Pin It

Με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να αυξάνονται συνεχώς και τις τριβές επί του σχετικού νομοσχεδίου να οδηγούν την τρικομματική κυβέρνηση σε πολιτικές ακροβασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες τη δική του πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

 

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλά στην «Εφ.Συν.» για το πνεύμα και την ουσία του νομοσχεδίου, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. ότι απευθύνεται στις αντιλήψεις του ακροατηρίου της Χρυσής Αυγής, ενώ θεωρεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική τους θέση.

 

Σχετικά δε με την αναφορά του περί «μπάτσων», μιλάει για προσωπική στοχοποίηση με ενορχηστρωτή τη Ν.Δ. και τον Νίκο Δένδια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «όλοι κρινόμαστε». 

 

«Με το πνεύμα της πρότασης νόμου που έχουν καταθέσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρά τις υπαρκτές διαφορές, μπορεί να υπάρξει μια προωθημένη συζήτηση

 

Συνέντευξη στον Φώτη Παπούλια

 

-Και «ένα και δύο και τρία και…» νομοσχέδια για το αντιρατσιστικό. Γιατί καταθέσατε ως ΣΥΡΙΖΑ τη δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας;

 

geVFGtFileΗ ουσία της δικιάς μας πρότασης νόμου αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα, με την έννοια ότι περιέχει διευρυμένες και πολλαπλές εγγυήσεις για την ουσιαστική υπεράσπιση, προστασία και δυνατότητα καταγγελίας των θυμάτων, όπως επίσης και μία ευρεία πραγματιστική αντίληψη για τις κατηγορίες πληθυσμού που υφίστανται τέτοιες επιθέσεις στο όνομα της διαφορετικότητάς τους. Δεν συνομολογούμε σε ποινικοποίηση επί απόψεων, θεωριών και ιδεών, αλλά επί συγκεκριμένων ενεργειών και πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση ισχύει και το δεδομένο νομικό οπλοστάσιο που αφορά την ηθική αυτουργία και αυστηροποιούμε τις διοικητικές κυρώσεις ατομικά και συλλογικά προς τους φορείς-νομικά πρόσωπα που προβαίνουν σε ρατσιστικές ενέργειες.

 

-Γιατί δεν υποστηρίξατε την πρόταση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ;

 

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο του 1979, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Την ίδια έλλειψη πολιτικής βούλησης δείχνει και σήμερα η Ν.Δ., καθώς η ουσία των προτάσεων που κατέθεσε είναι σχεδόν προσχηματικές και αποκαλύπτουν τόσο την πολιτική απεύθυνσης στις αντιλήψεις του ακροατηρίου της Χ.Α. όσο και τη διάθεση για μια τυπική προσαρμογή στις πιέσεις που δέχτηκαν από τους διεθνείς οργανισμούς. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παρακολούθησαν, ως μη όφειλαν, με τρόπο σιωπηλό και άκρως ανεκτικό το πολύμηνο όργιο άσκησης ρατσιστικής βίας στην κοινωνία, και με αυτήν την έννοια έχουν αποδυναμώσει την πραγματική διαπραγματευτική τους θέση τόσο προς τον ισχυρό κυβερνητικό εταίρο όσο και προς τις δοκιμαζόμενες ομάδες του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με το πνεύμα της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί, παρά τις υπαρκτές διαφορές, μπορεί να υπάρξει μια προωθημένη συζήτηση. Αλλωστε γι’ αυτό ενθαρρύναμε την κατάθεση κυβερνητικής πρότασης διά του αρμοδίου υπουργού, ενώ η εξέλιξη της ρήξης μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο οδήγησε στο σημερινό τοπίο των διαφορετικών προτάσεων από αυτήν την πλευρά.

 

-Αρκεί ένα νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή;

 

Την επιρροή της Χ.Α. την ενισχύουν οι πολιτικές της λιτότητας και η κοινωνική απόγνωση, στην οποία επί τριετία έχουν οδηγήσει τη χώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Επίσης της έστρωσαν το χαλί οι προτεραιότητες που έφερε στην επιφάνεια η περίφημη προεκλογική ατζέντα της Ν.Δ., καθώς αυτή η ατζέντα “δείχνει” τον αδύναμο, τον μετανάστη, την ευπαθή ομάδα γενικότερα ως δήθεν υπαίτιο για τα δεινά στη ζωή των ανθρώπων και των πόλεων. Πέραν της ακροδεξιάς ιδεοληψίας της ηγεσίας της Ν.Δ. και της πολιτικής σκοπιμότητας μιας ουσία αντιαριστερής πολιτικής που περιβάλλεται με τον μανδύα του πολέμου εναντίον των “δύο άκρων”, η πολιτική της Ν.Δ., όπως και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνθέτουν την κυβερνητική στρατηγική για έναν συνεχώς διευρυνόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Δηλαδή παράγουν και ενισχύουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες στο όνομα δήθεν του δημοσίου συμφέροντος! Αυτό το μείγμα πολιτικής καθιστά εύφορο το έδαφος για τις ξενοφοβικές ιδέες και για τις άθλιες πρακτικές βίας που συγκροτούν την υπόσταση και ένα κλίμα ανοχής προς τη Χ.Α.

 

-Η λέξη «μπάτσος» που χρησιμοποιήσατε δεν ήταν «unfair» εκ μέρους σας. Στρέψατε και τα σώματα ασφαλείας εναντίον σας…

 

Ηταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι αναφέρθηκα, πέραν των τετριμμένων και υποκριτικών εν πολλοίς για τους βουλευτές, στην ανάγκη να μην οπλοφορούν γενικώς οι πολίτες, εκτός όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας όταν βρίσκονται εν υπηρεσία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, όχι βεβαίως των διαδηλωτών. Η αντιμετώπιση του αποστήματος περιπτώσεων αστυνομικών που ευρισκόμενοι εκτός υπηρεσίας παρέχουν ένοπλη «προστασία» σε ιδιώτες και σε ιδιαίτερους χώρους θα έπρεπε να ήταν στην καρδιά μιας τέτοιας γενικευμένης συζήτησης. Αξιοποιήθηκε η συγκεκριμένη μου φραστική αναφορά σε αυτούς τους επίορκους για μια χωρίς προηγούμενο προσωπική στοχοποίηση, με ενορχηστρωτές το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. και τον αρμόδιο υπουργό. Βεβαίως όλοι κρινόμαστε. Ηδη όμως έχουν κριθεί οι άθλιες πολιτικές υποβάθμισης και υποτίμησης που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση προς το σύνολο των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Οι κυβερνώντες, λοιπόν, προσπαθούν με άθλια προπαγάνδα να στρέψουν εναντίον μας αυτή τη δικαιολογημένη οργή. Παιχνίδια άκρως επικίνδυνα μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε.

Scroll to top