14/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, βουλευτής Ν.Δ.

«Η τρόικα ζητάει πολλά…»

      Pin It

«Είναι άκαιρο να μιλάμε με όρους παρελθόντος», τονίζει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος για τη λεγόμενη κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων εκτιμά ότι η τρόικα ζητάει πολλά, ποσοτικά και όχι ποιοτικά. Αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ συμφωνεί επί της ουσίας με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Επιμερίζει, τέλος, τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας τόσο στις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο όμως και στις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις.

 

«Υπήρξε αιφνιδιασμός με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αιφνιδιασμός που παραλίγο να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και εγώ αιφνιδιάστηκα. Ειδικά με τη μαύρη οθόνη. Επί της ουσίας, όμως, η κρατική ραδιοτηλεόραση είχε περιέλθει σε απίστευτο τέλμα. Κάτι δραστικό έπρεπε να γίνει»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση

 

• Υπάρχει η αίσθηση–άποψη ότι η Ν.Δ. στρέφεται ολοταχώς προς τα δεξιά. Τη συμμερίζεστε;

 

Οταν βιώνεις πρωτοφανείς και βίαιες αλλαγές σε όσα έχουμε ζήσει, όταν βιώνεις τη χρεοκοπία του άναρχου καπιταλιστικού συστήματος, της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς, όταν δεδομένα ατομικά δικαιώματα αμφισβητούνται, όταν ο λαϊκισμός και οι ακρότητες περισσεύουν, είναι μάλλον λίγο παρωχημένο και μάλιστα άκαιρο να μιλάμε με όρους παρελθόντος. Τι σημαίνει σήμερα Αριστερά; Ποιο είναι το Κέντρο; Τι σημαίνει Δεξιά; Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης; Τότε ναι, υπάρχει μετατόπιση στα δεξιά. Αν σημαίνει δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης στη μεσαία τάξη που πιέζεται, τότε η μετατόπιση είναι ή πρέπει να είναι στα αριστερά. Γι’ αυτό, ας αφήσουμε τις στροφές και ας μιλήσουμε με ευθείες. Η Ν.Δ. είναι η παράταξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού μέτρου και της δημιουργικής σύνθεσης. Και σ’ αυτό δεν χωρούν ερμηνείες ή παρεκκλίσεις.

 

• Πώς είδατε το αιφνίδιο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;

 

Υπήρξε αιφνιδιασμός. Αιφνιδιασμός που παραλίγο να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Και εγώ αιφνιδιάστηκα. Ειδικά με τη μαύρη οθόνη. Το μαύρο ξενίζει. Κλοτσάει με την κουλτούρα μας. Επιπλέον η κρατική ή η δημόσια -πείτε το όπως θέλετε- ραδιοτηλεόραση φέρει ισχυρούς συμβολισμούς εθνικής κυριαρχίας που πηγάζουν στο ιστορικό παρελθόν και σηματοδοτούν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Επί της ουσίας, όμως, σε κάθε περίπτωση η κρατική ραδιοτηλεόραση είχε περιέλθει σε απίστευτο τέλμα. Κάτι δραστικό έπρεπε να γίνει για να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά και τους βολεμένους, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της αναγκαιότητας, της συνέχισης των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και της αναγέννησης από τα συντρίμμια ενός νέου τρόπου αντίληψης της ραδιοτηλεοπτικής και διαδικτυακής επικοινωνίας, που θα σέβεται τις ανάγκες των πολιτών για έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, θα σέβεται και θα ανταποδίδει τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και θα απαντά σε ερωτήματα του τύπου για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνουν φόρο υπέρ ΕΡΤ οι τάφοι στα κοιμητήρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τον φωτισμό τους και για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού καντηλιού;

 

• Αρκετοί και από το κόμμα σας δηλώνουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Εσείς;

 

Οι βασικοί κοινοβουλευτικοί κανόνες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ζύμωσης επιβάλλουν να μην απορρίπτονται ιδέες και προτάσεις de facto και πριν ακόμα διατυπωθούν ολοκληρωμένες. Προσωπικά επιθυμώ μια σύγχρονη και δημοκρατική δημόσια ραδιοτηλεόραση υψηλών προδιαγραφών που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Πολυπολιτισμική, εκπαιδευτική, ενημερωτική, αντικειμενική. Ανταγωνιστική και με δημόσιο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πέρα από όλα έχει αναλάβει το βάρος της επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

• Ποια είναι η θέση σας για την κινητικότητα–διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων; Πολλοί ισχυρίζονται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο…

 

Καθυστερήσεις και αστοχίες σε μια κυβερνητική πορεία πάντοτε υπάρχουν. Και ας μη λησμονούμε ότι μιλάμε για μια τρικομματική κυβέρνηση που προηγούμενό της δεν καταγράφηκε ποτέ στην ελληνική πολιτική ιστορία. Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, δύο κομμάτων που πήραν τη μεγάλη και υπεύθυνη απόφαση να προχωρήσουν προτάσσοντας αυτά που ενώνουν, δηλαδή την πολιτική σταθερότητα, παρακάμπτοντας αυτά που χωρίζουν, δηλαδή τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα ζητά πολλά. Δεν μπορεί να στοχεύει στο ποσοτικό στοιχείο και όχι στο ποιοτικό. Χρειάζεται αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

• Η επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση σε τόσο πολλά μέτωπα (ΟΤΑ, δάσκαλοι–καθηγητές, ΕΡΤ) θα περάσει «αναίμακτα» από την ελληνική κοινωνία;

 

Η λέξη αναίμακτα είναι σύνθετη και περιλαμβάνει τη λέξη αίμα που δεν με καλύπτει. Θα έλεγα κόστος. Απαντώντας άμεσα σας λέω ότι όλη αυτή η κατάσταση θα έχει πολιτικό κόστος. Αλλά το κόστος για να είναι χρήσιμο χρειάζεται να ληφθεί ως αναγκαίο και δίκαιο. Συνεπώς, ποιοτική αξιολόγηση. Αλλωστε ο λαϊκισμός και το βόλεμα είναι οι βασικές αιτίες των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρονιά στον τόπο μας.

 

• Τελικά, η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία, όπως επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός; Διότι, για πολλά στελέχη και των δύο κυβερνητικών εταίρων η συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είναι «αφύσικη»…

 

Ιστορικά κατανοώ το επιχείρημα. Αλλα επίσης, ιστορικά, έχει αποδειχθεί ότι μπροστά σε ένα μεγάλο εθνικό στόχο τον πιο αφύσικο μπορεί να εμφανιστεί ως το πιο φυσικό. Αν οι Ελληνες θέλουμε, μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα μεγάλα και δύσκολα υπερβαίνοντας ιδεοληψίες και συμπλέγματα. Αλλωστε, μιλώντας και προσωπικά, πιστεύω ότι μπόρεσα να συνεισφέρω προς αυτή την πολιτική λογική με τη συναίνεση και τη συνεννόηση που πετύχαμε στον χώρο της παιδείας και την υπερψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο το καλοκαίρι του 2011 με τον ιστορικό για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα αριθμό θετικών ψήφων από περισσότερους από 250 βουλευτές. Η Ν.Δ. είναι σταθερή ιδεολογικά στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και το κοινωνικό μέτρο που επιζητά τη συναίνεση στα εθνικά και τη σύνθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

• Συμφωνείτε με τον πρωθυπουργό ότι ακόμη κι αυτοί που ουδέποτε κυβέρνησαν έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου;

 

Συμφωνώ. Ενίοτε και περισσότερες. Δεν έχουμε όμως όλοι την ίδια ευθύνη. Αυτοί που προσπάθησαν, με όσους βολεύτηκαν με τον λαϊκισμό και τον κρατισμό. Ο βαθμός βαρύτητας και επιμερισμού των ευθυνών διαφοροποιείται. Ευθύνες φέρουν όσοι κατείχαν κυβερνητικές θέσεις για τις επιλογές τους και τα πεπραγμένα τους. Ευθύνες εξίσου σημαντικές φέρουν και όλοι όσοι με διάφορους τρόπους παρεμπόδισαν την πορεία του τόπου, επένδυσαν και επενδύουν στην καταστροφή του και μπλοκάρισαν διαδικασίες και μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει ενδεχομένως να είχαμε σήμερα ξεπεράσει με πολύ λιγότερο πόνο την κρίση.

 

• Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να προσανατολίζεται στην επαναδημιουργία της Ν.Δ. και μάλιστα υπό άλλη ονομασία. Πώς βλέπετε αυτή την προοπτική;

 

Η Ν.Δ. είναι κόμμα-θεσμός. Συνεπώς, δεν κλείνει τον βιοϊστορικό του κύκλο παρά μόνον εάν εγκαταλείψει την ιδεολογική του φυσιογνωμία. Οσο παραμένει πιστό στις αρχές και στις αξίες του φιλελευθερισμού, στα οράματα του Κ. Καραμανλή, του ιδρυτή του, είναι ενεργό. Ανάγκες ανανέωσης προσώπων και πολιτικών θέσεων πάντοτε προκύπτουν. Ομως η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικά αποδείξει ότι φέρει εκείνα τα ανακλαστικά εγκλιματισμού στις νέες συνθήκες και συνδυάζει την ιστορικότητά της με την αυτοανανέωσή της. Γι’ αυτό άλλωστε πάντοτε είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, διαμορφώνει το πλαίσιο και επηρεάζει τα γεγονότα και δεν επηρεάζεται από αυτά.

 

 

 

Scroll to top