28/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα «Ηθικό Δικαστήριο» κατά του Κοινοβουλίου

Της Χριστίνας Πάντζου «Οταν ένα κοινοβούλιο αυθαιρετεί, καταργώντας κανόνες δημοκρατικής νομιμότητας, δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο. Η αυθεντική δημοκρατία, που πηγάζει από τον λαό, πρέπει να βρει τα εργαλεία για να καταδικάζει έμπρακτα την παρεκτροπή». Με αυτό το σκεπτικό, το «Ηθικό Δικαστήριο κατά του Κοινοβουλίου» της.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

«Οταν ένα κοινοβούλιο αυθαιρετεί, καταργώντας κανόνες δημοκρατικής νομιμότητας, δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο. Η αυθεντική δημοκρατία, που πηγάζει από τον λαό, πρέπει να βρει τα εργαλεία για να καταδικάζει έμπρακτα την παρεκτροπή».

 

Με αυτό το σκεπτικό, το «Ηθικό Δικαστήριο κατά του Κοινοβουλίου» της Παραγουάης δημοσιοποίησε την απόφασή του μπροστά σε μια λαοθάλασσα στην πλατεία Δημοκρατίας της Ασουνσιόν.

 

Μια απόφαση συμβολικά ιστορική, η οποία καταδικάζει βουλευτές και γερουσιαστές για διαφθορά και παραβίαση του Συντάγματος, τόσο κατά τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Φερνάντο Λούγκο τον περασμένο Ιούνιο όσο και μετέπειτα, και τους ανακηρύσσει σε «ανεπιθύμητους» για τον λαό.

 

Το Δικαστήριο Ηθος συστάθηκε πριν από ενάμιση μήνα από την Πλατφόρμα Κοινωνικών Οργανώσεων για τη Δημοκρατία (POSD), με πρόεδρο τον δικαστή Λουίς Λεσκάνο Κλάουδε, πρώην μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, και μέλη διαπρεπείς συνταγματολόγους, νομικούς, ερευνητές και ιστορικούς, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν για σωρεία κοινοβουλευτικών αυθαιρεσιών.

 

«Υπερέβησαν τα όρια των συνταγματικών τους λειτουργιών χρησιμοποιώντας τις εξουσίες τους προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αγνοώντας το συλλογικό όφελος και παραβιάζοντας έκτοτε συστηματικά συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις», λέει η απόφαση υπονοώντας τον ρόλο που έπαιξαν, ανάμεσα στους άλλους, οι μεγαλογαιοκτήμονες και οι πολυεθνικές της αγροτοβιομηχανίας, όπως η Monsanto, στην καθαίρεση του προέδρου Λούγκο.

 

Και καταλήγει: «Αυτές οι πρακτικές των μελών του Κοινοβουλίου καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου και ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».

 

Η απόφαση του «Ηθικού Δικαστηρίου» μπορεί να μην είναι δεσμευτική, έχει όμως σημαντικές πολιτικές επιδράσεις.

 

Μετά την επίδοσή της στον πρόεδρο της Βουλής, στάλθηκε στους ηγέτες της UNASUR (Ενωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών), ενόψει της συνόδου κορυφής της 30ής Νοεμβρίου. Ενα από τα θέματα της ατζέντας είναι και η κατάσταση στην Παραγουάη, η οποία μετά το πολιτικό πραξικόπημα κατά του Λούγκο αποπέμφθηκε από την οργάνωση.

 

Εκπρόσωπός της, μάλιστα, επισκέφθηκε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να έχει επαφές πριν από τη σύνταξη της σχετικής του έκθεσης προς τη σύνοδο κορυφής, και εκτός από τις διαδικασίες του Δικαστηρίου Ηθους έγινε μάρτυρας του κύματος απεργιών και λαϊκής δυσαρέσκειας, της τραγικής κατάστασης των κρατούμενων αγροτών, που έκαναν 58 ημέρες απεργία πείνας και των πορειών των αγροτικών συνδικάτων κατά της απόφασης του νέου προέδρου Φράνκο να νομιμοποιήσει (προς ανακούφιση της Monsanto) τη χρήση μεταλλαγμένων σπόρων.

 

Με αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι οι ηγέτες της UNASUR θα συνεχίσουν το πολιτικό εμπάργκο κατά της Παραγουάης έως ότου επιστρέψει στη δημοκρατική ομαλότητα.

Scroll to top