Του Τάσου Πετρόπουλου*
Εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία όλων των πολιτών για τη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται τα παιδιά ώστε να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση εμφανίζεται ως εγγυητής της ηρεμίας και ψυχικής υγείας των υποψηφίων, επιστρατεύοντας τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οχι για να λύσει τα προβλήματα της παιδείας, αλλά για να επιδείξει πυγμή, υποδυόμενη ότι διαθέτει αποτελεσματικότητα, καθώς κανένα από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν έχει επιλύσει.
Ετσι λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων άφησε να διαρρεύσουν οι εξελισσόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταργούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών, γνωρίζοντας με βεβαιότητα θα προκαλούσε την εύλογη και οφειλόμενη από την ΟΛΜΕ αντίδραση με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που το Σύνταγμα και οι νόμοι τής έχουν αναθέσει: την απεργία. Και αφού έβαλε φωτιά στο εκπαιδευτικό σύστημα, ήρθε να αναλάβει τον ρόλο του σωτήρα πυροσβέστη με την επιστράτευση των καθηγητών. Πριν ακόμα κηρύξουν νομίμως την απεργία τους.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να επιτάξει τους καθηγητές εξυπηρετεί την εικόνα που φιλοτεχνεί το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο για την αύξηση της επιρροής του στην κοινωνία ως εκείνου του στιβαρού κυβερνήτη που επιβάλλει «την τάξη». Για να το πετύχει αυτό θυσιάζει τη δημοκρατία, καθώς και τα εργασιακά, αλλά και ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ελλειμμα που καταλαμβάνει βαθμιαία ολόκληρη την κοινωνία συμπληρώνοντας τις συνέπειες της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της στέρησης των δυνατοτήτων για ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας με συλλογικές συμβάσεις.
Το άρθρο 22 του Συντάγματος προβλέπει ότι «Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή για επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία…». Η απαρίθμηση των λόγων επιστράτευσης στο Σύνταγμα είναι αποκλειστική και δεν μπορούν να επεκταθούν για περιπτώσεις που η συνταγματική διάταξη δεν προβλέπει ρητά. Ο νόμος 3536/2007 που ρυθμίζει τα θέματα της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών δεν προβλέπει τη δυνατότητα επίταξης των καθηγητών. Αντιθέτως το Σύνταγμα και οι σχετικοί νόμοι υποχρεώνουν την κυβέρνηση να διαβουλεύεται με τους αρμόδιους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που επηρεάζουν ή διαμορφώνουν τα εργασιακά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε οποιοδήποτε επίπεδο αυτά διεκδικούν την ύπαρξη και λειτουργία τους.
Η κυβέρνηση, ανίκανη να κυβερνά και να κινητοποιεί τις δημιουργικές ικανότητες των εργαζόμενων και του λαού, επέλεξε τον ρόλο του προβοκάτορα. Πρώτα έβαλε τη φωτιά και τώρα διαλαλεί την πυροσβεστική της ικανότητα. Αυτή η υπόθεση αφορά όλους τους Ελληνες που μπορούν ακόμα να καταλαμβάνουν τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία.
*Εργατολόγος