Pin It

Των

Στέφανου Γκρίτζαλη*

Ιωάννη Δαρζέντα**

Αριστοφάνη Δημάκη*** 

 

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να εντάξει θεσμικά τα τρία, επί μακρόν λειτουργούντα, Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου σε άλλες σχολές, είναι επιστημονικά και λειτουργικά απολύτως εσφαλμένη. Είναι προφανές ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνή κλίμακα, τα Τμήματα Μηχανικών εντάσσονται είτε σε Πολυτεχνικές Σχολές είτε σε Πολυτεχνεία.

 

Η επιλογή αυτή του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιστημονικά και ορθολογικά τεκμηριωμένες αποφάσεις τόσο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του αρμόδιου Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) όσο και με τις διακηρυγμένες θέσεις του ίδιου του υπουργείου στο πολυσυζητημένο σχέδιο «Αθηνά».

 

Η στάση αυτή του υπουργείου Παιδείας εκπλήσσει αρνητικά και προκαλεί ερωτήματα και θλίψη στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και στο σύνολο των αποφοίτων, αφού η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί απλώς και μόνο μια επιστημονικά και λειτουργικά αυτονόητη θεσμική παρέμβαση, η οποία δεν οδηγεί σε οποιασδήποτε μορφής αύξηση των εισακτέων, δεν οδηγεί σε ανακατανομή επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν επηρεάζει σε οτιδήποτε τους αποφοίτους, δεν έχει κανένα απολύτως κόστος για τους φορολογουμένους, εν τέλει δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε οποιονδήποτε και για οτιδήποτε! Το αντίθετο!

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήδη από το 2008, είχε καταλήξει στην απόφαση αυτή συνεκτιμώντας και υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων:

 

-την ανάγκη για δημιουργία του απαραίτητου εκπαιδευτικού και ερευνητικού πλαισίου και των συνεργειών για τα επί μακρόν λειτουργούντα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό τη θεσμική σκέπη άλλων σχολών,

 

-την ανάγκη να επιλυθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες που αφορούν τόσο τη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανικών όσο και τη θεσμική ταυτότητα των σπουδών μηχανικού.

 

Η ανάγκη ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε υποστηριχτεί με ομόφωνη απόφαση από τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και των Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών, και με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Σήμερα, η όλο και πιο περιορισμένη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και η γενικότερη οικονομική κατάσταση επιτάσσουν την ένταξη υπό την ίδια θεσμική σκέπη και τη βέλτιστη αξιοποίηση των συναφούς επιστημονικού προσανατολισμού εκπαιδευτικών και ερευνητικών δυνάμεων και πόρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας σε διάφορα επίπεδα (π.χ. διδακτικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και ερευνητικά) αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ίδια την επιβίωση του Πανεπιστημίου μας και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων που το απαρτίζουν.

 

Η στενή συνεργασία και η συνέργεια τμημάτων που καλύπτουν συναφή γνωστικά πεδία στο πλαίσιο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση του επιπέδου σπουδών και έρευνας. Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τις διεπιστημονικές συνεργασίες, την εκπόνηση κοινής εκπαιδευτικής στρατηγικής και τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την έρευνα, ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση διεπιστημονικής γνώσης και κουλτούρας.

 

Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η συνακόλουθη ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων Τμημάτων Μηχανικών που θα την απαρτίσουν εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την ελκυστικότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ιδίως σε μια περίοδο που αυτή είναι αποφασιστικής σημασίας για την ίδια τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου μας, αλλά και την αναζήτηση νέων δομών και μορφών ανάπτυξής του.

 

Είναι προφανές ότι η αποκατάσταση της θεσμικής ταυτότητας των σπουδών μηχανικού, διά μέσου της ένταξης των ήδη λειτουργούντων τμημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

 

Επιμένουμε να ελπίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει την επιλογή του αυτή και -έστω και την ύστατη στιγμή- θα ιδρύσει Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως ακριβώς έχει πράξει για όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα Μηχανικών, για όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τηρώντας τα ακαδημαϊκά και οργανωτικά κριτήρια που επαγγέλλεται, αλλά και τα ίδια μέτρα και σταθμά προς όλους.

 

 …………………………………………………………………………..

 

*Καθηγητής, αναπλ. προέδρου Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων

**Καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

***Καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης

 

Scroll to top