Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ και πανεπιστημιακός, Σταύρος Μαλάς, σύμφωνα με αναλυτές «πλήρωσε» τη θητεία Χριστόφια με την ήττα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Η εκλογή Αναστασιάδη έφερε όμως την επώδυνη για την Κύπρο και επικίνδυνη για την ευρωζώνη απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.
Ο Σταύρος Μαλάς μιλώντας στην «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup «τρίτο Αττίλα», καταλογίζει στον Κύπριο πρόεδρο σειρά αναληθών δεσμεύσεων, υποστηρίζει ότι το ελληνικό PSI προκάλεσε την απώλεια του 25% του κυπριακού ΑΕΠ και επισημαίνει ότι καλό είναι να μελετηθεί το σενάριο για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Συνέντευξη στο Νίκο Σβέρκο
-Πώς σχολιάζετε τη στάση του προέδρου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το τελευταίο διάστημα;
Κατ' αρχάς ο πρόεδρος από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι και την 15η Μαρτίου απέκλειε με κάθε τρόπο κούρεμα καταθέσεων και ο υπουργός Οικονομικών αποκαλούσε «βλακώδη» μια τέτοια πρόταση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν από την 15η του Μάρτη και μετά η κυβέρνηση μεταπείστηκε ως προς το ότι η λύση του κουρέματος καταθέσεων είναι βλακώδης ή εάν δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις της τρόικας.
-Τελικά τι πιστεύετε ότι συνέβη;
Ο πρόεδρος είχε να διαχειριστεί μία άκρως πολιτική απόφαση του Eurogroup, που στερούνταν κάθε οικονομικής λογικής, ειδικά για την Κύπρο, και που στόχο έχει την οικονομική επικυριαρχία της τρόικας -ειδικά του ΔΝΤ- επί της Κύπρου. Αποδέχτηκε να τη συζητήσει μετατρέποντας το θέμα σε μια λογιστικού τύπου διαδικασία αριθμητικών προσαρμογών. Η άποψη μου είναι ότι ο πρόεδρος πήγε στο Eurogroup απροετοίμαστος για μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς να έχει υπαλλακτικό σχέδιο. Να υπενθυμίσω εδώ ότι στην τελευταία τηλεμαχία μεταξύ μας, ο κ. Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει ότι είχε εξασφαλίσει δανεισμό για τις ανάγκες της χώρας (το λεγόμενο σχέδιο Β!), για να δοθεί χρόνος καλύτερης διαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια.
- Θεωρείτε ότι οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στην Κύπρο;
Αυτό που έχει χτυπήσει την Κύπρο είναι ένας τρίτος Αττίλας, και το λέω χωρίς περιστροφές. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, όπως και το 1974 με τη χούντα, η κρίση στην Ελλάδα μάς δημιούργησε τα προβλήματα που έδωσαν την αφορμή να μας επιβάλουν, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, μια άκρως εκδικητική λύση που στερείται κάθε μορφής αλληλεγγύης αλλά και οικονομικής λογικής.
- Θεωρείτε πως υπάρχει η βούληση για διεξοδική έρευνα αυτών των αποκαλύψεων που αφορούν εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε τραπεζικά σκάνδαλα;
Ολα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν. Οι πολίτες θα μας κυνηγήσουν, και με το δίκιο τους, εάν δεν γίνει πλήρης έρευνα για όλες τις υποθέσεις. Πολύ αμφιβάλλω όμως ότι τελικά θα βρεθεί κάτι. Στην Κύπρο υπάρχει μια μερίδα πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου με σχέση αλληλοεξυπηρέτησης.
- Θεωρείτε πως υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για απεμπλοκή της Κύπρου από την τρόικα και ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής της;
Θεωρώ ότι μόνο με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου μπορεί αυτό να γίνει κατορθωτό, αλλά και με θαρραλέα πολιτική βούληση. Η παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση. Διάγετε από μια υποτελική «ευρωλαγνία». Αλλο να είσαι ευρωπαϊστής και άλλο μαζοχιστής.
- Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα πρόσφατα Eurogroup, με δεδομένο το γεγονός ότι, όπως έχετε δηλώσει κι εσείς, για την κυπριακή κρίση βασικός παράγοντας ήταν η κρίση στην ελληνική οικονομία;
Η Κύπρος έκανε αυτό που έπρεπε τον Οκτώβριο του 2011 αποδεχόμενη το κούρεμα του ελληνικού χρέους για να σώσει την Ελλάδα από χρεοκοπία. Αυτό μας κόστισε απώλεια περίπου του 25% του ΑΕΠ μας. Γιατί όμως να κρίνω τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όταν η άμεσα ενδιαφερόμενη κυπριακή κυβέρνηση αποδέχτηκε να συζητήσει μια καταστροφική λύση για την Κύπρο;
- Πρέπει να αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Κύπρο η έξοδός της από την ευρωζώνη;
Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα παραταθεί, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα πληθαίνουν οι φωνές εξόδου από την ευρωζώνη. Και ίσως καλά κάνουμε να μελετήσουμε και αυτό το σενάριο, τουλάχιστο από μακρο-οικονομικής άποψης, αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά.
- Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι στο φόντο της κυπριακής κρίσης υπάρχουν τα ενεργειακά κοιτάσματα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση είχε εγκλωβιστεί σε δύο βασικές πολιτικές διακηρύξεις, τις όποιες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι του ΔΝΤ και οι πολιτικοί ταγοί που τους καθοδηγούν. Οι προεκλογικές διακηρύξεις αφορούσαν τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού της Κύπρου στο πλαίσιο της τρόικας ανεξαρτήτως κόστους και χρόνου. Και στην επιδίωξη μιας δυτικο-κεντρικής εξωτερικής πολιτικής με ΝΑΤΟ-φιλικές σχέσεις και μη εμπλοκή της Ρωσίας σε ένα πακέτο απευθείας δανεισμού.
- Για να αποκλειστούν δηλαδή κάποιοι σημαντικοί «παίκτες» στη σκακιέρα της περιοχής;
Αυτές οι δεσμεύσεις έδωσαν τη χρυσή ευκαιρία να μας «διαχειριστούν» με μαεστρία στο Eurogroup, «με έναν σπάρο δυο τρυγόνια». Πρώτον, μας εγκλώβισαν στα χέρια της Τρόικας με τον ωμό εκβιασμό για αποκοπή του ELA προς τις τράπεζές μας αν δεν αποδεχτούμε το «κούρεμα». Κτυπώντας τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων και οι Ρώσοι, αποδυνάμωσαν κάθε δυνατότητα πρόσβασης προς τη Ρωσία για απευθείας δανεισμό και κλόνισαν συθέμελα τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μας με τη Μόσχα. Δεύτερον, μας επέβαλαν έμμεσα μια δυτικο-ελεγχόμενη εξωτερική πολιτική χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού, αποδυναμώνοντας και τον ρωσικό παράγοντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό. Με ποια ερείσματα θα προσεγγίσουμε ξανά τη Ρωσία για να σταματήσουμε ένα ενδεχόμενο κακό ψήφισμα για το Κυπριακό, όπως πράτταμε στο παρελθόν;
- Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας αποτελεσματικά;
Η παρούσα κυβέρνηση έχει απογοητεύσει το ευρύ κοινό. Αποδείχθηκε ότι δεν έχει το σθένος διαχείρισης κρίσεων, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ασφυκτικών πιέσεων. Τις τελευταίες μέρες επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή τακτική επίρριψης όλων των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και φυσικά έγιναν λάθη και από την προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά το να απεκδύεσαι της δικής σου ευθύνης για τις πράξεις σου σε περίοδο κρίσης αποτελεί πολιτική μωρία. Προβλέπω ότι οι ξένοι θα επιδιώξουν και στο Κυπριακό να μας φέρουν ξανά ενώπιον σκληρών διλημμάτων. Και αυτό γιατί μας έχουν αποδυναμώσει πολιτικά και οικονομικά και μας έχουν μερικώς αποξενώσει από παραδοσιακούς φίλους. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα δεν βοηθάει.
…………………………………………………………………..
O κ. Σταύρος Μαλάς είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ και πανεπιστημιακός