Pin It

«Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι λέξη-ταμπού»

 

«Η συμφωνία για την Κύπρο είναι το παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

 

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου

 

40_DAUL-JOSEPH«Δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τονίζει πως «όλοι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να δουλεύουμε περισσότερο και να ξοδεύουμε λιγότερα», ενώ επικροτεί τα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί για την ελληνική οικονομία.

 

-Πόσο σας προβληματίζει το αντιπολιτικό και ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα που σαρώνει την ήπειρο;

 

Οπως έχω πει, η άνοδος του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού οφείλεται κυρίως στην έλλειψη θάρρους ορισμένων πολιτικών κομμάτων να πουν την αλήθεια στους Ευρωπαίους γι' αυτή την οικονομική κρίση. Πνευματώδεις εξυπνάδες και εύκολες λύσεις αποτελούν απλή δημαγωγία και απλώς τρέφουν τις ψευδαισθήσεις των πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια απογοητεύονται. Αποστολή μας είναι να πετύχουμε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνείδηση. Η Ευρώπη έχει αλλάξει τον κόσμο. Η Ευρώπη αποτελεί την επιβεβαίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ευρώπη είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η περιφερειακή πολιτική και το Σένγκεν. Είναι τα προγράμματα «Erasmus» και οι δύο εκατομμύρια φοιτητές. Είναι η διεύρυνση. Είναι η πολιτική καλής γειτονίας, η οποία δημιουργεί μια περιοχή συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης. Ευρώπη σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται καθημερινά οι Ευρωπαίοι. Αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε την κάθε μας μέρα: η Ευρώπη αποτελεί τη λύση, όχι το πρόβλημα.

 

-Η ευρωζώνη βρίσκεται σε βαθιά κρίση, περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, με μια αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου. Αποτελεί η λιτότητα τη μόνη λύση σ' αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα;

 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύει στην υπευθυνότητα. Οι κυβερνήσεις μας είναι υπεύθυνες προς τους πολίτες τους και προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ξοδεύουμε μόνο τα χρήματα που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Κάθε διευθυντής επιχείρησης, μεγάλης ή μικρής, το ξέρει αυτό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση τώρα και όχι να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση. Πάντα επαινώ τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού μπροστά σ' αυτά τα οικονομικά εμπόδια. Οταν σε λίγα χρόνια οι Ελληνες θα κοιτούν πίσω, θα νιώθουν περήφανοι με τα επιτεύγματά τους. Η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μάς δείχνουν τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Η νέα οικονομική διακυβέρνηση που επιβλήθηκε στην Ευρώπη υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διατηρούν υγιή τα δημόσια οικονομικά τους. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο την πειθαρχία, αλλά και την ανάπτυξη. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν θέλουμε να ξοδεύουμε για να ξοδεύουμε, αλλά για να επενδύουμε σε τομείς στους οποίους η Ε.Ε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα επιτευχθούν μέσω της ανταγωνιστικότητας, της ενδυνάμωσης της ενιαίας αγοράς, της λιγότερης γραφειοκρατίας για την επιχειρηματικότητα και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

-Πώς είδατε την απόφαση του Eurogroup να εξαναγκάσει την Κύπρο να αναδιαρθρώσει και να μικρύνει τον τραπεζικό της τομέα έναντι ενός πακέτου διάσωσης 10 δισ. ευρώ;

 

Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Είναι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας. Το κράτος θα πρέπει τώρα να μεταρρυθμίσει αυτό τον τεράστιο τραπεζικό τομέα για να τον καταστήσει βιώσιμο. Επιπρόσθετα, απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις για να χτιστεί ένα ισχυρό θεμέλιο για την οικονομία και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική ομάδα στην οποία ανήκω κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει όλα τα επιπλέον διαθέσιμα μέσα, όπως τα ήδη υπάρχοντα ταμεία και προγράμματα, για να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει την ανάπτυξη.

 

-Θα μπορούσε «η εμπλοκή των καταθετών και των μεγάλων πελατών των τραπεζών στη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου να αποτελέσει ένα μοντέλο για το μέλλον», όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ;

 

Η συμφωνία για την Κύπρο είναι το παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χωρίς την Ευρώπη η Κύπρος θα είχε χρεοκοπήσει και θα είχε γίνει η επόμενη Ισλανδία, με εκατοντάδες χιλιάδες καταθέτες να χάνουν τα χρήματά τους. Για να διασφαλίσουμε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα καταλήγουν να πληρώνουν για τα λάθη άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε για περισσότερη οικονομική διακυβέρνηση. Υιοθετήσαμε νομοθεσία σχετικά με τη συνεργασία των εθνικών προϋπολογισμών, με τη μείωση των μπόνους των τραπεζιτών, με τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την επίβλεψη των τραπεζών. Στο μέλλον θα ελέγχουμε καλύτερα τις τράπεζες στην Ευρώπη χάρη στη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης. Το πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε τις καταθέσεις μιας ζωής των πολιτών που έχουν εργαστεί σκληρά όλα αυτά τα χρόνια.

 

-«Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη συνεχίζει να χειροτερεύει και σε ορισμένα κράτη δεν φαίνεται καμία απτή βελτίωση στον ορίζοντα» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση, Λ. Αντορ. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την κοινωνική συνοχή;

 

Επισκέφθηκα την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και είδα την κοινωνική κρίση με τα ίδια μου τα μάτια. Το νιώθω καθημερινά όταν συναντώ νέους ανθρώπους απελπισμένους για το μέλλον τους. Η πρώτη μας ηθική υποχρέωση είναι να πούμε την αλήθεια: η ανάπτυξη δεν θα έρθει με το άγγιγμα ενός μαγικού ραβδιού, ούτε με πρόσθετες δαπάνες, τις οποίες δεν διαθέτουμε πλέον. Ολοι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να δουλεύουμε περισσότερο και να ξοδεύουμε λιγότερα. Πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Οσο περισσότερο εξάγουν οι επιχειρήσεις, τόσο περισσότερο θα παράγουν. Οσο περισσότερο παράγουν, τόσο περισσότερους εργαζόμενους θα χρειάζονται. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μια ανταγωνιστική οικονομία. Θυμίζω σ' εκείνους τους Σοσιαλιστές που ποτέ δεν αναφέρουν αυτή τη λέξη, ότι η «ανταγωνιστικότητα» δεν είναι λέξη-ταμπού. Διαθέτουμε όλα τα μέσα για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά ταμεία, να ολοκληρώσουμε την ενιαία αγορά και να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

-Τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020; Θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών της Ευρώπης;

 

Αυτό που θέλουμε είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ο οποίος να τονώνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και να προασπίζει τις κοινές πολιτικές. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός επενδύσεων. Παρέχει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται ώστε να επενδύουν τα κράτη-μέλη. Το 94% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατευθύνεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και στην αλληλεγγύη προς εκείνα τα κράτη και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και έχουν πραγματική ανάγκη.Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. που βιώνουν τις μεγαλύτερες περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς, τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι οδικές υποδομές, οι έρευνες στην πυρηνική σύντηξη ή στη βιώσιμη ενέργεια. Για παράδειγμα, είμαι ο ισχυρότερος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού προγράμματος για τους φτωχούς. Η πρόταση να μειωθεί αυτό το πρόγραμμα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ήταν απαράδεκτη για εμάς! Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξουν αυτό το πρόγραμμα! Ακόμα και εάν χρειαστεί «να βάλουμε χέρι» σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού. Είναι εκτός συζήτησης το να θυσιάσουμε τη βοήθεια προς τους φτωχότερους πολίτες. Πιστεύω σ' αυτή την Ευρώπη, η οποία θα μας προστατεύσει όλους.

 

……………………………………………………………………………

 

Ποιος είναι:

 

Γεννημένος το 1947 στο Στρασβούργο, εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2007, στη θέση του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμυνας (IHEDN), ενώ έχει ασχοληθεί για χρόνια με την Αγροτική Πολιτική, όντας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Scroll to top