Pin It

Ο Τζόζεφ Χίλι καταρρίπτει με την παρουσία του δύο συνηθισμένα, στην Ελλάδα, στερεότυπα: ότι το εργατικό κίνημα είναι ομοφοβικό και ότι οι γκέι είναι απολίτικοι. 

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιρλανδία, όπου η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη μέχρι τη δεκαετία του ‘90, βγάζοντας περιοδικό για τους γκέι (τον «Ερμή») και συμμετέχοντας σε γκέι οργανώσεις. Οταν τη δεκαετία του ‘80 κατέρρευσε η ιρλανδική οικονομία, μετανάστευσε στο Λονδίνο και συνέχισε εκεί την πολιτική και ακτιβιστική δράση του.

 

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Κουίρ κατά των περικοπών» (http://queersagainstthecuts.wordpress.com) και αντιπρόεδρος της επιτροπής ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) του Λονδίνου και Ανατολικής Περιφέρειας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Αγγλίας, του UNITE, δίνει μάχες κατά του νεοφιλελευθερισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι. Μιλά επίσης συχνά όπου βρεθεί κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. 

 

Συμμετέχει στην εκστρατεία «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα», μια πρωτοβουλία πολιτικών, συνδικάτων και οργανώσεων από την Αγγλία που εναντιώνονται στα μέτρα λιτότητας. Τον Απρίλιο βρέθηκαν στην Αθήνα για να γνωρίσουν τα πράγματα από κοντά και να συντονίσουν τις μελλοντικές τους δράσεις.

 

«Οι γενιές μετά τη Θάτσερ υπήρξαν απαθείς. Εζησαν την έκρηξη της αγοραστικής δύναμης των γκέι, τον καταναλωτισμό, την κουλτούρα των ναρκωτικών

 

«Στην Ελλάδα ακούσαμε ακόμα και για εγκύους που τις έδιωξαν από τα νοσοκομεία, δεν τις άφησαν να γεννήσουν. Φρικτά πράγματα

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στον Δημήτρη Αγγελίδη

 

 

gevbghFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Τι μάθατε από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

 

getFil5tyheΗξερα ότι είναι κακή η κατάσταση, αλλά συνειδητοποίησα πόσο. Είδαμε στα νοσοκομεία πολλούς ανασφάλιστους να μην έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη. Ακούσαμε ακόμα και για εγκύους που τις έδιωξαν από τα νοσοκομεία, δεν τις άφησαν να γεννήσουν. Φρικτά πράγματα. Είδα όμως και μια θετική εικόνα: πολλούς ανθρώπους να προσφέρουν πολλά χωρίς ανταμοιβή.

 

Ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ, οι εκπρόσωποι του ΛΟΑΔ κινήματος νιώθουν ότι δεν συζητιούνται τα θέματά τους, ότι είναι αόρατοι. Συναντήσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και στην Αριστερά υπάρχει άρνηση. Ακόμα και σε πολυκλινικές ανοιχτές στις μειονότητες, το κομμάτι της σεξουαλικής υγείας είναι υποβαθμισμένο, παρά την τεράστια άνοδο του HIV.

 

- Είναι γνωστή στην Αγγλία η πραγματική εικόνα της ελληνικής κρίσης;

 

Εχω ακούσει Αγγλους ανταποκριτές να λένε ότι δεν μεταδίδουν πια διαδηλώσεις και συγκρούσεις, διότι δεν αποτελούν πια είδηση. Αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους τεμπέλικα. Μεταδίδουν μόνο τις δραματικές ειδήσεις. Οι περισσότεροι στην Αγγλία δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

- Τι πιστεύουν;

 

Η πλειονότητα των ΜΜΕ συμμερίζεται την άποψη ότι οι ανίκανοι Ελληνες δεν πλήρωναν φόρους και χρεοκόπησαν. Αυτό πιστεύει και ο περισσότερος κόσμος. Αλλωστε, αυτή την ερμηνεία χρησιμοποιούν και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις για να περάσουν μέτρα λιτότητας. Σου λένε, αν δεν κάνουμε περικοπές, θα έχουμε την τύχη των Ελλήνων.

 

- Εσείς το πιστεύετε;

 

Οχι βέβαια. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» για να δείξουμε ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι νεοφιλελεύθεροι παραβλέπουν τον ρόλο της ολιγαρχίας στην κρίση. Το γεγονός ότι δεν πληρώνει φόρο, ότι το βάρος πέφτει στους φτωχότερους, ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη της Ε.Ε. στο προνοιακό σύστημα και το σύστημα υγείας. Παραβλέπουν επίσης ότι την κρίση την προκάλεσε η νεοφιλελεύθερη, καζινοκαπιταλιστική οικονομική πολιτική.

 

- Πως δημιουργήθηκαν οι «Κουίρ κατά των περικοπών»;

 

Στην Αγγλία είχαν γίνει πολλές τέτοιες ομάδες: «ΑμεΑ κατά των περικοπών», «Καλλιτέχνες κατά των περικοπών»… Νιώσαμε την ανάγκη να υπάρξει μία και για τους ΛΟΑΔ. Κατηγορούνται ότι έχουν προσκολληθεί στον ηδονισμό και τον καταναλωτισμό, ότι τους νοιάζει μόνο να περνάνε καλά. Θέλαμε να δείξουμε ότι οι περικοπές μας επηρεάζουν εξίσου και πρέπει να ακουστούμε κι εμείς.

 

- Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι περισσότεροι γκέι είναι απολιτικοί. Ισχύει;

 

Φοβάμαι πως ναι. Παρά τις προσπάθειές μας να διευρυνθούμε, παραμένουμε μικρή ομάδα. Εχει ενδιαφέρον ότι τα μέλη μας είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που είχαν πολεμήσει τη Θάτσερ από την αρχή. Οι γενιές μετά τη Θάτσερ υπήρξαν απαθείς στα δημόσια πράγματα για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Εζησαν την εποχή της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, την έκρηξη της αγοραστικής δύναμης των γκέι, τον καταναλωτισμό, την κουλτούρα των ναρκωτικών. Τώρα νιώθουν τις επιπτώσεις των περικοπών, αλλά είναι δύσκολο πια να ενεργοποιηθούν. Στο Ουέστ Εντ, στο Σόχο, στις πιο εμπορευματοποιημένες περιοχές, οι αντιδράσεις ήταν πολύ αρνητικές. «Είναι βαρετό», μας έλεγαν. Αποφασίσαμε να μην ξαναπάμε, ήταν χάσιμο χρόνου. Στραφήκαμε σε εναλλακτικά μπαρ και θέατρα, εκεί οι αντιδράσεις είναι πιο ενθαρρυντικές.

 

- Στην Ελλάδα τα περισσότερα σωματεία είναι απροκάλυπτα ομοφοβικά. Πώς είναι η κατάσταση στην Αγγλία;

 

Τη δεκαετία του ’70, το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν και στην Αγγλία ομοφοβικό. Τη δεκαετία του ’80 αναδύθηκαν νέα κινήματα μειονοτήτων που διεκδικούσαν δικαιώματα και προώθησαν διεκδικήσεις ισονομίας. Τώρα πια τα συνδικάτα είναι πολύ φιλικά στους ΛΟΑΔ. Κάθε σωματείο έχει ΛΟΑΔ παράρτημα. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών οργανώνει πανεθνικό συνέδριο ΛΟΑΔ. Η εκπροσώπησή μας είναι πολύ ισχυρή. Συνάντησα πρόσφατα τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Πυροσβεστών της Αγγλίας. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως είναι μάτσο σωματείο, έχουν κάνει όμως τεράστια πρόοδο. Το ΛΟΑΔ παράρτημα της Ενωσης είναι πολύ ισχυρό, υπάρχει ΛΟΑΔ τμήμα σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό.

 

- Πώς σας φαίνεται η ατζέντα του παγκόσμιου γκέι κινήματος;

 

Νομίζω ότι οι νεοφιλελεύθεροι προωθούν τον γάμο των γκέι σαν πανάκεια και προσπαθούν να εμπλέξουν τον κόσμο στο νεοφιλελεύθερο καταναλωτικό μοντέλο. Μερικά από τα πράιντ στην Αγγλία πρέπει να πληρώσεις ακόμα και για να συμμετέχεις στην πορεία. Είναι πλήρως ελεγχόμενα από εταιρείες και τραστ. Πολλοί ΛΟΑΔ υποκύπτουν. Ωστόσο, εμείς που ανήκουμε και στο εργατικό κίνημα, πολεμάμε για μια εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

 

……………………………………………………………………………………………

 

ΤΖΟΖΕΦ ΧΙΛΙ, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Κουίρ κατά των περικοπών»

 

 

Scroll to top