19/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμάν αυτοί οι «μιούτουαλ»!

      Pin It

Μην μπερδευόμαστε, όπως έχουν καταλήξει τα πράγματα, στο facebook δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχει το «δίκτυό» μας και ως τέτοιο πρέπει να του συμπεριφερόμαστε

 

Γράφει η Βάλια Καιϊμάκη

 

getFile (55)Στην κάτω δεξιά μπάρα του facebook, εκεί όπου φαίνονται οι συνδεδεμένοι φίλοι, μετράω μόνο 11 άτομα (τα δύο, πρώτου βαθμού συγγένειας). Αυτοί και μόνο αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλω να βλέπουν ότι είμαι συνδεδεμένη, που να μπορούν να μου μιλήσουν, που να ξέρουν ότι είμαι «μέσα» και θ' απαντήσω. Οι άλλοι, καλοδεχούμενοι αλλά όχι όλες τις ώρες. Και μιλάει κάποιος που είναι συνδεδεμένος σχεδόν όσες ώρες είναι ξύπνιος.

 

Είναι αστείο λοιπόν, το πόσο λίγους «mutuals» έχω με αυτούς τους δικούς μου, πραγματικά, ανθρώπους, είτε είναι συγγενείς είτε στενοί συνεργάτες είτε επιστήθιοι φίλοι. Κι όμως, το facebook βγάζει τη σχέση μας «ψεύτικη»: έχω μόνο 26 mutuals με την κουμπάρα μου και 4 (!!!) μ’ έναν εξαίρετο φίλο χρόνων.

 

Αντίθετα, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά, το facebook μού προτείνει ως «υποψήφιο φίλο» κάποιον με τον οποίο έχω ένα απλό γεια και κάποιον που δεν τον ξέρω καθόλου και μαζί τους έχω 141 και 212 mutuals αντίστοιχα!

 

Παράξενο; Βέβαια. Γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι το 85% των ανθρώπων που κάνει φίλο κάποιον στο facebook είναι γιατί τον ξέρει στην πραγματική ζωή. Αρα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Ή έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν, οπότε μπορούμε ασφαλώς να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι για μία ακόμα φορά λένε ψέματα! Γιατί το Δίκτυο είναι αυτό ακριβώς που λέει: Δίκτυο. Με έναν συνάδελφο έχω πολύ περισσότερους κοινούς γνωστούς απ’ ό,τι με την κολλητή μου. Λογικό, αφού κινούμαστε στον ίδιο χώρο που περιλαμβάνει όλους τους συναδέλφους. Και πάλι όμως, όσο κι αν τα επιχειρήματα είναι λογικά, σε ξενίζει, βρε παιδί μου. Και θα είχε πλάκα να ήξερα ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχω τους περισσότερους mutuals (κατά πάσα πιθανότητα συνάδελφος, αλλά όχι απαραίτητα). Θα ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο έχουμε τα περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα, κυκλοφορούμε στους ίδιους «κύκλους», μιλάμε με τους ίδιους ανθρώπους. Κάποιος δηλαδή που θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσω και όχι κάποιος που ήδη ξέρω. Ισως να είναι και εξαιτίας αυτού, τελικά, που ώρες ώρες το facebook θυμίζει γραφείο συνοικεσίων (για να το θέσω κομψά).

 

Οσο περισσότεροι μπαίνουν στο Δίκτυο τόσο περισσότερους φίλους έχει κανείς. Οταν ήμασταν λίγοι, είχαμε και λιγότερους φίλους. Πάντως, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Δίκτυο πραγματικά για προσωπικούς λόγους (για να κρατούν επαφή με οικογένεια, φίλους κ.λπ.) δεν έχουν περισσότερους από 300 φίλους. Οι υπόλοιποι ή συλλέγουν διασημότητες (όσο δέχονταν κι αυτές φίλους, γιατί τώρα πια σχεδόν όλοι ή έχουν ξεπεράσει το όριο των 5.000 ή έχουν μετατρέψει το προφίλ τους σε σελίδα) ή παθαίνουν μανία δημοφιλίας και προσθέτουν δεξιά κι αριστερά φίλους για να μεγαλώνουν το «σακούλι» τους.

 

Και έχει στ’ αλήθεια πολύ γέλιο να παρατηρήσεις πόσοι αποδέχονται αμέσως αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν ξέρουν. Πολλοί, δε, έχουν τους mutuals ως κριτήριο σύγκρισης. «Αποδέχομαι μόνο αιτήματα από ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πάνω από 30 mutuals», μου εξηγεί μια φίλη, η οποία δηλώνει προσεκτική και επιφυλακτική στις «σχέσεις» της. Οταν εμβαθύναμε λίγο παραπάνω στη συζήτηση, όμως, ανακάλυψε και η ίδια με έκπληξη ότι συνήθως αυτοί οι mutuals ήταν στην πλειονότητά τους μικρές ή μεγάλες διασημότητες και όχι πραγματικοί κοινοί φίλοι! Aρα, άνθρακες ο θησαυρός.

 

Αυτά για όσους πιστεύουν ότι το facebook είναι τόπος συνάντησης με φίλους. Κυρίως είναι τόπος γνωριμίας με αγνώστους και ας το έχουμε καλά στο κεφάλι μας, όταν ανεβάζουμε προσωπικά δεδομένα. Θα θέλατε να τα δείτε στην τηλεόραση; Αν ναι, βάλτε τα στο facebook άφοβα.

 

YΓ.: Μέρα γενεθλίων σήμερα (που γράφω), να με χαίρεστε αλλά έσβησα την ημερομηνία γέννησης από το facebook, οι φίλοι που με πήραν τηλέφωνο μου είναι αρκετοί, τις τυπικότητες τις βαρέθηκα, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα βλέπετε (περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα).

 

…………………………………………………………………….

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

getFile (56)Ενα trojan κοινωνικής εξαπάτησης που κατόρθωσε να κλέψει τις πληροφορίες εισόδου από περισσότερους από 16.000 λογαριασμούς χρηστών στο facebook ανακάλυψε η εταιρεία προστασίας ESET. Στόχος του κακόβουλου λογισμικού υπήρξε η κλοπή προσωπικών στοιχείων εισόδου στο facebook (login details) και, σε περίπτωση που έπαιζε το παιχνίδι Texas HoldEm Poker, να δημιουργήσει link των στοιχείων με τα στατιστικά των χρηστών του δημοφιλούς και νόμιμου παιχνιδιού της Zynga Inc, που διαθέτει πάνω από 35 εκατ. ενεργούς χρήστες. Σύμφωνα με τα στατιστικά ανίχνευσης της εταιρείας, το malware εξαπλώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Ισραήλ. Η απειλή έχει εξουδετερωθεί εδώ και καιρό, όμως πρόσφατα έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για την ανατομία της επίθεσης, πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αλλά και διδακτικές.

 

Η επίθεση στηρίχθηκε στη χρήση του malware για την απόκτηση των στοιχείων εισόδου του χρήστη στο facebook, το σκορ του στο παιχνίδι του πόκερ, καθώς και των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στις ρυθμίσεις του facebook αναφορικά με τον αριθμό των πιστωτικών καρτών και τη δυνατότητα αύξησης της πίστωσης στο Texas HoldEm Poker, αφού το παιχνίδι διέθετε μία λειτουργία που επέτρεπε την αναπλήρωση της αξίας της μάρκας με πραγματικά χρήματα, εισάγοντας τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ή του λογαριασμού PayPal. Για να αποκτηθούν τα στοιχεία εισόδου, κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένας «στρατός» 800 υπολογιστών, που είχαν όλοι μολυνθεί και ελέγχονταν από τον επιτιθέμενο, εκτελώντας εντολές από το C&C (Command&Control) server.

 

Οι μολυσμένοι υπολογιστές λάμβαναν εντολές να συνδεθούν στους λογαριασμούς facebook του χρήστη και να αποκτήσουν το σκορ του στο Texas HoldEm, καθώς και τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν είχε πιστωτική κάρτα ή είχε χαμηλό σκορ, ο μολυσμένος υπολογιστής λάμβανε οδηγίες να μολύνει το προφίλ του facebook του θύματος με ένα link που οδηγούσε σε έναν ιστότοπο phishing, ο οποίος άμεσα ή έμμεσα δελέαζε τους φίλους του χρήστη να επισκεφθούν ένα website που έμοιαζε με την αρχική σελίδα του facebook. Αν οι ίδιοι έβαζαν σε αυτή τη σελίδα τα στοιχεία εισόδου τους, τότε επίσης μολύνονταν.

 

«Δεν αρκεί μόνο μία καλή λύση ασφαλείας για να είμαστε ασφαλείς από τις επιθέσεις που βασίζονται σε μεθόδους κοινωνικής εξαπάτησης, χρειάζεται επίσης να είμαστε οι ίδιοι προσεκτικοί σε τέτοια τεχνάσματα», εξήγησε ο Ρόμπερτ Λιπόβσκι, security intelligence team lead στην ESET, προσθέτοντας: «Ο χρήστης θα μπορούσε να αναγνωρίσει την ψεύτικη σελίδα facebook αν έλεγχε το URL του site».

 

…………………………………………………………..

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

getFile (61)Το Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, ανοίγοντας τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα το βράδυ από τις 9 έως τα μεσάνυχτα.

 

Ψηφιακές πλανηταριακές παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα, ομιλίες επιστημόνων, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφηγήσεις στη Βιβλιοθήκη, αλλά και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυχτερινής ευρωπαϊκής γιορτής στο Ιδρυμα Ευγενίδου!

 

Παρατηρήστε τ’ αστέρια, λοιπόν, αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε και μια βόλτα στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας Το πλέον σημαντικό στοιχείο της είναι η διαδραστικότητά της. Ο επισκέπτης έχει ενεργό και όχι παθητικό ρόλο: καλείται να αγγίξει, να συνδυάσει εικόνες και ήχους, να συναρμολογήσει διάφορα εξαρτήματα, να παρατηρήσει, με λίγα λόγια να παρέμβει στο εκθεσιακό περιβάλλον. Εχει τη δυνατότητα να επαναλάβει, να εισχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος, του δίνεται το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί και αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

 

Με σύγχρονα μέσα, που υπηρετούν τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, ο επισκέπτης της έκθεσης έρχεται σε επαφή με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ξεφεύγοντας από το αποστεωμένο περιβάλλον των παραδοσιακών μαθησιακών χώρων. Για το ιδιαίτερα απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό, η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικό ως προς τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολείου.

 

Η είσοδος για το κοινό στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες (με εξαίρεση την παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20.30 από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

 

 

Scroll to top