Του Τάσου Παππά
Λάμπουν διά της απουσίας τους οι κορυφαίοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Το μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για την τακτική πρωτοκλασάτων στελεχών, τα οποία αντί να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική, έχουν επιλέξει τη γραμμή της διακριτικής παρουσίας, με λιγοστές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης και μπόλικες διαρροές ήκιστα κολακευτικές για την κυβέρνηση. Το θέμα έχουν επισημάνει στο Μαξίμου άλλα μέλη της κυβέρνησης τα οποία εκ του ρόλου τους στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι υποχρεωμένα να σηκώνουν σε καθημερινή βάση το βάρος των εξηγήσεων για τα επαχθή μέτρα που καλούνται να υλοποιήσουν.
Εντύπωση για παράδειγμα προκάλεσε το γεγονός ότι τις μέρες της κρίσης στην Κύπρο και ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς δέχονταν βολές από την αντιπολίτευση, ο μηχανισμός άμυνας ήταν μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το κακόφημο επικοινωνιακό δίκτυο της Συγγρού. Στην ομάδα των «απόντων», σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, ανήκουν ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος και ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης. Και οι τέσσερις, λαλίστατοι στο παρελθόν και σε καιρούς βολικούς, σήμερα αποφεύγουν την έκθεση στη δημοσιότητα. Περιορίζονται σε τυπικές ενημερώσεις για το αντικείμενο του υπουργείου τους και όταν αποφασίζουν να μιλήσουν γενικότερα δεν διακρίνονται για τον φανατισμό τους στην υπεράσπιση της κυβέρνησης. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, ο κ. Στυλιανίδης, δεν δίστασε να ταχθεί με τη θέση των φορέων της εκλογικής περιφέρειάς του κόντρα στην κυβερνητική άποψη, στο ζήτημα των χρυσωρυχείων Θράκης.
Στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τις αιτίες της εσκεμμένης αφωνίας των υπουργών, κομματικοί παράγοντες έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα. Ο φόβος του πολιτικού κόστους, η διάθεση να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας από την εφαρμοζόμενη πολιτική και να το παίξουν «καλοί» στο ακροατήριό τους και η έγνοια τους να μην κάνουν κάποιο λάθος που θα τους στοιχίσει την καρέκλα τους στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι οι βασικοί λόγοι που κρατούν τους συγκεκριμένους υπουργούς μακριά από την προκεχωρημένη γραμμή μάχης. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση γίνεται οξύτερο αν συνυπολογιστούν η αντίθεση Στουρνάρα – Μανιτάκη, η κριτική που ασκούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο οικονομικό επιτελείο και η ανεπάρκεια κάποιων υφυπουργών.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εκκαθαρίσει την κατάσταση. Στον ανασχηματισμό, που σχεδόν όλοι τον τοποθετούν πριν από το Πάσχα, θα επιχειρήσει να συγκροτήσει μια ομάδα με συναντίληψη, ικανή επικοινωνιακά και διατεθειμένη να συγκρουστεί με την αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Οι επόμενοι λίγοι μήνες είναι κρίσιμοι. Με την τρόικα άκαμπτη στις απαιτήσεις της, την κοινωνία στα όριά της, τους δύο εταίρους (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) να υποδύονται το λεγόμενο προοδευτικό μπλοκ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζει αντεπίθεση σ' όλα τα μέτωπα, ο Α. Σαμαράς καταλαβαίνει πολύ καλά ότι δεν έχει περιθώρια. Μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της κυβέρνησης έχει σπαταληθεί. Οι δημοσκοπήσεις είναι η εύγλωττη απόδειξη: οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, μειώνεται θεαματικά ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι το τρικομματικό σχήμα θα τα καταφέρει, ενώ το πάλαι ποτέ πανίσχυρο όπλο της προπαγάνδας της («πάση θυσία παραμονή στο ευρώ») παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύει με αφλογιστία.