Την τελική και τελειωτική επίθεση προς τους φορολογούμενους εξαπολύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον Κώ-δικα Φορολογίας Εισοδήματος, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου φορομπηχτική πολιτική, που όχι απλώς δοκιμάζει τις αντοχές των φορολογουμένων, αλλά τις παραλύει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Το ληστρικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, δεν λαμβάνει υπ' όψιν ούτε τον τρόμο εκείνου που έχει απολυθεί και παίρνει ένα επίδομα ανεργίας για να καλύψει τις βασικές ανάγκες (χωρίς αυτό να είναι πάντα κατορθωτό). Τώρα θα φορολογείται και το επίδομα ανεργίας έτσι και υπάρχει τυχόν άλλο εισόδημα, που ξεπερνάει το ποσό το 10.000 ευρώ. Επιπλέον η Εφορία θα συνυπολογίζει στο φορολογητέο εισόδημα κάθε παροχή σε είδος, η αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ!
Κυρίως καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών θα είναι αυτός που θα αποφασίζει τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε μισθωτού. Κακά τα μαντάτα και για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής του φόρου για ποσά έως 12.000 ευρώ τον χρόνο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μισθωτός και ο συνταξιούχος καλούνται γι' ακόμη μια φορά (αλλά πόσο θα αντέξουν;) να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, να κλείσουν εννοείται την τρύπα χάνοντας σημαντικό καθαρό εισόδημα, αφού αυξάνεται το ποσό που παρακρατεί σε μηνιαία βάση η Εφορία.
Η κυβέρνηση, τρέμοντας μην τυχόν η τρόικα δεν εκταμιεύσει την πολύτιμη δόση των 8,1 δισ., ετοιμάζει επιπλέον πολυνομοσχέδιο που θα «διασφαλίζει»: τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου, απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Σεπτέμβριο, περικοπές στην υγεία, διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα και επέκταση σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου, κατάργηση της αργίας της Κυριακής, πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώς τις 15 Ιουλίου (!). Το κενό όμως δεν κλείνει, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αναγκαστεί να λάβει άμεσα εισπρακτικά μέτρα ώς τον Σεπτέμβριο. Αλλη γνώμη έχουν οι δανειστές, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τα πάρει ώς το φθινόπωρο. Δεν έχει τέλος η κυβερνητική επίθεση…