Pin It

Στο στόχαστρο η απραξία του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου στην αντιμετώπιση του νεοναζισμού

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με ένα άκρως επικριτικό άρθρο για την αδυναμία του πολιτικού κατεστημένου να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική βία της Χρυσής Αυγής επανέρχεται στα της Ελλάδας ο βρετανικός «Γκάρντιαν» και επισημαίνει τους κινδύνους από τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο, μετά τους εξαθλιωμένους της κρίσης, βάζει στο στόχαστρο τη μικροαστική τάξη, καταστηματάρχες και μικροεπιχειρηματίες.

 

Αφορμή για το ρεπορτάζ αποτέλεσε η συγκέντρωση των χρυσαυγιτών κάτω από την Ακρόπολη στις 29 Μαΐου, ημέρα 560ής επετείου της πτώσης της Κωνσταντινούπολης. Η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, περιγράφει το κλίμα τρόμου από τα ναζιστικά σύμβολα και τα συνθήματα τύπου «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», εξαιτίας των οποίων πολλοί τουρίστες έτρεχαν ξαφνιασμένοι για ν' απομακρυνθούν από τους νεοναζί.

 

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις ενδοκυβερνητικές κόντρες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και εκτιμά ότι κερδισμένη από την όλη ιστορία βγήκε η Χρυσή Αυγή, η οποία, σε μια χώρα που έχει πληγεί από τη λιτότητα και την απελπισία, αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της. Μάλιστα επικαλείται και πληροφορίες για μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 15% στις δημοτικές εκλογές και να κερδίσει ορισμένους δήμους, αποκτώντας περαιτέρω πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα επισημαίνει το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται με γραφεία σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και τη στρατολόγηση μελών από τα σχολεία.

 

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Δεν είναι προϊόν μόνο της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει κάτι το αρρωστημένο στην ελληνική κοινωνία, το οποίο εκφράζει η Χρυσή Αυγή» δηλώνει στην εφημερίδα ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Δημήτρης Κερίδης. Στη συνέχεια η ανταποκρίτρια τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό διεθνή πίεση για να πάρει αποτελεσματικά μέτρα και φέρνει ως παράδειγμα τις υποδείξεις του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Αστυνομίας και του Δικαστικού συστήματος που έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με τους ακροδεξιούς.

 

Στο θέμα της αντιμετώπισης του ρατσισμού έχει ενδιαφέρον η περίπτωση της Μαρί Λεπέν, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και ευρωβουλευτού. Τον Δεκέμβριο του 2012 οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από το Ευρωκοινοβούλιο την άρση της ασυλίας της, καθώς σε συγκέντρωση το 2010 είχε χαρακτηρίσει τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων «κατεχόμενες περιοχές», συγκρίνοντάς τους με τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία. Σύμφωνα με αναφορά του BBC, σε μυστική ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε να αρθεί η ασυλία της, κάτι που πρέπει τυπικά να επικυρωθεί από την Ολομέλεια. Η κυρία Λεπέν ακολουθεί τον δρόμο του πατέρα της, Ζαν Μαρί, ο οποίος είχε πολλές καταδίκες για ρατσιστική και αντισημιτική συμπεριφορά.

Scroll to top