02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροϊκανές απαιτήσεις και νέα μέτρα

Διαψεύστηκαν, για ακόμη μια φορά, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με πρόσθετα μέτρα. Οι δανειστές μας βλέπουν.
      Pin It

Διαψεύστηκαν, για ακόμη μια φορά, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με πρόσθετα μέτρα. Οι δανειστές μας βλέπουν την «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και ζητούν νέα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους «ελεγκτές» μας δέσμη ισοδύναμων για να καλυφθούν οι «τρύπες», άρα πάνε περίπατο οι πρόσφατες πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

 

Από την πρώτη μέρα της συνάντησης της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, φάνηκαν οι άγριες διαθέσεις της πρώτης. Φάνηκε ανένδοτη στο θέμα των απολύσεων και τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης διότι δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στις 12.500 διαθεσιμότητες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

 

Επιμένει δηλαδή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες ασμένως είχε υπογράψει το κυβερνητικό επιτελείο ως διαρθρωτικά προαπαιτούμενα των μνημονίων, καθώς και στην είσπραξη φόρων, χωρίς εντούτοις να επιμένει στη σύνδεση του ενιαίου φόρου με το «χαράτσι» στη ΔΕΗ. Η μόνη υποχώρηση ήταν στο χρονικό όριο -για φέτος- της είσπραξης μέσω της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, αντί για τέσσερις που
ζητούσε αρχικά.

 

Το σκληρό πρόσωπο που δείχνει η τρόικα στο θέμα των απολύσεων θα μπορούσε να το δικαιολογήσει κάποιος, διότι είναι σαν να περιπαίζεται από την κυβέρνηση που το είχε υπογράψει. Ο δημόσιος τομέας είναι γεγονός ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση, αλλά όχι κατ' αυτόν τον βίαιο και αντιδημοκρατικό τρόπο των μαζικών απολύσεων. Τούτη η κυβέρνηση υπέγραψε να διορθώσει μια μακρόχρονη προηγούμενη παθογένεια όλων των κυβερνήσεων που είχαν κάνει επιστήμη το σύστη-
μα των πελατειακών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Η πρώτη ημέρα των επαφών της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προοιωνίζεται κακά μαντάτα για τις επόμενες συναντήσεις στον κρίσιμο τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Βεβαίως, θα πουν «ναι» σε όλα όσα απαιτεί η τρόικα, διότι τρέμουν μήπως οι δανειστές δεν ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ που θέλει η χώρα ώς το τέλος Ιουλίου. Εχει κουραστεί η κοινωνία με αυτό το παιχνίδι, να υποκύπτει τάχα η κυβέρνηση υπό την απειλή της τρόικας ότι δεν θα της δώσει την επόμενη δόση. Ολα αυτά είναι γνωστά πλέον. Εκείνο που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς είναι εάν η αναμενόμενη επιβολή νέων μέτρων θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από τον ευρισκόμενο σε οριακά επίπεδα φτώχειας ελληνικό λαό. Αυτό έπρεπε να ενδιαφέρει πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση και όχι το πώς θα φανεί συνεπής απέναντι στην «αιμοδιψή» τρόικα.

 

Scroll to top