Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

getASX45TFile«Δεν υπάρχει μόνο Μέρκελ και ΣIA. Υπάρχει και μια άλλη Γερμανία». Εντονα επικριτικός απέναντι στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο δρ Χανς-Γιούργκεν Ορμπαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων στη Γερμανία, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Alter Summit. Παράλληλα, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο -όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης- από την κρίση «τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος αντίστασης, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των τραπεζών και των ευρω-γραφειοκρατών».

 

 

«Για ποια χώρα μιλάει ο πρωθυπουργός σας! Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα success story

 

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσιαγκλή

 

 

-Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε πρόσφατα λόγο για ελληνικό «success story«. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;

 

Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα success story. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, γιατί η χώρα σας είναι ένα παράδειγμα όπου η λιτότητα αποτυγχάνει με πολλά προβλήματα στην κοινωνική, οικολογική και οικονομική σφαίρα και γι’ αυτό η μόνη απάντηση στη δήλωση αυτή είναι: Για ποια χώρα μιλάει!

 

-Εχετε κάνει λόγο για ένα αυξανόμενο δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κινδυνεύει η δημοκρατία ακόμα και σε εθνικό επίπεδο;

 

Νομίζω πως ναι. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, για παράδειγμα, είναι μια περίπτωση όπου η δημοκρατία σε εθνικό επίπεδο κινδυνεύει. Γιατί αν ισχυροποιήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσω θεσμών ή θεσμικών οργάνων, τότε η οποιαδήποτε κυβέρνηση που εκλέγεται δεν θα έχει επιλογές. Είτε εκλέξεις μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική θα ακολουθήσει την ίδια λανθασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο ένα πανευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας να οργανώσει την αντίσταση κόντρα στο πολύ επικίνδυνο μονοπάτι στο οποίο ήδη βαδίζει η Ε.Ε. ώστε να προσφέρει καταφύγιο στη δημοκρατία σε εθνικό επίπεδο.

 

-Η κοινή γνώμη στη Γερμανία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση. Υπάρχει χώρος για πραγματική αλληλεγγύη και κοινή δράση ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης σήμερα;

 

Ισως πάρει καιρό να δούμε κοινή δράση ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, αργά ή γρήγορα θα καταστεί εμφανές ότι η κυβέρνηση Μέρκελ ασκεί λάθος πολιτική όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας πάει αρκετά καλά, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Εκτιμώ ότι οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί θα ενταθούν και οι εισοδηματικές αντιθέσεις θα κάνουν σαφές σε περισσότερο κόσμο ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μέρκελ είναι λάθος και ότι είναι καλές μόνο για μια μικρή οικονομική ελίτ η όποια αντλεί την ευημερία και τα κέρδη της από αυτή τη στρατηγική. Ενας από τους βασικότερους στόχους των σωματείων είναι να κάνουν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τον αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας.

 

-Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφάρμοσε η Γερμανία μετά το 2003, η «Ατζέντα 2010», εξυμνούνται ως το παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ποια είναι η εμπειρία σας από αυτό το μοντέλο οργάνωσης της εργασίας;

 

Η θέση ότι η «Ατζέντα 2010» ήταν επιτυχημένη είναι εντελώς λάθος. Δεν υπάρχουν καθόλου εμπειρικά και επιστημονικά στοιχεία ότι έχουμε καλά αποτελέσματα από αυτή την πολιτική. Αυτό που έχουμε είναι ένας διαρκώς αυξανόμενος τομέας επισφαλούς εργασίας και εργαζομένων-φτωχών. Υπάρχουν στοιχεία ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι ένας από τους βασικούς λογούς γι' αυτή την εξέλιξη. Και γι’ αυτό ψηλά στην ατζέντα των σωματείων είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η ανατροπή των αποτελεσμάτων της «Ατζέντας 2010». Αλλωστε, αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία διαμάχης των ερχόμενων εκλογών στη Γερμανία.

 

- Οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται ότι έχουν ένα πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας έναντι των αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό η Ε.Ε.;

 

Η επιβολή της εξίσωση προς τα κάτω δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα. Πρέπει να κινηθούμε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: να υποστηρίξουμε την αύξηση των μισθών στις χώρες εκτός Ε.Ε., την ίδρυση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, να γίνουν ανταγωνιστικές με βάση ποιοτικά στοιχεία. Πιστεύω ότι θα ήταν μια αμοιβαία επωφελής εξέλιξη. Μέχρι τώρα τα σωματεία επικεντρώνονται μόνο σε ζητήματα εντός Ε.Ε. ή εντός των εθνικών κρατών. Θα πρέπει να διευρύνουν την οπτική τους.

 

- Εχει υποστηριχθεί πως ένας άλλος τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο θα μπορούσε να ήταν η αύξηση των μισθών στη Γερμανία και η τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

 

Είναι αλήθεια ότι στη Γερμάνια υπάρχουν τομείς της οικονομίας στους οποίους οι μισθοί δεν ακολουθούν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, και αυτό είναι ένα πρόβλημα και για την εσωτερική αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν. Πιστεύω όμως ότι αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα στη σχέση ανταγωνιστικότητας Βορρά-Νότου. Το κύριο πρόβλημα είναι η διαφορά σε επίπεδο παραγωγικότητας των οικονομιών. Αυτό που χρειάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η λήψη μέτρων ώστε οι χώρες του Νότου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αυξάνοντας την παραγωγικότητα με βάση την ποιότητα και όχι κόβοντας μισθούς και συντάξεις. Αυτό θα είναι ένα βιώσιμο μοντέλο ανταγωνιστικότητας. Συνεπώς χρειαζόμαστε και τα δύο. Αυξήσεις μισθών στις οικονομικά δυνατές χώρες όπως είναι η Γερμανία και αύξηση της παραγωγικότητας στις χώρες του Νότου.

 

……………………………………………………………………….

 

Είπαν – για την πολιτική της λιτότητας και την κρίση

 

Λόρα Γκονζάλεζ Τξαμπαρί, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ELA (Σωματείο Αλληλεγγύης Βάσκων), Χώρα των Βάσκων.

 

«Πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η συστημική κρίση που ζούμε είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες. Και τώρα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να πιστέψουμε ότι η λύση θα έρθει μέσω την εμβάθυνσης αυτών των πολιτικών που μας οδήγησαν ώς εδώ»

 

………………………………………………………………………

 

Γκάντερ Κέσερ, GEW (Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων), Γερμανία.

«Οι απλοί Ελληνες πολίτες υποφέρουν εξαιτίας λαθών που έχει προκαλέσει το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Μια πολιτική κατά την οποία μερικές χώρες, όπως η Γερμανία, αποκομίζουν μεγάλα κέρδη λόγω των πλεονασμάτων από τις ανταγωνιστικές εξαγωγές και όπου από την αρχιτεκτονική του ευρώ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων, μόνο μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο ανόρθωσης ώστε να αναρρώσει η οικονομία και όχι μέτρα λιτότητας που επιδεινώνουν την κατάσταση των ανθρώπων, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο θα δείχνει την αλληλεγγύη αυτών που έχουν επωφεληθεί από αυτή τη δυσλειτουργία»

 

………………………………………………………………………………

 

Κριστιάν Πιλιτσόφσκι, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων CGT Μεταλλεργατών, Γαλλία.

 

«Θέλουν να διαιρέσουν τον Βορρά με τον Νότο, τον ντόπιο από τον μετανάστη, τον εργαζόμενο με τον άνεργο, τον χριστιανό με τον μουσουλμάνο. Εμείς θέλουμε να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Το κοινωνικό είναι το ενωτικό υλικό για τους λαούς της Ευρώπης. Το κόστος της εργασίας δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κοινωνικών δικαιωμάτων, η έλλειψη σεβασμού στους διεθνείς κανόνες εργασίας (της ΔΟΕ και του ΟΑΣΑ) από τις δυτικές πολυεθνικές στις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Ως σωματείο επιδιώκουμε την υπογραφή διεθνών συμφωνιών που θα αναγκάσουν τις εταιρείες να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα»

 

Scroll to top