30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ευ+υγεία

Εditorial

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης: διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη των ασθενειών. Τα βιοηθικά ερωτήματα που προκύπτουν. Και άλλα, που σχετίζονται με την πολιτική, την πρακτική.
      Pin It

Eυ όπως καλά. + όπως ακόμα καλύτερα.

 

Επιμέλεια: Ντάνι Βέργου. Συντονισμός ύλης: Αγνή Κατσιούλα. Δημιουργικό: Λουίζα Καραγεωργίου

 

Ενα ένθετο της «Εφ.Συν.» για την υγεία, τη γενική κατάσταση του ανθρώπινου μυαλού και του σώματος, χωρίς ασθένεια, τραυματισμό, πόνο. Για την καλή υγεία.

 

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης: διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη των ασθενειών. Τα βιοηθικά ερωτήματα που προκύπτουν. Και άλλα, που σχετίζονται με την πολιτική, την πρακτική, την έρευνα της υγείας. Διακεκριμένοι επιστήμονες θα μας βοηθήσουν με άρθρα, παρεμβάσεις, συνεντεύξεις, ενώ θα παρακολουθούμε τις ανά τον κόσμο επιστημονικές δημοσιεύσεις.

 

Εδώ θέλουμε μαζί να διαβάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε, να αναρωτηθούμε, να καταλάβουμε, να προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω.

 

………………………………………………………….

 

8 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν… πως όλα είναι στο μυαλό μας!

 

Οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να θυμούνται νέα πρόσωπα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα γνωριμίας με κάποιον λαμβάνουν περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες. Μελετούν μάτια, μύτη, ζυγωματικά, στόμα – χωρίς οι ίδιες να το καταλαβαίνουν. Στη συνέχεια αρχειοθετούν με τάξη τις πληροφορίες στο μυαλό τους για να τις ανασύρουν την επόμενη φορά που θα συναντήσουν το νέο πρόσωπο. «Κάθε φορά οι γυναίκες ήταν καλύτερες στην αναγνώριση προσώπων που είχαν ξανασυναντήσει και στο να θυμούνται τα ονόματά τους», σύμφωνα με δημοσίευμα στο Psychological Science, ομάδας ερευνητών του Καναδά που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία eye tracking.

 

Η υπερφόρτωση του μυαλού ευθύνεται για τις χαμένες παιδικές αναμνήσεις. Γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα που μας συνέβη πριν από τα τρίτα μας γενέθλια; Η «νηπιακή αμνησία» οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη νευροκυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη διοχέτευση νέων εμπειριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη, λένε επιστήμονες από τον Καναδά. Οι αναμνήσεις φυλάσσονται στη μακροχρόνια αποθήκη του εγκεφάλου, αλλά ο ιππόκαμπος «ξεχνάει» που τις έχει αποθηκεύσει στη διάρκεια της φάσης της γρήγορης ανάπτυξης.

 

Ομάδα επιστημόνων βρήκαν τον τρόπο να διαβάσουν το μυαλό μας, να δουν πότε νιώθουμε χαρούμενοι, στενοχωρημένοι, θυμωμένοι, αηδιασμένοι, μελετώντας την κινητικότητα του εγκεφάλου με τη βοήθεια της απεικονιστικής τεχνολογίας. Για τη μελέτη η ομάδα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ζήτησε από 10 φοιτητές της δραματικής σχολής του πανεπιστημίου να υποδυθούν συναισθήματα, ενώ βρίσκονταν μέσα σε έναν σαρωτή Λειτουργικής Μαγνητικής Απεικόνισης (fMRI) και κατάφεραν να μετρήσουν το πραγματικό και όχι το προσποιούμενο συναίσθημα, αφού η τεχνική διαχωρίζει τα δύο.

 

Η έλλειψη ύπνου βλάπτει το ανδρικό σπέρμα. Οι άνδρες που στερούνταν ύπνου είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και λιγότερα σπερματοζωάρια που είχαν σχηματιστεί σωστά, σε σύγκριση με τους άνδρες που κοιμόταν καλύτερα. «Με δεδομένο ότι περίπου το 20% όλων των νέων ανδρών υπολογίζεται ότι έχουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος, και ότι οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές και αυξανόμενες στις βιομηχανικές χώρες, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», γράφει ομάδα Δανών ερευνητών στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology.

 

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό ούτε με τον ίδιο τρόπο. Και τα ιδιαίτερα μαθήματα για κάποια δεν είναι χρήσιμα, ενώ για άλλα είναι κρίσιμα. Οι απαντήσεις στα παραπάνω βρίσκονται στη δομή και τον «χάρτη» των νευρώνων των εγκεφάλων των παιδιών, λέει μελέτη ερευνητών των ΗΠΑ που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Θέλαμε να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους απόκρισης, τις ατομικές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία των μαθητών όταν διδάσκονται», τόνισε η ομάδα του Stanford.

 

H μεσογειακή διατροφή δεν ωφελεί μόνο την καρδιά αλλά και το μυαλό. Ομάδα επιστημόνων από την Ισπανία μελέτησε 1.000 άτομα για 6,5 χρόνια και βρήκαν ότι εκείνα που ακολουθούσαν τη δίαιτα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ. «Η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο μειώνει τη χαμηλού βαθμού φλεγμονή που σχετίζεται με τον υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τις γνωστικές διαταραχές», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

 

Οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ ξεσκαρτάρουν τις περιττές πληροφορίες πιο γρήγορα. «Η ικανότητα των ατόμων με υψηλό IQ να φιλτράρουν και να πετούν τις άχρηστες εισροές τούς επέτρεπε να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε ό,τι ήταν σημαντικό», έδειξε μελέτη επιστημόνων των ΗΠΑ που δημοσιεύεται στο Current Biology. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλυτερέψει κανείς την ικανότητά του να απομονώνει τις περιττές πληροφορίες, λένε οι ερευνητές.

 

Καταστροφικά αποτελεσματικό είναι το μάρκετινγκ των ανθυγιεινών φαγητών στα παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφού χρησιμοποιώντας φτηνά κανάλια των social media προωθεί λίπη, ζάχαρη κ.ο.κ. «Τα παιδιά περιβάλλονται από διαφημίσεις που τα παροτρύνουν να καταναλώσουν τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, ακόμη και σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι προστατευμένα όπως είναι τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις».

Scroll to top