ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Δεν κερδίζω µένοντας στη θέση του υφυπουργού Υγείας, ίσα ίσα, χάνω». Η Φωτεινή Σκοπούλη µιλά στην «Εφ.Συν.» για ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Δεν την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της. «Είναι σαν να µπορείς να πας 10 µέτρα µε ένα λίτρο βενζίνης κι εσύ να καταναλώνεις 500 και να έχεις διανύσει τη µισή απόσταση», λέει χαρακτηριστικά. Αµα δεν µε θέλουν δεν αξίζει τον κόπο να µείνω». Πρόσφατα, στο υπουργικό συµβούλιο, είχε απευθυνθεί και στον πρωθυπουργό γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν του τα λέει ο υπουργός Υγείας: «Ισως γιατί δεν τα θεωρεί σηµαντικά ή ενδιαφέρεται για άλλα πράγµατα».
→Ηρθα για να κάνω δουλειά. Διαφορετικά να σηκωθώ να φύγω. Αμα δεν με
θέλουν τόσο πολύ, δεν αξίζει τον κόπο. Δεν κερδίζω από αυτή τη θέση, ίσα ίσα χάνω
Στην Ντάνι Βέργου Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος
-Τι γίνεται με τη Δημόσια Υγεία, κ. Σκοπούλη;
Η σημαντικότερη πληγή του συστήματος είναι ότι αναπτύχθηκε με κανόνες ελεύθερης αγοράς κι όχι για να υπηρετεί τον πληθυσμό. Η Δημόσια Υγεία είναι η προαγωγή της Υγείας όχι η αντιμετώπιση της νόσου. Οταν κόβουμε από κάποιον τομέα όπου υπάρχει σπάταλη, όπως είναι το φάρμακο, κι εξοικονομούμε δύο δισ. οφείλουμε μετά να πάρουμε τα λεφτά αυτά και να τα δώσουμε εκεί που χρειάζονται, στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στην Ψυχική Υγεία κοκ. Τα λέμε, τα ξαναλέμε, αλλά δεν τα κάνουμε. Στα εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, γίνεται χαμός, διότι δουλεύουν σαν πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο πολίτης πρέπει να φτάνει στο νοσοκομείο μόνο όταν χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα. Να υπάρχει η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια φροντίδα και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα περισσότερο εξειδικευμένα. Ολα αυτά χρειάζονται συστηματική γνώση οργάνωση, διοικητικούς που να γνωρίζουν και να υπηρετούν τον σκοπό, να μην είναι κομματικοί, φίλοι κ.λπ.
- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τι κάνει;
Δεν ξέρω αν υπάρχει σαφής πολιτική βούληση. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι αντιληπτό το μέγεθος των προβλημάτων ούτε η προσέγγιση σχολαστική. Η αντιμετώπιση είναι άρπα κόλλα. Δεν υπάρχει η αντίληψη ότι υπηρετούμε ένα σύστημα. Δεν είμαι εγώ υπηρέτης μέσα σε αυτό. Ενα γρανάζι του που πρέπει να κάνω καλά τη δουλειά μου, γιατί αλλιώς όλο το σύστημα θα πάει στράφι. Η κυβέρνηση εξοικονομεί από τον τομέα της Υγείας και βάζει τα χρήματα στον γενικό κορβανά. Δεν μπορεί όμως έτσι να κρατήσεις ένα σύστημα Υγείας. Εκτός βέβαια αν δεν το θες. Και το διαλύσεις.
-Τα είπατε και στον πρωθυπουργό, στο υπουργικό συμβούλιο, και μάλλον τον στενοχωρήσατε;
Σιγά μη στενοχωριέται ο Σαμαράς με τέτοια πράγματα. Τι μου είπε; «Γιατί δεν με ενημερώσατε νωρίτερα». Σέβομαι την ιεραρχία, απάντησα. Τι να κάνω να σηκώσω το τηλέφωνο ενώ ο πρωθυπουργός είναι με την τρόικα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας και να του πω εγώ ξέρεις, έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια; Είχε προηγηθεί η κουβέντα με τον υπουργό μου τον κ. Λυκουρέντζο και με τον κ. Σταϊκούρα ότι ο λογαριασμός για τα εμβόλια πρέπει να ενισχυθεί, διότι είναι θέμα δημόσιας υγείας. Τα είπα στον πρωθυπουργό διότι αισθάνθηκα ότι όφειλα. Διότι, δεν επρόκειτο να τα ακούσουν απ' αλλού οι υπόλοιποι υπουργοί. Ο υπουργός Υγείας δεν τα λέει. Πιθανότατα διότι δεν τα θεωρεί τόσο σημαντικά ή γιατί ενδιαφέρεται για άλλα πράγματα.
-Πιστεύετε ότι θα παραμείνετε στην κυβέρνηση;
Ηρθα για να κάνω δουλειά. Διαφορετικά να σηκωθώ να φύγω. Αμα δεν με θέλουν τόσο πολύ, δεν αξίζει τον κόπο. Δεν ήρθα για να φανώ, να κάνω καριέρα. Δεν κερδίζω από αυτή τη θέση, ίσα ίσα χάνω.
- Ο κ. Κουβέλης τι σας λέει;
Μου λέει, «βλέπεις μία πόρτα και παίρνεις φόρα και πας και τη σπας, αντί να ψάξεις να βρεις το πόμολο». Ας το βρει εκείνος το πόμολο.
-Δικαιώθηκε η επιθυμία της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν σε καθοδική πορεία, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος κερδισμένος από την τρικομματική είναι η Ν.Δ.
Δικαιώθηκε, αλλά έπρεπε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι εκπροσωπεί το κοινωνιοκεντρικό πρόσωπο της Ευρώπης στη χώρα μας. Η πολιτική παίζεται σε συγκεκριμένα θέματα και όφειλε να αναδεικνύει τη διαφορετική της άποψη σε αυτά. Στον τομέα της Υγείας η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καμία αντίρρηση με τα μέτρα του Μνημονίου: Να γίνει νοικοκύρεμα στο φάρμακο, για παράδειγμα, και να διοχετευτούν τα χρήματα στη Δημόσια Υγεία ώστε να έχει μέχρι το 5,9% του ΑΕΠ. Τώρα δεν φτάνει ούτε το 4,5% γιατί ό,τι εξοικονομούμε δεν το διοχετεύουμε στο σύστημα. Προσπάθησε να το πει. Αλλά ξέρετε τώρα και η ΔΗΜΑΡ είναι ένα νέο κόμμα που μπαίνει κατευθείαν στο κολύμπι. Δεν είναι κι εύκολα αυτά.
-Υπάρχει δυνατότητα διαλόγου της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικό του μπαϊράκι. Παίζει αυτό το πολιτικάντικο παιχνίδι το οποίο δεν έχει θέση σήμερα.
-Δηλώσατε πρόσφατα με αφορμή την καταγγελία του ΚΕΕΛΠΝΟ περί μη χρηματοδότησής του στο θέμα των εξετάσεων για τον ΗIV/AIDS ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Δημόσιας Υγείας;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μία μαύρη τρύπα στο οποίο όσα χρήματα κι αν ρίξεις χάνονται. Εχω κάνει επιστολή με κοινοποίηση στον υπουργό,τον πρωθυπουργό, στον Κουβέλη και στον Βενιζέλο, ότι για 15 λόγους το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει άμεσα διοίκηση – διοικητικό συμβούλιο, γενικό διευθυντή, νομικό πλαίσιο, διότι εξαρτάται απευθείας από τον υπουργό και ο υπουργός από αυτό, καθώς και να διώξει τους μισούς εργαζόμενους, όχι στα πλαίσια του νομοσχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά γιατί το αντίστοιχο όργανο στην Γαλλία που εξυπηρετεί 65 εκατομμύρια έχει τους μισούς εργαζόμενους. Διότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν βρει δουλειά οι συγγενείς είτε υπαλλήλων του υπουργείου ή του ΚΕΕΛΠΝΟ ή πολιτικών. Απάντησαν ότι ναι, θα το αλλάξουμε. Περιμένω. Τώρα, βγήκε και είπε δεν έχω αντιδραστήρια για το AIDS, το κόστος των οποίων είναι 100.000 ευρώ. Ενα ΚΕΕΛΠΝΟ που διαχειρίζεται 200 εκατομμύρια ευρώ δάνειο, δεν έχει να δώσει για αντιδραστήρια; Εν τω μεταξύ έχει ένα διαγωνισμό για αντιδραστήρια –τους οποίους διεξάγει μόνο του- ύψους 2 εκατομμυρίων εδώ και ένα χρόνο και δεν τον έχει προχωρήσει. Κι εγώ κι εσείς επαναπαυόμαστε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολείται με το AIDS. Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν πρόβλημα: όταν υπάρχει μια αναπτυξιακή πολιτική και τρέχει το χρήμα ανθούν. Οταν όμως υπάρχει δημοσιονομική στενότητα δεν μπορούν να δουλέψουν σαν ΝΠΙΔ μεταμορφώνονται σε σούπερ οργανισμούς Δημοσίου με απαιτήσεις και ρίχνουν τα βάρη στο Δημόσιο.
-Και με τον κ. Λοβέρδο ήρθατε σε αντιπαράθεση πρόσφατα.
Η υγειονομική διάταξη, η οποία στην πράξη επέβαλλε υποχρεωτικούς ελέγχους στις ιερόδουλες και η πολιτική της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών οροθετικών ιερόδουλων του κ. Λοβέρδου έπρεπε να φύγει. Δεν αποτελεί προληπτική πολιτική για τον HIV/AIDS και τα λοιμώδη νοσήματα μια επικίνδυνη αστυνομική αντίληψη και πρακτική για την πρόληψη, με προϋποθέσεις καραντίνας σε ανθρώπους και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεως και αυτοδιαθέσεώς τους. Επασχε από πλήρη νομιμότητα. Επρεπε να καταργηθεί ως αντισυνταγματική.
-Η σημαντικότερη πληγή του συστήματος είναι ότι αναπτύχθηκε με κανόνες ελεύθερης αγοράς κι όχι για να υπηρετεί τον πληθυσμό, είπατε.
Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα κοινωνιοκεντρικό σύστημα, ένα σύστημα για τον άρρωστο' ούτε για τον διευθυντή της κλινικής, ούτε για τον γιατρό. Μέχρι τώρα θέλαμε να αυξήσουμε αυτό ή εκείνο, το κάναμε. Το αποτέλεσμα; Η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων να έχει 5-6 νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό και Κρατικό στα Γιάννενα, καινούργιο νοσοκομείο στην Αρτα, νοσοκομείο στην Πρέβεζα, στις Φιλιάτες, Κέντρο Υγείας στην Κόνιτσα. Ελεος! Στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων υπάρχουν 6.000 τ.μ. έτοιμα ανεκμετάλλευτα για «διαχείριση κρίσης» με λεφτά του ΕΣΠΑ, και τώρα με τα νέα ΠΕΠ χτίζουν καινούργια πτέρυγα στο νοσοκομείο όπως και στη Θεσπρωτία και στην Πρέβεζα. Ή να μιλήσουμε για την εξωπραγματική κατανάλωση φαρμάκων –2,6% ΑΕΠ- σε μια χώρα με πολύ καλό προσδόκιμο επιβίωσης. Δηλαδή, δεν είναι όλοι άρρωστοι, εδώ ο πληθυσμός είναι γερός. Μπήκαν ορισμένα μέτρα για να μειωθεί η δαπάνη για το φάρμακο, τα οποία οδήγησαν στην απαράδεκτη συμμετοχή του ασθενούς. Ο στόχος όμως δεν είναι να συμμετέχει ο ασθενής για να πέσει η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο ο στόχος είναι να μειωθεί η συνταγογράφηση και οι τιμές φυσικά. Στις μαγνητικές κι οι αξονικές ερχόμαστε πρώτοι από όλους όχι στην Ευρώπη, παγκοσμίως, περνάμε και την Ιαπωνία. Στους γιατρούς βρισκόμαστε επίσης στο ανώτερο όριο, σε αντίθεση με τους νοσηλευτές, στους οποίους είμαστε στο κατώτατο. Υπάρχουν θέματα πολλά. Πολιτική βούληση; Δεν είμαι σίγουρη.
……………………………………………………………………..
-ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ, υφυπουργός Υγείας