Pin It

Του Βίκτωρα Νέτα

 

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες, οι οποίοι όταν παραβιάζονται από όποια κυβέρνηση δημιουργείται επικίνδυνη ανωμαλία με απρόβλεπτες συνέπειες, που γίνονται ακόμη πιο οδυνηρές όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση οικονομική και κοινωνική, όπως αυτή της τελευταίας τριετίας. Τότε είναι που χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στους θεσμούς και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Και παράλληλα χρειάζεται διακομματική συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, οι δυνάμεις του τόπου.

 

Αυτή η δήθεν τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε μονοκομματική, αλλά κατευθύνεται από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του Μαξίμου, που αποτελείται από «συμβούλους» και «επικοινωνιολόγους» αγνώστων αρμοδιοτήτων και προσόντων, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, έχει παραβιάσει με τη σύνθεσή της τους κανόνες λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού. Κορυφαία παραβίαση -και μάλιστα ακραίου αυταρχισμού- είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ αιφνιδιαστικά, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γεγονός που προκάλεσε γενική κατακραυγή και αντιδράσεις ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες, όπως οι ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Για την παραβίαση των κοινοβουλευτικών κανόνων και παραδόσεων υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο εταίροι του, που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι εμφανίζονται να συγκυβερνούν, χωρίς να μετέχουν απευθείας στα όργανα άσκησης της εξουσίας. Πράγματι, συμβαίνει αυτό το παγκοσμίως πρωτότυπο! Τίθεται ευθέως το ερώτημα: η τρικομματική είναι ή δεν είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ; Σε όλες τις μεταπολεμικές πολυκομματικές κυβερνήσεις οι αρχηγοί των κομμάτων που συνεργάζονταν μετείχαν ενεργά στην άσκηση της εξουσίας, καταλαμβάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων μαζί και με σημαντικά υπουργεία.

 

Στη δήθεν τρικομματική ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έμειναν εκτός κυβέρνησης και απλά περιορίστηκαν να υποδείξουν κάποια πρόσωπα για να αναλάβουν υπουργεία. Οι δύο εταίροι, λοιπόν, δεν μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητείται η κυβερνητική πολιτική και λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά κατά διαστήματα συναντώνται στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου κεκλεισμένων των θυρών συζητούν, διαφωνούν ενίοτε, αλλά τελικά συμφωνούν, για να μην πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές. Μετά τη συνάντηση οι δύο εταίροι ανακοινώνουν στους δημοσιογράφους όσα δεν «διαταράσσουν» τη συνεργασία και η κοινή γνώμη δεν πληροφορείται ολόκληρη την αλήθεια.

 

Και στη Βουλή οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως και οι βουλευτές των δυο κομμάτων, συμπορεύονται με τον Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική και τις αποφάσεις του για χάρη της «κυβερνητικής σταθερότητας», που στην πραγματικότητα είναι πλαστή. Η «σταθερότητα» διατηρείται γιατί και οι τρεις αρχηγοί φοβούνται τις εκλογές. Ετσι, όχι μόνο παραβιάζονται οι κανόνες του κοινοβουλευτισμού, που θέλουν ανοιχτές και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, αλλά και ο τόπος δεν κυβερνάται, το κράτος παραμένει παράλυτο, η ανεργία αυξάνεται, οι άξιοι και ικανοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα, οι ασθενέστεροι έχουν εξουθενωθεί, οι συνταξιούχοι παραμιλούν.

 

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι δυο εταίροι της να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, που καίνε τον τόπο, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα με το λουκέτο στην ΕΡΤ, για να δείξει δυναμισμό και αποφασιστικότητα και δήθεν πρόταση να προχωρήσει σε ανατροπές εξυγίανσης του διεφθαρμένου και διαβρωμένου συστήματος, που παραμένει στο απυρόβλητο. Αναρωτιέται και ο πλέον αφελής πολίτης, που πληρώνει με αίμα την κρίση: Ποιο ζήτημα είναι πιο σοβαρό, η «αμαρτωλή» -όπως τη χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς- ΕΡΤ ή η οργιάζουσα και ασύλληπτη φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και φοροαποφυγή; Και για τα δύο τεράστιες είναι οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν μεταδικτατορικά τον τόπο, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

 

Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε το «λουκέτο-πυροτέχνημα» με την ΕΡΤ, για τις όποιες αμαρτίες της οποίας τεράστιες είναι οι ευθύνες προπαντός της Νέας Δημοκρατίας και όχι των εργαζομένων της; Κομματικές ήταν και είναι οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ. Το υπεράριθμο προσωπικό στις ΔΕΚΟ είχε διοριστεί από τους εργαζόμενους σ' αυτές ή από τις κομματικές διοικήσεις με κομματικά κριτήρια; Την απάντηση την έδωσε ο πρωθυπουργός με τον λόγο του στην απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ (12 Ιουνίου). Είπε: «Συντεχνίες κομματικών στρατών και πάσης φύσεως “ημετέρων” μονοπωλούσαν τις ΔΕΚΟ, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια αγαθά». Δεν είπε, όμως, ότι ο κομματικός στρατός της Δεξιάς, επί των ημερών της οποίας οικοδομήθηκε μεταπολεμικά και μεταδικτατορικά το κράτος, είχε τη μερίδα του λέοντος στη μονοπώληση των ΔΕΚΟ, των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων αγαθών. Το κατάπιε και έστρεψε αλλού τα πυρά τονίζοντας: «Οπου “ακραιφνής δημοκράτης” εμφανιζόταν όποιος ήθελε να λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο, χωρίς να ελέγχεται και χωρίς να λογοδοτεί».

 

Με τον λόγο του στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μία ακόμη δεξιά στροφή με ύμνους προς τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους βιομηχάνους. Είπε, πλέκοντας το εγκώμιο προς τους επιχειρηματίες και ρίχνοντας βολές προς τους εργαζόμενους: «Εσείς είστε η Ελλάδα της δημιουργίας. Η “άλλη Ελλάδα” [...]. Απέναντι είναι ένα καθεστώς των προνομίων, των συντεχνιών, της αδιαφάνειας και της κομματοκρατίας, που έχει φέρει τη χώρα σ' αυτά τα χάλια».

 

Κατά τον Αντώνη Σαμαρά οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν στην Ελλάδα της δημιουργίας. Αλλά χωρίς ικανούς, μορφωμένους και φιλότιμους εργαζόμενους μπορεί να προκόψει μια επιχείρηση; Οφείλουν να δώσουν μια απάντηση οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Παράλληλα θα πρέπει να πάρουν καθαρές θέσεις στην πολιτική Σαμαρά οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

 

[email protected]

Scroll to top