Μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή το δικό του αντιρατσιστικό
Του Φώτη Παπούλια
Την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη θα κατατεθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα κινείται στο πνεύμα των όσων έχουν γίνει γνωστά από τον «νόμο-φάντασμα» Ρουπακιώτη, δίνοντας όμως ιδιαίτερο βάρος σε δύο κρίσιμα ζητήματα.
Πρώτον: Θα επιδιωχθεί να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των θυμάτων από ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Η πάγια τακτική οι καταγγέλλοντες να αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές τουλάχιστον ως ύποπτοι οδηγεί την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του κόμματος να επιδιώκει τη μέγιστη προστασία τους. Αυτό συνεπάγεται ένα ισχυρό οπλοστάσιο δικονομικών εγγυήσεων που θα προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα όσων προσβάλλονται και καταγγέλλουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις.
Δεύτερον: Η πρόταση να αποτυπώνει καθαρά το «ρατσιστικό ξενοφοβικό περιεχόμενο» ούτως ώστε να καθίσταται απόλυτα σαφές και να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι διώκονται ιδέες. Αποκλείεται λοιπόν να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη απόψεων (κατά τα πρότυπα δίωξης κομμάτων και ιδεολογικών αναφορών που σημειώνονται πρόσφατα σε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού) ή να επιτρέπει την εφαρμογή της ανιστόρητης και επικίνδυνης θεωρίας των δύο άκρων. Ομως θα θεωρείται ηθική αυτουργία η ανοιχτή παρότρυνση που έχει ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκληματικών πράξεων.
Επιδίωξη των συντακτών της πρότασης είναι να να ενσωματώσουν όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στην νομοθεσία και δεν εφαρμόζονται, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του οπλοστασίου των ατομικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.
Ταυτόχρονα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «γαϊτανάκι» γύρω από το οποίο κινούνται οι κυβερνητικοί εταίροι. Θεωρούν βέβαιο ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ρίχνοντάς τους το «μπαλάκι», ώστε να υποχρεωθούν εν τέλει ή να ψηφίσουν την πρόταση Σαμαρά ή να παραπέμψουν στο μέλλον (αν όχι οριστικά στις καλένδες) την ψήφιση της κοινής τους πρότασης, η οποία θα συζητηθεί μέσα στον Ιούνιο.
Εσωτερικές αντιφάσεις
Οπως εκτιμούν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μπορεί να φαίνεται ότι δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή, αλλά επί της ουσίας αυτό που καταγράφεται είναι η έλλειψη στρατηγικής των δύο μικρών εταίρων, απέναντι στην ολοκληρωτική αντίληψη του πρωθυπουργού».
Επί της ουσίας αυτό που διαβλέπουν είναι ότι ο συνεκτικός κρίκος της κυβέρνησης που είναι η «στυγνή» εφαρμογή του Μνημονίου ακόμα λειτουργεί, όμως οι εσωτερικές αντιφάσεις του κυβερνητικού σχήματος σιγά σιγά αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή δυναμική.
Αν, όμως, ενταθούν οι ιδεολογικές διαφορές των εταίρων, με σχεδόν δεδομένη τη χειροτέρευση της οικονομίας (η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί ράπισμα στο κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση), τότε το ενδεχόμενο η ενδοκυβερνητική κρίση να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ίσως επιφυλάσσει και εκλογικές εκπλήξεις.