Pin It

Του Γιώργου Α. Κορομηλά*

 

Με τον φορολογικό νόμο του Ιανουαρίου του 2013 καθορίστηκε ενιαίο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, εισοδηματιών κ.λπ.). Ειδικότερα από τον νόμο ορίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Διαδικτύου στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013. Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση βέβαια τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά που σπουδάζουν, άνεργοι, στρατευμένοι κ.λπ.).

 

Οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν φέτος υπολογίζονται περίπου σε 6.000.000, αριθμός μεγαλύτερος από τον περυσινό λόγω της προαναφερόμενης καθολικής υποχρέωσης υποβολής. Συνεπώς το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών θεωρήθηκε από όλους ικανοποιητικό για την υποβολή των δηλώσεων χωρίς προβλήματα. Λογικά θεωρήθηκε ικανοποιητικό το ως άνω χρονικό διάστημα εφόσον, όμως, η σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) άνοιγε την 1η Φεβρουαρίου, εφόσον οι φορολογούμενοι είχαν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσής τους, εφόσον οι τράπεζες είχαν στείλει έγκαιρα τα στοιχεία για τους τόκους στη ΓΓΠΣ και εφόσον οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών είχαν εκδώσει τις απαραίτητες ερμηνευτικές εγκυκλίους μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2013.

 

Τι έγινε όμως στην πράξη, με αποτέλεσμα να ακούγονται συνέχεια αιτήματα για παρατάσεις; Κατ’ αρχάς η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων άνοιξε, με πολλά προβλήματα, αντί για την 1η Φεβρουαρίου στις 24 Μαΐου 2013, ήτοι 37 ημέρες πριν από την αρχική καταληκτική ημερομηνία, με αποτέλεσμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να οριστούν νέες καταληκτικές ημερομηνίες βάσει των τελευταίων ψηφίων του ΑΦΜ των φορολογουμένων˙ και ειδικότερα για τα ψηφία 1 και 2 η 22α Ιουλίου, για τα ψηφία 3 και 4 η 29η Ιουλίου, για τα ψηφία 5 και 6 η 5η Αυγούστου, για τα ψηφία 7 και 8 η 12η Αυγούστου, για το ψηφίο 9 η 26η Αυγούστου και για το ψηφίο 0 η 30ή Αυγούστου. Στο ερώτημα αν η παράταση που δόθηκε είναι ικανοποιητική για την υποβολή, χωρίς προβλήματα, του συνόλου των δηλώσεων, η απάντηση είναι «όχι», και σε όποιον βιαστεί να πει ή να γράψει περί του αντιθέτου, συνιστώ να διαβάσει προσεκτικά και τις επόμενες γραμμές όπου αναγράφονται ενδεικτικά -και όχι περιοριστικά- τα κύρια προβλήματα.

 

α) Από την ημέρα που άνοιξε, τρόπος του λέγειν, το σύστημα πολλές φορές είτε παρέμενε κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης ή/και ένταξης ΔΟΥ στο νέο taxis είτε η ταχύτητα επεξεργασίας ήταν απελπιστικά αργή είτε έβγαζε συνεχώς μηνύματα λάθους. Επισημαίνεται ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή 19.7.2013 και ώρα 13.27) το σύστημα σέρνεται.

 

β) Οι τόκοι των καταθέσεων εισήχθησαν στο σύστημα στις 17 Ιουλίου, έξι μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τους φορολογούμενους που ο ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2.

 

γ) Η βασική εγκύκλιος με τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων και τις σχετικές απαραίτητες οδηγίες φέρει ημερομηνία 26.6.2013, ήτοι εκδόθηκε ένα μήνα αργότερα από την ημερομηνία που «άνοιξε» το σύστημα.

 

δ) Αλλες απαραίτητες εγκύκλιοι, π.χ. για τις δαπάνες μισθοδοσίας των αυτοαπασχολούμενων που απασχολούν προσωπικό, εκδόθηκαν στις αρχές Ιουλίου.

 

ε) Οι βεβαιώσεις αποδοχών, ειδικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου, άργησαν πολύ να αποσταλούν και σε πολλές από αυτές έλειπαν βασικά στοιχεία, όπως το ποσό που παρακρατήθηκε έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Λογικό λοιπόν είναι να ζητείται παράταση υποβολής των δηλώσεων μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 για όλες τις δηλώσεις ανεξαρτήτως ΑΦΜ των φορολογουμένων. Στα σχετικά αιτήματα η μέχρι σήμερα στάση του υπουργείου Οικονομικών είναι αρνητική, μάλιστα χρησιμοποιείται και η τρόικα ως αντιδρώσα στο ενδεχόμενο παράτασης, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι γι’ αυτό το θέμα την αρμοδιότητα την έχει μόνον το υπουργείο Οικονομικών και κανένας άλλος.

 

Η ζητούμενη παράταση δεν είναι ένα «συντεχνιακό» αίτημα, όπως τεχνηέντως κάποιοι κύκλοι διαχέουν. Η «συντεχνία» των λογιστών–φοροτεχνικών, για όσους ευχαριστιούνται να την αποκαλούν έτσι, το μόνο που ζητάει είναι να κάνει τη δουλειά της με αξιοπρέπεια, να εξυπηρετήσει σωστά τους φορολογούμενους σύμφωνα με τις πραγματικές δικές τους ανάγκες και όχι βάσει του ΑΦΜ, να δουλέψει σε ανθρώπινα ωράρια και όχι ξενυχτώντας ευελπιστώντας να πετύχει καλύτερες ταχύτητες στο taxis˙ ζητάει να παραμείνει σωματικά και ψυχικά υγιής.

 

Οσοι πραγματικά πιστεύουν ότι με την αδιάλλακτη στάση τους σ’ αυτό το θέμα θα πιέσουν φορολογούμενους και λογιστές–φοροτεχνικούς να υποβάλουν στις ημερομηνίες που αυτοί θέλουν τις δηλώσεις τους, ενώ ακόμη συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, μάλλον ονειρεύονται… μόνοι τους. Ας τους θυμίσουμε, λοιπόν, ότι, όπως εύστοχα κάποτε είπε ο Τζον Λένον, «ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος σου, είναι απλά ένα όνειρο˙ ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί, είναι πραγματικότητα».

 

…………………………………………………………………………………………….

 

* Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

 

 

 

 

Scroll to top