«Hρωικό τόνο» επιχειρούν να δώσουν στην αποχώρηση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης
Της Κατερίνας Κατή
«Ξεφόρτωσαν» τις δεκάδες εκκρεμείς δικογραφίες του γραφείου τους που αφορούν σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα και παράλληλα -εν όψει της διαφαινόμενης μη ανανέωσης της θητείας τους- επιχείρησαν να δώσουν «ηρωικό» τόνο στην αποχώρησή τους, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους.
Ο λόγος για τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι έπειτα από δύο χρόνια θητείας, κατά τη διάρκεια των οποίων ανήγγειλαν -πομπωδώς, ενίοτε- τη διενέργεια μεγάλων ερευνών για σκάνδαλα του δημόσιου βίου, κατάφεραν να έχουν σήμερα «ανοιχτές» (κατά εκτίμηση δικαστικών κύκλων) περισσότερες από… πεντακόσιες δικογραφίες.
«Κατέβασαν ρολά»
Οπως έγινε χθες γνωστό, οι δύο εισαγγελείς έχουν ήδη κατεβάσει «ρολά», καθώς από τις 2 Μαΐου απέστειλαν όλες τις εκκρεμούσες δικογραφίες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Χρ. Μαρκογιαννάκη, με το αιτιολογικό ότι ο ρόλος τους επικαλύπτεται πλέον από τη θέσπιση του εισαγγελέα διαφθοράς, θέση που ανατέθηκε πρόσφατα στην αντεισαγγελέα εφετών, Ελένη Ράικου, η οποία όμως δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα (δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο διορισμός) .
Είναι η ίδια εισαγγελέας που πριν από περίπου τρία χρόνια, ως Προϊσταμένη τότε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, συνέλαβε και υλοποίησε τον Οκτώβριο του 2010 την καινοτόμο ιδέα της σύστασης τμήματος εισαγγελέων που ασχολούνταν αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα και κατάφερε σε χρόνους-ρεκόρ να ολοκληρώσει τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων, όπως τη δικογραφία για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μάλιστα, ακόμα κι όταν τελικά ανέλαβαν οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης, οι εισαγγελείς του τμήματος της κ. Ράικου συνέχισαν ακλόνητοι το έργο τους με αποτέλεσμα να «κλείσουν», σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης, ογκωδέστατες και σημαντικότατες δικογραφίες, όπως είναι η υπόθεση της Energa, αλλά και του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Απ' την πλευρά τους τώρα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, με την επιστολή τους προς τον κ. Μαρκογιαννάκη (κι αφού είχαν ενημερώσει τον επικεφαλής τους, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή) ισχυρίζονται πως επιστρέφουν τις δικογραφίες διότι ο νέος νόμος που θέσπισε τον θεσμό του εισαγγελέα διαφθοράς επικαλύπτει τις αρμοδιότητές τους, και «δεν εξαιρεί ούτε τις εκκρεμείς υποθέσεις». «Ενιψαν» έτσι «τας χείρας» τους για δικογραφίες, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, τα CDS .
Νομικοί κύκλοι, πάντως, υποστήριξαν στην «Εφ.Συν.» πως οι αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέα δεν ταυτίζονται με του εισαγγελέα διαφθοράς και εκτιμούσαν πως η συμπεριφορά τους έχει να κάνει με την πικρία τους για τον -εκτός απροόπτου- τερματισμό της θητείας τους.
Παράλληλα, οι δυο εισαγγελείς προέβησαν σε ακόμη μία κίνηση:
*Εν όψει του ερωτήματος που είχε υποβάλει, όπως ήταν υποχρεωμένο, το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), ενημέρωσαν εγγράφως τους αρμόδιους πως δεν επιθυμούν ανανέωση της θητείας τους.
Είχε δημιουργθεί σάλος
Υπενθυμίζεται ότι και πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχαν υποβάλει την παραίτησή τους, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, προκαλώντας σάλο αλλά και σχετική έρευνα. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, είχαν βγει χαμογελαστοί από τον Αρειο Πάγο, δηλώνοντας ότι παραμένουν στις θέσεις τους ενώ οι καταγγελίες τους δεν απέκτησαν ποτέ «ονοματεπώνυμα».
Παρά μάλιστα τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί, το ΑΔΣ είχε ανανεώσει τη θητεία τους. Μια δε από τις υποθέσεις που είχαν επικαλεστεί μιλώντας για «παρεμβάσεις» ήταν αυτή των CDS που επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί.