30/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ευ+υγεία

Γενετικό τεστ αναγνωρίζει τους καλοήθεις όγκους του θυρεοειδούς

Eνα νέο γενετικό τεστ βλέπει καλοήθεις όγκους ή οζίδια στον θυρεοειδή αδένα, με ακρίβεια και συνέπεια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από τη Χιλή.
      Pin It

Αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών στη Χιλή και επιδεικνύει επιτυχία 96% επί των εξεταζόμενων δειγμάτων

 

Eνα νέο γενετικό τεστ βλέπει καλοήθεις όγκους ή οζίδια στον θυρεοειδή αδένα, με ακρίβεια και συνέπεια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από τη Χιλή

 

«Αναπτύξαμε μια “γονιδιακή υπογραφή” που αναγνωρίζει αποτελεσματικά τους καλοήθεις όγκους και τα οζίδια», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Χέρμαν Γκονσάλες, και προσθέτει ότι «το τεστ είναι χρήσιμο για τους ασθενείς που δεν χρειάζονται επέμβαση».

 

Το πρόβλημα με τη διαθέσιμη σήμερα διαγνωστική εξέταση είναι ότι δίνει συχνά αμφίβολα αποτελέσματα. Ενα στα πέντε, μέχρι ένα στα τέσσερα, αποτελέσματα είναι ασαφή. Εκτός του άγχους που αυτό προκαλεί στον ασθενή, τα μη καταληκτικά αποτελέσματα οδηγούν σε επαναλήψεις της εξέτασης για να αποκλειστεί ο καρκίνος ή ακόμα και σε χειρουργείο, δεδομένου ότι ο καρκίνος διαγιγνώσκεται στο 25% των ατελών περιπτώσεων. Ως αποτέλεσμα αυτού, τρεις στους τέσσερις ασθενείς υποβάλλονται σε περιττή επέμβαση, που οδηγεί στην αύξηση του κόστους θεραπείας και του κινδύνου πιθανών επιπλοκών που σχετίζονται με τις μη απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες.

 

Το γενετικό τεστ που αναπτύχθηκε από την ομάδα της Χιλής εντόπισε με ακρίβεια καλοήθη οζίδια σε όλα σχεδόν τα δείγματα που ανέλυσε και διαχώρισε καρκινικούς από μη καρκινικούς ιστούς στο 96% των δειγμάτων θυρεοειδούς.

 

«Για το ευρύ κοινό, αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι θα προσφέρει ένα διαγνωστικό εργαλείο με το οποίο θα αποφευχθούν χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις, με σημαντικό αντίκτυπο στις δαπάνες υγείας, την εξάλειψη των πιθανών χειρουργικών επιπλοκών και την ανάγκη για μόνιμη συμπλήρωση ορμόνης του θυρεοειδούς», δήλωσε ο Γκονσάλες. Επιπλέον, «το τεστ θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμο στα νοσοκομεία και σε λογικό κόστος για το σύστημα υγείας».

 

Για την ανάπτυξη του τεστ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν βιβλιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό 18 γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Στη συνέχεια επέλεξαν 10 από αυτά τα γονίδια για να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή που ανιχνεύει την παρουσία του καρκίνου σε όζους του θυρεοειδούς. Χρησιμοποιώντας ένα ευαίσθητο τεστ DNA-πολλαπλασιαστή, που ονομάζεται δοκιμασία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, έλεγξαν δείγματα όζων του θυρεοειδούς 300 ασθενών.

 

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώνονται σήμερα στο 95ο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, χρηματοδοτήθηκε από μια βιοϊατρική ερευνητική κοινοπραξία του Σαντιάγκο.

Scroll to top