07/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωμός εκβιασμός από Στουρνάρα

      Pin It

Των Ελενας Βαρίνου – Χάρη Ιωάννου

 

Με την απειλή της κυβέρνησης ότι η καταψήφιση των μέτρων οδηγεί σε άτακτη χρεοκοπία και τις δριμείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τροϊκανή χούντα», ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η θυελλώδης συνεδρίαση στην Επιτροπή της Βουλής για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και τις περικοπές.  Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, «παρών» ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

 

Αργά το βράδυ μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας «καπέλωσε» τον συνάδελφό του της Εργασίας Γ. Βρούτση, αποδεχόμενος πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μην περικοπούν οι συντάξεις των ολικώς αναπήρων (80%).

 

Ανακοίνωσε μάλιστα τη μετακύλιση του κόστους, λόγω έλλειψης ισοδυνάμων, στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

 

Η μάχη μεταφέρεται σήμερα στην Ολομέλεια, όπου το βράδυ θα κριθούν τόσο τα νέα μέτρα όσο και η συνοχή της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν στο πολιορκούμενο από τους διαδηλωτές Κοινοβούλιο.

 

Το κλίμα μύριζε «μπαρούτι» από την αρχή, με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατατέθηκαν τα μέτρα σε ένα μόνο άρθρο 700 σελίδων, για να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές σε δύο ημέρες.

 

Υπέρ της διαδικασίας αυτής τάχθηκαν και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδ. Βουδούρης αποχώρησε από τη διαδικασία.

 

Τελεσίγραφο Στουρνάρα

 

«Η άμεση εκταμίευση της δόσης είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

 

«Εισηγείστε ένα πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κάνετε εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα. Επιβάλλετε μια τροϊκανή χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα.

 

Ο ρόλος του βουλευτή δεν είναι να επικυρώνει τα τετελεσμένα μιας μνημονιακής δικτατορίας», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

 

«Να αποσύρετε άμεσα το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο. Αν δεν δέχεστε αλλαγές, τότε είναι διακοσμητική η συζήτηση», συμπλήρωσε ο Ν. Μαρίας από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

 

«Ποιον προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε με τη χρεοκοπία; Τον άνεργο; Φέρνετε ένα νόμο-καρμανιόλα με απαράδεκτες διαδικασίες και κοροϊδεύετε τον λαό», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης.

 

«Υπάρχουν δύο προτάσεις: Ή τα μέτρα και παραμονή στο ευρώ ή η θέση του ΚΚΕ εκτός Ε.Ε. και ευρώ. Ολα τα άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ανέφερε από την πλευρά της Ν.Δ. ο Α. Γεωργιάδης.

 

«Δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου από το ευρώ. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θεωρείτε πως με αυτά τα μέτρα το χρέος θα είναι βιώσιμο. Δεν προσφέρετε καμία λύση ψηφίζοντάς τα», επισήμανε ο Ε. Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά όμως βρίσκονται εκτός της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων, είναι ιδεολογικές εμμονές της τρόικας», τόνισε η Α. Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, δικαιολογώντας το «παρών».

 

Διαβουλεύσεις με ΠΑΣΟΚ

 

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε των αλλαγών στα εργασιακά, λέγοντας πως «δεν είναι κάτι καινούργιο, οι αλλαγές είναι ουρές από τα προηγούμενα Μνημόνια» και πρόσθεσε πως οι αιτιάσεις της ΔΗΜΑΡ δεν αποτελούν ουσιαστικό επιχείρημα για καταψήφιση, καθώς «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με ωριμότητα και ρεαλισμό».

 

«Ούτε οι δύο δικτατορίες Μεταξά και Παπαδόπουλου και ούτε η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου τόλμησε να καταργήσει ρυθμίσεις που ισχύουν από το 1935», απάντησε σε έντονο ύφος ο Δ. Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από τον κυβερνητικό συνασπισμό όμως και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αντιδράσεις για σειρά ρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τις αναπηρικές συντάξεις, τη μεταβατικότητα των διατάξεων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.ά., τις οποίες παρουσίασε ο βουλευτής Γ. Μανιάτης.

 

«Δεν λέμε ότι θα καταψηφίσουμε, όμως πρώτα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, ειδικά για τους έχοντες 100% αναπηρία», τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος.

 

«Εξοικονομείτε από αυτό μόνο 30 εκατ. ευρώ, να τα βρείτε από αλλού», συμπλήρωσε ο Φ. Σαχινίδης.

 

Μάλιστα, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, στον οποίο εξέθεσαν σειρά από αντιρρήσεις τους.

 

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.» έξω από την Επιτροπή, είχε σπεύσει να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αλλαγών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

«Πρακτικά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, είναι όλα κοστολογημένα», για να διαψευστεί λίγες ώρες αργότερα από τον Γ. Στουρνάρα.

 

Scroll to top