22/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση σε αδιέξοδο

      Pin It

Του Τάσου Πετρόπουλου*

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 236/2013 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών επέβαλε στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη της ΠΟΣΠΕΡΤ επειδή ηττήθηκε σε αυτή τη δίκη. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδοκίμασε τις ενέργειές της. Ομως το αδιέξοδο παραμένει.

 

Γι’ αυτό και η Επιτροπή Αναστολών επιφυλάχθηκε να επανέλθει αυτεπαγγέλτως «εντός ευλόγου χρόνου» για να διαπιστώσει «εάν έλαβε χώρα η συμμόρφωση» προς όσα αποφάσισε. Και παραμένει το αδιέξοδο διότι: α) αυθαιρέτως την 19.6.2013 (παραμονή της συζήτησης στην Επιτροπή Αναστολών) οι αρμόδιοι υπουργοί ανέθεσαν στον εκκαθαριστή τα δικαιώματα της ΕΡΤ για τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και διαδικτυακών ιστοτόπων. Ετσι, αντί της εκκαθάρισης, ο εκκαθαριστής αποκτάει οιονεί κανονιστική αρμοδιότητα, καθώς προάγεται σε διοικητικό όργανο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα β) τις σχετικές ρυθμίσεις διοίκησης και διεύθυνσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών προσδιορίζει μία κυβερνητική εξουσία, η οποία δεν απολαμβάνει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Και τούτο διότι η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 συγκροτήθηκε με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων και με αυτήν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία συνεπώς δεν διαθέτει μετά τη διαφαινόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, γ) η, έστω και με ανεπίτρεπτο κατά το Σύνταγμα τρόπο, «προσωρινή» ανάθεση της διοίκησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στον διαχειριστή συναρτάται με την αβέβαιη και εξαρτώμενη από τη βούληση της νομοθετικής εξουσίας προϋπόθεση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση του δημόσιου φορέα που θα διαδεχθεί την ΕΡΤ Α.Ε. Και ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στο Σύνταγμά μας η ανάθεση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης στην εκτελεστική εξουσία, η οποία έτσι, αντί να ελέγχεται, εξοπλίζεται με την απόλυτη δυνατότητα χειραγώγησης των πολιτών.

 

Με αυτή την προϋπόθεση που έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της εξάρτησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης από την εκτελεστική εξουσία. Πέραν αυτού με την υπ’ αρ. 236/2013 απόφαση, το ΣτΕ δεν παραλείπει να αναγνωρίσει την αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν, ως αναμένεται, να ακυρώσουν τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ για τις πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού Δικαίου και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αντίθετες με το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το πρωτόκολλο που έχει προσαρτηθεί στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οδηγία 98/59/ΕΚ, του ν. 1387/83 για τις ομαδικές απολύσεις, την οδηγία 2001/23/ΕΚ και το Π.Δ. 178/2002 για τη διαδοχή επιχειρήσεων καθώς και άλλες διατάξεις. Τη βασιμότητα των νομικών μας θέσεων επιβεβαιώνει και η μειοψηφούσα στην Επιτροπή Αναστολών άποψη της συμβούλου κ. Καραμανώφ, σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ, ανταποκρινόμενη στην αντίστοιχη συνταγματική επιταγή, έπρεπε να λειτουργεί απρόσκοπτα έως ότου υποκατασταθεί νομίμως από τον διάδοχο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

 

……………………………………………………………………………….

 

*Ο Τάσος Πετρόπουλος είναι δικηγόρος – εργατολόγος

Scroll to top