17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνημόνιο ή δημοκρατία;

      Pin It

ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική για τους επόμενους μήνες – Εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας με 21 μέλη το ερχόμενο Σάββατο – Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για τη σύσταση των νέων οργάνων

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε κεντρικό επίπεδο να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ιδίως όσο θα πλησιάζει ο καιρός για την επίσκεψη Σαμαρά και Βενιζέλου στις ΗΠΑ

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Το συνέδριο ολοκληρώθηκε, ώρα για δουλειά». Αυτή είναι η φράση που μεταφέρεται από την ηγεσία της Κουμουνδούρου σε όλο το έμψυχο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μπορεί το πολυνομοσχέδιο να ψηφίζεται σήμερα το βράδυ, ωστόσο τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν τα μέτρα του, ενώ το φθινόπωρο πιθανότατα θα έρθουν νέα μέτρα, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε κεντρικό επίπεδο να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ιδίως όσο θα πλησιάζει ο καιρός για την επίσκεψη Σαμαρά και Βενιζέλου στις ΗΠΑ. Εξ ου και η ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο: «Δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά» υποστήριξε αναφερόμενο στους κυβερνώντες, ενώ προσέθεσε ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία αυταπάτη.

 

Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία. Κάθε νέο μνημονιακό μέτρο αποτελεί προαναγγελία των επόμενων, κάθε εκβιασμός προς τον ελληνικό λαό πρέπει να αντιστραφεί». Το δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία» είναι το κομβικό σύνθημα με το οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το ενδεχόμενο εκλογών.

 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θέρους, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της επαρχίας, καλούνται να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους τις συνεδριακές αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου.

 

Πάνω σε αυτές σχεδιάζεται και η ιδιότυπη πολιτική «εξόρμηση» του καλοκαιριού: «Πρέπει κάθε μέλος και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ να μάθει και να αποσαφηνίσει τους προγραμματικούς άξονές μας που συναποφασίσαμε στο συνέδριο» λένε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και ξεχωρίζουν τη σπουδαιότητα των θέσεων για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

 

Στο εσωτερικό

 

Μπορεί η ουσία της αντιπολιτευτικής τακτικής να έχει βρεθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο χρειάζεται και το «όχημα» που θα τη μεταφέρει στην κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις σχετικά με τη σύσταση των οργάνων που θα σχηματιστούν για τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων. Στόχο αποτελεί, πάντως, οι άνθρωποι που θα αναλάβουν κρίσιμους τομείς, όπως τον τομέα της Οικονομίας, των Εργασιακών και των Εξωτερικών, να συνεργάζονται στενά με τους αντίστοιχους επικεφαλής των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου, στο πλαίσιο του στενότερου συντονισμού των τμημάτων.

 

Η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το προσεχές Σάββατο θα κληθεί να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται ότι τελικά θα έχει 21 μέλη.

 

Πρόκειται για αριθμό που ικανοποιεί άπαντες, καθώς το όργανο γίνεται πιο μικρό (μειώνεται κατά 14 άτομα), άρα και ευέλικτο, αλλά διασφαλίζει και την ύπαρξη των καταγεγραμμένων συσχετισμών στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Υπό αυτή την έννοια εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί συνολική πρόταση η οποία να «μοιράζει» το όργανο με την αναλογία 70% και 14 μέλη για την «πλειοψηφία» και 30% για τη «μειοψηφία», δηλαδή 6 μέλη.

 

Σε κάθε περίπτωση θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των μελών της Γραμματείας, ενώ θεωρείται τετελεσμένο γεγονός ότι σε αυτές, οι τάσεις θα συμμετάσχουν με ξεχωριστές λίστες ή ψηφοδέλτια.

 

Εκλογή οργάνων

 

Από την πλειοψηφία αναμένεται να συμμετάσχουν στο όργανο στελέχη που στο παρελθόν είχαν επωμιστεί «καυτούς» πολιτικούς και οργανωτικούς τομείς και θεωρείται ότι έχουν φέρει εις πέρας επιτυχημένα τα καθήκοντά τους. Τέτοια είναι ο μέχρι πρότινος συντονιστής της Γραμματείας, Δημήτρης Βίτσας, που φαίνεται ότι θα αναδειχθεί σε γραμματέα του κόμματος, και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης.

 

Από εκεί και πέρα αναμένεται να συμμετάσχουν στελέχη όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Ρούντι Ρινάλντι και ο Κώστας Αθανασίου.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα θα «ζυγίσει» το εκλεκτορικό σώμα και θα θέσει στόχο να εκλέξει μέχρι και 7 μέλη στην Πολιτική Γραμματεία. Οσο δε για τα ονόματα, επικρατέστεροι για να συμμετάσχουν στο όργανο είναι οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέκος Καλύβης, Κώστας Ησυχος, Σόφη Παπαδόγιαννη και Αντώνης Νταβανέλλος.

 

Ολοι τους θεωρούνται στελέχη-«σημαία» της τάσης, η θητεία τους σε παλαιότερα όργανα έχει κριθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, ενώ μπορούν να «σηκώσουν» στις πλάτες τους μια σειρά από αρμοδιότητες.

 

[email protected]

 

…………………………………..

 

Διαβάστε:

Για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα

Ενα συνέδριο, πολλά βήματα μπροστά

Scroll to top