28/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα βήμα πιο κοντά στην κρίση βιωσιμότητας της ευρωζώνης

Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, συντονιστή Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν αποτελεί λύση του προβλήματος ούτε κατά διάνοια, όπως ακριβώς δεν αποτέλεσε και το PSI, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Πρώτα απ' όλα, η επαναγορά ομολόγων από τη.
      Pin It

Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, συντονιστή Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν αποτελεί λύση του προβλήματος ούτε κατά διάνοια, όπως ακριβώς δεν αποτέλεσε και το PSI, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

 

Πρώτα απ' όλα, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η οποία θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος για την απομείωση του δημόσιου χρέους, θα έχει πολύ πενιχρά αποτελέσματα.

 

Ο λόγος είναι ότι αυτή η επαναγορά προϋποθέτει πως οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πουλήσουν εθελοντικά τα ομόλογά τους στο ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τους υποχρεώσει για κάτι τέτοιο, αφού τα ομόλογα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο.

 

Οι ιδιώτες δεν έχουν κίνητρο να τα πουλήσουν σε τιμές χαμηλές, πολύ περισσότερο όταν το αγγλικό δίκαιο τους εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών. Επιπλέον αντικίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι οι κάτοχοι ομολόγων έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας του PSI.

 

Επομένως, δύσκολα θα δελεαστούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους. Επιπλέον, η επαναγορά αυτή προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περίπου 10 δισ., τα οποία προφανώς αυξάνουν το δημόσιο χρέος.

 

Με άλλα λόγια, η επαναγορά θα αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα σε σχέση με τη ρητορική των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης. Και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η επιτυχία της επαναγοράς αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ στην Ελλάδα.

 

Ομως, ούτε και η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων θα ελαφρύνει το δημόσιο χρέος στον βαθμό που ευελπιστούν οι φιλομνημονιακοί, γιατί αυτό που έχει εντέλει σημασία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν είναι τα επιτόκια αυτά καθεαυτά, αλλά η διαφορά επιτοκίων και ρυθμών ανάπτυξης.

 

Οσο η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση λόγω της πολιτικής λιτότητας, η βιωσιμότητα καθίσταται αδύνατη όσο και να μειώνονται τα επιτόκια.

 

Αυτό είναι κάτι που ο κ. Στουρνάρας αποκλείεται να μην το γνωρίζει. Ευελπιστεί όμως ότι η ύφεση θα ανακοπεί από τις μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν τα Μνημόνια. Και εδώ εδράζεται η παταγώδης αποτυχία της μνημονιακής λογικής.

 

Ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει όσο συνεχίζονται οι πολιτικές των περικοπών, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Και μάλιστα, η λιτότητα λειτουργεί ως μια «μαύρη τρύπα» μέσα στην οποία θα χαθούν όσα χρήματα και αν εκταμιευτούν ως δόσεις.

 

Επομένως, ο κουρνιαχτός από αυτή την απόφαση θα καταλαγιάσει εξαιρετικά σύντομα. Και τότε όλη η ευρωζώνη θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με το πρόβλημα της βιωσιμότητας της ίδιας και όχι πια του ελληνικού χρέους.

 

Οπότε, λίγη φειδώ σε σχέση με τους πανηγυρισμούς είναι απαραίτητη για τα κυβερνητικά στελέχη.

Scroll to top