Pin It

H παραχώρηση ασύλου σε πρόσφυγες έχει λυθεί νομοθετικά στις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα είναι ακόμη στον αέρα μια τέτοια ρύθμιση και αυτό φαίνεται από τα φαινόμενα αποδιοργάνωσης που παρατηρώνται στο Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοπαδών Αττικής.

 

Αποκορύφωμα της απορρύθμισης του Τμήματος Ασύλου αποτελεί η αναμενόμενη να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες νέα υπηρεσία ασύλου της λεωφόρου Μεσογείων, που εξήγγειλε με στόμφο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

 

Η νέα υπηρεσία δίνει υπερβολικές εξουσίες στη διευθύντριά της και ταυτόχρονα, εργασιακά, καταγγέλλεται από τους δικηγόρους ως απαράδεκτη. Είναι ίδιον όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να μην εναρμονίζονται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγίες που τηρούνται από όλες τις χώρες. Λαμβάνεται υπ' όψιν ότι η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες ως χώρα υποδοχής προσφύγων και άρα χρειάζεται ξεχωριστή τακτική στην αντιμετώπισή τους, αυτό, όμως, δεν αναιρεί τα τεράστια προσκόμματα που περιέχει η σύμβαση για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας, τόσο διοικητικά όσο και νομικά, με τεράστιες επιπτώσεις στην πολιτική που ασκείται για τους μετανάστες. Τα προσκόμματα αυτά, που ήδη καταγγέλλονται και από διοικητικούς και από δικηγόρους, φανερώνουν απλώς την έλλειψη πολιτικής βούλησης για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών (αξιοπρέπεια και κοινωνικά δικαιώματα).

 

Είναι τόσο στρεβλό το σχέδιο της σύμβασης ώστε και ο κάθε ανύποπτος αντιλαμβάνεται ότι δεν σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα των μεταναστών, αλλά απεναντίας να δομήσει ένα γραφειοκρατικό σύστημα που θα εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα και μικροεκδουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και των επιτροπών.

 

Τη στιγμή που τα μέλη των επιτροπών θα κρίνονται (η εργασία τους) από τη διευθύντρια και οι εργαζόμενοι καλούνται να διεκπεραιώνουν τουλάχιστον είκοσι υποθέσεις τον μήνα (!), το σχέδιο της σύμβασης, είναι φανερό, δεν θέλει να λύσει προβλήματα, αλλά να τα διαιωνίσει με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού του συστήματος χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

 

Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολύ λεπτό για να λυθεί από ένα τέτοιο γραφειοκρατικό και αντιδιοικητικό σχέδιο, τη στιγμή που απουσιάζουν οι νομικοί επιστήμονες στη συγκρότηση επιτροπής προσφυγών από τους αιτούντες άσυλο. Οπότε τα φαινόμενα να συλλαμβάνονται αλλοδαποί γιατί η αίτησή τους αργεί να διεκπεραιωθεί δεν φαίνονται να απαλείφονται. Το αποτέλεσμα μετράει και όχι οι διακηρύξεις.

Scroll to top