάρτες, το Magic προσφέρει game play με πολλά επίπεδα επιλογής και προσαρμογής για τους παίκτες του. Πέρα από το κλασικό «χάρτινο» και το ψηφιακό παιχνίδι καρτών, η σειρά έχει επεκταθεί και σε ψηφιακές πλατφόρμες: Magic: The Gathering Online για PC και Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers για Xbox LIVE, Arcade, Steam, PlayStation Network, iPad και Android (μέσω του Amazon App Store και του Google Play). Κάποιες από τις εκδόσεις (όπως για iPad) δεν είναι ακόμα διαθέσιμες για την Ευρώπη, αλλά τις περιμένουμε όλες σύντομα..
Το Magic 2014 βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων παιχνιδιών και έχουν προστεθεί νέα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, όπως ένα συναρπαστικό storyline, 10 καινούργια decks, 15 νέες συναντήσεις, 10 νέα puzzle challenges, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο mode παιχνιδιού, δημιουργώντας έναν πιο «δυνατό συνδυασμό» μεταξύ του online και offline παιχνιδιού.
Κορωνίδα των νέων εκδόσεων (τόσο σε ψηφιακή μορφή όσο και καινούργια σετ κάρτες, όπως το Magic 2014 – Core Set, ένα μείγμα από 249 νέες κάρτες και αγαπημένα στοιχεία) θα είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το καλοκαίρι στα εξειδικευμένα μαγαζιά παιχνιδιών (http://locator.wizards.com για να βρείτε ένα κοντά στο σπίτι σας) που θα κορυφωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου με την τρίτη έκδοση του Magic Celebration, μια μέρα χωρίς χρέωση στο παιχνίδι Magic.