Πέρα από το γνωστό κοινωνικό δίκτυο, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος με προτάσεις δικτύων για κάθε γούστο: βιβλιόφιλους, λάτρεις της τέχνης, επίδοξους εκδότες
Γράφει η Βάλια Καϊμάκη
Συνήθως η δουλειά με παίρνει από κάτω… πρέπει δηλαδή να κάνω συγκεκριμένα πράγματα κι έτσι δεν έχω χρόνο να χαζέψω. Οταν δεν χαζεύω, όμως, δεν έχω ιδέες κι έτσι σε λίγο στερεύω. Φαύλος κύκλος ή ισορροπία τρόμου ανάμεσα στη δουλειά (=επιβίωση) και τη δουλειά (=διασκέδαση). Προβλήματα πολυτελείας, θα μου πείτε, μέρες που ζούμε. Αλλά όσο είμαστε όρθιοι, προχωράμε μπροστά.
Χθες, λοιπόν, είχα την άνεση να μπορώ να χαζέψω λίγο. Οι περισσότεροι από μας, όταν σκέφτονται τα social media φτάνουν μέχρι το facebook, το twitter, το youtube. Αλλά εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες υπέροχες εφαρμογές, χτισμένες ως social media, δηλαδή δικτυακές εφαρμογές κοινοτήτων, για όλα τα γούστα.
Σας έχω ήδη μιλήσει, για παράδειγμα, για το instagram.com και το pinterest.com. Στο πρώτο ανεβάζεις φωτογραφίες τραβηγμένες από το κινητό σου, στο δεύτερο συλλέγεις φωτογραφίες που σου αρέσουν από όλο το δίκτυο. Αγαπημένο είναι επίσης το goodreads.com, όπου μοιράζεσαι με «φίλους» τα βιβλία που έχεις διαβάσει. Γράφεις και την κριτική σου, ή διαβάζεις την κριτική των άλλων και τέλος μοιράζεσαι τις επιλογές σου στα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Με το paper.li φτιάχνεις τη δική σου εφημερίδα με θέματα που σ’ ενδιαφέρουν, το visual.ly σε βοηθάει να φτιάξεις γραφήματα με πολύ εύκολο τρόπο, στο storify.com διαβάζουμε ρεπορτάζ φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από δημοσιεύσεις σε άλλα κοινωνικά δίκτυα… Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, όρεξη να έχει κάποιος να ψάξει και να βρει τα εργαλεία που τον ενδιαφέρουν για τα χόμπι ή τη δουλειά του. Το facebook και το twitter (θεωρητικά και το Google+), τα μεγαλύτερα, δηλαδή, δίκτυα μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε ό,τι φτιάχνουμε με τα υπόλοιπα και να τα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας (εκτός από τους φίλους που έχουμε σε κάθε social media χωριστά). Αλλωστε στις περισσότερες από τις εφαρμογές μπορείς να «μπεις» μέσα από τα μεγάλα κοινωνικά αυτά δίκτυα. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος εργαλείων που κάνει τη ζωή μας όχι απλώς πιο εύκολη, αλλά πραγματικά πιο πλούσια.
Ετσι, χαζεύοντας, ανακάλυψα το τελευταίο μου διαμάντι. Θα πέρναγε απαρατήρητο αλλά είμαι ήδη μεγάλη θαυμάστρια της ιδέας του mind mapping. Δύσκολο να εξηγήσεις τι είναι ακριβώς, ρίξτε, αν θέλετε, μια ματιά στο mindmapping.com για να καταλάβετε καλύτερα, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για έναν «χάρτη» που μας βοηθάει να οργανώσουμε τις σκέψεις ή τις ιδέες μας, η να παρουσιάσουμε κάτι. Φανταστείτε ένα οργανόγραμμα ή ένα γενεαλογικό δέντρο, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει την κλασική μορφή του δέντρου. Η κεντρική ιδέα είναι στη μέση και από εκεί φεύγουν παρακλάδια με τις υποκατηγορίες. Με τη βοήθεια του pearltrees.com μπορεί κάποιος να κάνει ακριβώς το ίδιο, συλλέγοντας ιστοσελίδες, φωτογραφίες, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο βρίσκει στο δίκτυο.
Η πιο απλή εφαρμογή είναι για φοιτητές ή για επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ ένα συγκεκριμένο θέμα. Αντί να αποθηκεύουν όσα ενδιαφέροντα βρίσκουν, τα τοποθετούν αμέσως στο σωστό σημείο για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα. Βρήκα, για παράδειγμα, κάποιον που έχει φτιάξει ένα «δέντρο» με όλα τα μίντια της Κύπρου. Αν αργότερα χρειαστεί να βρει νέα για την Κύπρο δεν έχει παρά να πάει στο δέντρο του και ν’ ανοίξει τις σελίδες που υπάρχουν εκεί.
Για να οργανώσω το κείμενο που διαβάζετε, ξεκίνησα κι εγώ να φτιάχνω ένα «δέντρο μαργαριταριών», το οποίο μπορείτε να το βρείτε εύκολα για να θυμόσαστε ποια είναι τα δίκτυα που αναφέρω… είναι πανεύκολο, προσθέτεις τη σελίδα, τη φωτογραφία ή τη σημείωση που θες και μετά τα οργανώνεις κουνώντας τις βουλίτσες πέρα-δώθε. Ακόμα κι αν κάνεις λάθος διορθώνεται εύκολα.
Οι εφαρμογές web 2.0 μάς άνοιξαν έναν καινούργιο κόσμο κι έφεραν επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Εσείς ακόμα μόνο το facebook χρησιμοποιείτε;
……………………………………………………………………
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ενας πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα συνεργατικός σχηματισμός των επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τις ασύρματες και κινητές τεχνολογίες, παρουσιάστηκε στο κοινό την περασμένη Τετάρτη. Ονομάζεται Hellenic Mobile Cluster (HMC) και αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), με αρχικούς συμμετέχοντες τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου και 13 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς. Το Hellenic Mobile Cluster βρίσκεται στον πυρήνα ενός νέου δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται παρά την -και ενάντια στην- κρίση, με ισχυρή τεχνογνωσία και έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό.
Ο τομέας των εφαρμογών και υπηρεσιών στις κινητές συσκευές παρουσιάζει πολύ ισχυρή επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 εταιρείες, που απασχολούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και αυξάνουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο. Γύρω τους αναδύεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα από επιχειρηματίες, ερευνητές, συμβούλους, επενδυτές, startups, το οποίο πλαισιώνει τις εδραιωμένες και διεθνείς εταιρείες αλλά και τις καινούργιες που στηρίζονται σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς.
Το Hellenic Mobile Cluster επιδιώκει να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μελών του, να τονώσει την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, που το 2012 ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο συσκευές. Στοχεύει επίσης να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και να απαντήσει στις επίκαιρες επιχειρηματικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Παράγοντας-κλειδί για την επιτυχία του είναι οι συνέργειες που θα μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ των διαφόρων μερών της λεγόμενης τριπλής έλικας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και βιομηχανία). Ο φορέας-αρωγός (facilitator) του Hellenic Mobile Cluster είναι η εταιρεία Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.
Συγκεκριμένα, μερικοί από τους σημαντικότερους στόχους στους οποίους θα επικεντρωθεί το Hellenic Mobile Cluster είναι:
* να αποτελέσει ένα κέντρο ενίσχυσης της καινοτομίας στον τομέα των υπηρεσιών κινητών εφαρμογών και περιεχομένου,
* να βοηθήσει τα μέλη του να αναπτυχθούν, μέσω συνεργειών στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
* να αποτελέσει κινητήρια δύναμη που θα συμβάλει στην αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, στον τομέα των κινητών εφαρμογών, σε παγκόσμιο επίπεδο,
* να τονώσει τη συνέργεια με αντίστοιχα clusters διεθνώς του κλάδου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του cluster και πηγή ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Προς την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο φορέας-αρωγός θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της συστάδας, των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των αντίστοιχων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου,
* να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση των τεχνολογικών, επενδυτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών του, στο πλαίσιο εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών.
…………………………………………………………………………
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Εξαγγέλθηκε και για φέτος ο διεθνής διαγωνισμός FameLab, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Το FameLab είναι σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ Cheltenham, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ιδρύθηκε το 2005 από το φεστιβάλ του Cheltenham, σε συνεργασία με τη NESTA, με τη χορηγία και την υποστήριξη των εταιρειών Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία το 2005, άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συμβουλίου από το 2007 και όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια αναγνώριση, σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμά τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ου αιώνα. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα θέμα και η παρουσίαση θα αξιολογείται με βάση το έγκυρο και τεκμηριωμένο επιστημονικό περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα του υποψηφίου. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα υπάρξουν δύο προκριματικοί γύροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα προκριθούν οι δέκα φιναλίστ για τον τελικό. Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον Ιούνιο, στο International FameLab 2013. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 19 Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: http://www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2013.htm