Του Γιώργου Σταματόπουλου
Με νύχια και με δόντια είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το δημοτικό αναψυκτήριο του άλσους της Αγίας Τριάδας στον Βύρωνα οι κάτοικοι της περιοχής. Με πορείες στο δημαρχείο, ομιλίες και εκστρατείες ενημέρωσης αντιδρούν στα σχέδια του δημάρχου να ιδιωτικοποιήσει το άλσος.
Εάν δοθεί σε ιδιώτες θα χαθεί μια σπάνια ευκαιρία να αναδειχτεί ο κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του κέντρου «Λαμπηδών», που δραστηριοποιείται μέσα στο άλσος.
Η «Λαμπηδών» «είναι ανοιχτός και αυτοδιαχειριζόμενος δημόσιος χώρος συνάντησης, συζήτησης και οργάνωσης των κοινωνικών αναγκών, ένας χώρος που φιλοξενεί και καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη, την αυτομόρφωση και τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση και αναψυχή για μικρούς και μεγάλους, είναι ένας χώρος που αντιστρατεύεται τη λογική της κερδοσκοπίας και του οικονομικά ανταποδοτικού οφέλους – όλα αυτά μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση» (http://politistikokentrovirona.blogspot.com/).
Ιδού μερικές από τις έως τούδε δραστηριότητες του Κοινωνικού Κέντρου:
Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα σχολείου σε μαθητές, καθώς και μαθήματα ξένων γλωσσών.
Μαθήματα-σεμινάρια Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (!).
Μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής.
Μουσικές εκδηλώσεις.
Κοινωνικό καφενείο και συλλογική κουζίνα (η πράσινη σαλάτα εποχής με πορτοκάλι έκανε θραύση το περασμένο Σάββατο, αλλά και το γλυκό τσιζκέικ δεν πήγε πίσω σε νοστιμιά…).
Δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο.
Δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πλέον ευάλωτους από την οικονομική κρίση συμπολίτες τους.
Και, τέλος, οργάνωση δραστηριοτήτων για την υπεράσπιση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα.
Εάν τελικά (όλοι το απευχόμαστε) εκμισθωθεί ο χώρος της «Λαμπηδόνας» προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων θα είναι μια μεγάλη ήττα, όχι μόνο για τους κατοίκους του Βύρωνα, αλλά για όλη την κοινωνία.
Για όλες αυτές τις συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν εσχάτως ως άμυνα στην επαίσχυντη επίθεση των υπηρετών του πολιτικού συστήματος εναντίον των κοινωνικών στρωμάτων.
Οφείλουν να προστατευθούν τα κάθε μορφής αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα, διότι αφ' ενός λειτουργούν με πάθος και σοβαρότητα και αφ' ετέρου δείχνουν τον δρόμο σε πληγείσες ομάδες να αυτοοργανωθούν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, που συμμετέχει στα μαθήματα Φιλοσοφίας, ανατρέχοντας σε ιστορικές αναφορές κατέληξε: «Δεν θα αδικούσαμε το κράτος αν λέγαμε ότι είναι εχθρός του πολιτισμού».
«Κάνουμε όσα έπρεπε να κάνει ο δήμαρχος -λέει ο Κώστας Στεργιόπουλος, καθηγητής, υπεύθυνος στα σεμινάρια Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης- και μάλιστα χωρίς την παράμετρο του χρηματικού κέρδους».
«Τι προσφέρουν αυτά τα μαθήματα την ώρα που ο κόσμος πεινάει;», ίσως αναρωτηθούν οι κακεντρεχείς. Ε, ας πάνε να τα παρακολουθήσουν και μετά ας βγάλουν γλώσσα. Αλλά δεν θα βγάλουν. Θα την καταπιούν από την ντροπή τους. Χρειαζόμαστε πολλές «Λαμπηδόνες».