Pin It

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τη στρατηγική του διαφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπογραμμίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιος για τη συνέχιση της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό «δεν έχει υπογράψει αιώνιο συμβόλαιο με την Ιστορία».

 

Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει εθνικό κεκτημένο την τρικομματική κυβέρνηση και δηλώνει στρατευμένος στην προσπάθεια ανάτασης της χώρας.

 

Παράλληλα, σε ερώτηση για το μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και για το αν η Ν.Δ. έχει χώρο σ' αυτό, απαντά ότι «στην κρίσιμη μάχη για την αναγέννηση της Ελλάδας δεν περισσεύει κανείς», ενώ στην παρούσα συγκυρία δίνει μικρά περιθώρια επανασυσπείρωσης των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.

 

-Ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα και ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν μετά τις αποφάσεις των εταίρων στο Eurogroup;

 

«Εχουμε συγκεκριμένα βήματα να κάνουμε: να «κεφαλαιοποιήσουμε» σε όρους εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ρευστότητας το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια δίλημμα για τη θέση της χώρας στο ευρώ. Να επιταχύνουμε με χειροπιαστό και δίκαιο αποτέλεσμα την υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών.

 

Να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ και ευκαιρία για την ανάπτυξη. Να αξιοποιήσουμε πόρους και δυνατότητες για ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους. Οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για τα μέτρα τελείωσαν.

 

Τώρα ξεκινά η περίοδος των αποφάσεων και της υλοποίησης. Είναι εθνικός στόχος να ανατρέψουμε όλα τα προγνωστικά και να ξεκινήσει η ανάκαμψη γρηγορότερα, με την κοινωνία όρθια».

 

-Από τα 34,4 δισ. ευρώ που θα μας δοθούν ώς τα μέσα Δεκεμβρίου, τα περισσότερα θα καταλήξουν σε δημοσιονομικές ανάγκες και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ και οι υπόλοιπες μικρότερες δόσεις συνδέονται με την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων λιτότητας που ψηφίστηκαν προσφάτως. Μπορεί να προκύψει έτσι ανάσα και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία;

 

«Ναι. Αυτά τα χρήματα είναι μια ανάσα ρευστότητας και, πολύ περισσότερο, είναι μια ανάσα εμπιστοσύνης, που τόσο μας έλειψε, για την εθνική οικονομία, για τις καταθέσεις των πολιτών, για τις ανάγκες των υγιών επιχειρήσεων και για τους εργαζομένους τους.

 

Θέλουμε κι άλλες ανάσες. Κερδίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε τόνωση των εγχώριων και άμεσων ξένων επενδύσεων, επιστροφή καταθέσεων, ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σταθερότητα και καλύτερες προσδοκίες. Θέλει πολλή δουλειά και επιμονή στους στόχους και στα πραγματικά αποτελέσματα».

 

-Η παρούσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν τις δυνατότητες και το σθένος να αξιοποιήσουν την πολιτική συμφωνία Ευρώπης – ΔΝΤ για τη δόση προς την Ελλάδα και τη μείωση του χρέους, ώστε η πολυπόθητη ανάπτυξη να έχει απτά αποτελέσματα;

 

«H τριτοκομματική κυβέρνηση είναι εθνικό κεκτημένο. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η συνεργασία. Την κατακτάμε σιγά σιγά στον βαθμό που βλέπουμε καθαρά τι υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον.

 

Υπάρχει η αποφασιστικότητα όλων. Οι θετικές για τη χώρα αποφάσεις μπορεί να αξιοποιηθούν όταν η αποφασιστικότητα συνοδεύεται από σκληρή δουλειά, προσήλωση στους στόχους και επιμονή στο τελικό αποτέλεσμα».

 

 

-Διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση χρειάζονται; Ποιες είναι αυτές κατά τη γνώμη σας;

 

«Νομίζω ότι υπάρχει συναντίληψη στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας που θα οδηγεί σε μεγάλες επιδόσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες».

 

-Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του τι πρέπει να κάνουν;

 

«Να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχει η χώρα τους στόχους της, με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων.

 

Το μερίδιο της ευθύνης μας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι ο όρος της πολιτικής μας σχέσης με τους πολίτες».

 

-Προσωπικά, με ποιον τρόπο είστε διατεθειμένος να βοηθήσετε την κυβέρνηση και παράλληλα το κόμμα σας;

 

«Υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον και στρατευμένος στον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας».

 

-Πριν από περίπου ένα μήνα είχατε προαναγγείλει ότι θα αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Πότε οι ανακοινώσεις, σε ποιους οι προσκλήσεις και ποια η προοπτική;

 

«Η συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή εδώ και δεκαετίες. Το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία –η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και διασφαλίστηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού– θα συσπειρωθούν οι ευρύτατες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη πατρίδα.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τεράστιες. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης στη βάση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, να δημιουργήσουμε δουλειές για τα παιδιά μας, να εξασφαλίσουμε περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες. Ολα αυτά δεν επιτυγχάνονται ούτε με ευχολόγια ούτε με διαιρέσεις.

 

Η συναίνεση που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα αποτελεί σημαντικότατη κατάκτηση. Από μόνη της όμως δεν αρκεί. Τώρα απαιτείται ενότητα και γι' αυτήν την ενότητα εργάστηκα και θα εργαστώ με πάθος».

 

-Η Ν.Δ. και η ευρύτερη μετριοπαθής κεντροδεξιά τι ρόλο θα παίξουν σ' αυτό το μέτωπο;

 

«Ας μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε μ' αυτούς τους όρους. Κύριο μέλημά μας σ' αυτή τη φάση θα πρέπει να είναι η εμπέδωση της ενότητας στη βάση.

 

Οφείλουμε να καταστήσουμε τους πολίτες κοινωνούς των μεγάλων στρατηγικών στόχων της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο όμως είναι ένα: στην κρίσιμη μάχη για την αναγέννηση της Ελλάδας δεν περισσεύει κανείς.

 

Ολες οι δυνάμεις που ασπάζονται τον ορθολογισμό, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανασυγκρότησης, όσοι παλεύουν για το δικαίωμα της ελπίδας έχουν ιστορικό χρέος να συστρατευθούν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και απείρως σημαντικότερα από εκείνα που ενδεχομένως μας χωρίζουν».

 

 

-Χώρος για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που θα απορροφήσει ή θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ υπάρχει;

 

«Κοιτάξτε. Στη φάση αυτή, μεγαλύτερο πρόβλημα και από την εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είναι η επικράτηση ισοπεδωτικών αντιλήψεων που αμφισβητούν συνολικά το πολιτικό σύστημα και σε κάποιο ανησυχητικό βαθμό και την ίδια την δημοκρατία με το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής.

 

Σε ένα τέτοιο τοπίο τα περιθώρια για την επανασυσπείρωση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων είναι μικρά. Ακριβώς γι’ αυτό πρότεινα τη μετάθεση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο λόγο θεωρώ απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική και πολιτική ενότητα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

 

 

-Είχατε δηλώσει πρόσφατα ότι το ΠΑΣΟΚ με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στη διάλυση. Επιμένετε;

 

«Το ΠΑΣΟΚ, όπως κανένα κόμμα άλλωστε, δεν έχει υπογράψει αιώνιο συμβόλαιο με την Ιστορία. Τα κόμματα υπάρχουν όχι όσο θέλουν τα ίδια, αλλά όσο θέλουν οι κοινωνίες, οι δυνάμεις που τα στηρίζουν.

 

Ωστόσο, με τη δήλωσή μου δεν είχα καμιά πρόθεση να προβλέψω το τέλος του, αλλά να μιλήσω για τον κίνδυνο να επέλθει αυτό, για τους λάθος λόγους. Οχι στη μάχη δηλαδή για την αναγέννηση της χώρας, αλλά λόγω αμφιταλαντεύσεων και υπαναχωρήσεων μπροστά στο ιστορικό καθήκον».

 

 

-Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ελπίδες να ανακάμψει ή μάταιος ο κόπος της ανασύστασης;

 

«Με τον Βενιζέλο διαφώνησα ανοιχτά σε θέματα στρατηγικής και τακτικής, αλλά θα ήταν αφελές να συναρτήσουμε τις όποιες πιθανότητες ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ από το πρόσωπο του προέδρου και μόνον. Πρόκειται για συλλογική προσπάθεια, στην οποία βεβαίως χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο».

 

 

-Αν δεν είναι ο αρχηγός το πρόβλημα, τότε ποια είναι η λύση;

 

«Η λύση, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια λέξη, είναι να απαντήσουμε καθαρά στα ερωτήματα που μας απευθύνουν οι πολίτες, δηλαδή τι θέλουμε να κάνουμε, ποιους εκπροσωπούμε και γιατί και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους στη σημερινή Ελλάδα».

 

Scroll to top