Χρονογράφημα
Του Πέτρου Μανταίου
Ηταν γραμμένο σε στηθαίο ανισόπεδης στη λεωφόρο Κηφισιάς: «Ψήφιζε και μη ερεύνα», με μαύρα κεφαλαία γράμματα, το τελευταίο άλφα εγγεγραμμένο στον γνωστό κύκλο. Παρένθεση. Γνώριζα ότι το «Α» είναι το αρχικό της Αναρχίας. Ομως δεν γνώριζα, έως προχθές, ότι το «Ο» (του κύκλου) είναι το αρχικό από το γαλλικό Οrdre = Τάξη, και προέρχεται από τμήμα φράσης του Προυντόν «η αναρχία είναι τάξη». Κλείνει η παρένθεση. Πλάι λοιπόν σ’ αυτό το «Ψήφιζε και μη ερεύνα», ένα, επίσης κεφαλαιογράμματο, τεράστιο –όλο το ύψος του στηθαίου!– «Wake up» = «Ξύπνα».
Εντυπωσιάστηκα που και τα δύο παραπέμπουν, αμέσως ή εμμέσως, σε ζητήματα θρησκευτικά είτε παραθρησκευτικά∙ ανάλογα με την πλευρά που τα εξετάζεις, και που αμφότερα δεν είναι και το… στοιχείο μου! Πάντως, το μεν «Ψήφιζε και μη ερεύνα» είναι διασκευή του γνωστού –όχι όμως και γνωστής προέλευσης (κάποια ανάλυση που είδα, το πάει μέχρι τον Πλάτωνα!)– «Πίστευε και μη ερεύνα» που, γενικά, έχει επικρατήσει να θεωρείται αρχή απαρέγκλιτη της άκαμπτης θρησκευτικής πίστης∙ του δόγματος. Το δε προστακτικό «Wake up», στα ελληνικά «Ξύπνα», είναι τίτλος περιοδικού των μαρτύρων του Ιεχωβά!
Οχι ότι τα σκέφτηκαν όλα αυτά οι –πιθανότατα– νεαροί που ανέγραψαν τα δύο συνθήματα. Αλλά, ιδίως το πρώτο, ενέβαλε και εμένα εις πειρασμόν να ρωτήσω και να αναρωτηθώ: «Ψήφιζε και μη ερεύνα», υπό την έννοια πως, εάν πρώτα ερευνήσεις και μετά ψηφίσεις, τότε η ψήφος σου ενδέχεται να πιάσει τόπο, να είναι ψήφος χρήσιμη; Ή, μήπως, εάν, προτού ψηφίσεις, ερευνήσεις, τότε αναπόφευκτα θα φτάσεις στο συμπέρασμα ότι η ψήφος, ούτως ή άλλως, είναι άχρηστη; Δεν βαριέστε! Και οι ανώνυμοι (νεαροί)… εντολοδότες και οι επώνυμοι (ενήλικοι έως πρεσβύτες!)… εντολοδόχοι, συνήθως, την ώρα της ψηφοφορίας τελούμε εν ημιϋπνώσει! Κι όταν φτάνουμε στον τάφο του Λάζαρου, βρίσκουμε στην πέτρα την επιγραφή «Ενοικιάζεται»…