Λίγο μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για σαρωτικές απολύσεις στο Δημόσιο, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τις επιφυλάξεις του Β. Σόιμπλε!
→Πλέον ο προβληματισμός αποτυπώνεται στη φράση κυβερνητικού παράγοντα που έλεγε χτες ότι «φοβάμαι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει τελικά μια τρύπα στο νερό»!
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Λίγες ώρες μετά την αναγγελία της σάρωσης στο Δημόσιο και τους οργανισμούς, σάρωση που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση αντί για εύσημα από τους δανειστές, όπως περίμενε, δέχθηκε από τα διεθνή μέσα την ψυχρολουσία των επιφυλάξεων του Β. Σόιμπλε για την πορεία του προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, πέντε ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα και ενώ σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group, ήγειρε ζήτημα εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία επιθεώρηση της τρόικας, πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Η νέα παρέμβαση έφερε σε αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει γενική επίθεση στο Δημόσιο με απολύσεις κατά κύματα.
Από τον επόμενο μήνα και κάθε μήνα μέχρι τα τέλη του 2013, θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 1.000 θα απολύονται κατευθείαν. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης αποφασίστηκαν, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, τα εξής:
• Εγκρίθηκαν τα προσαρμοσμένα οργανογράμματα των δύο νέων υπουργείων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
• Συμφωνήθηκαν προσαρμογές στα οργανογράμματα των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες οριστικοποιούνται τα σχέδια αναδιοργάνωσης του συνόλου των υπουργείων.
• Εγκρίθηκαν τα σχέδια στελέχωσης του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορούν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
• Συζητήθηκαν διεξοδικά και προγραμματίστηκαν οι υποχρεώσεις κάθε υπουργείου στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τον πρώτο κύκλο, με 4.000 απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες και, παράλληλα, να ανοίξει τον δεύτερο κύκλο με άλλες τόσες διαθεσιμότητες μέσα στο 2013. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι που θα περάσουν σε διαθεσιμότητα θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις, δεν έχει αντίκρισμα. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί αρραγής και αποφασισμένη για τη σάρωση του Δημοσίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικράτησε προβληματισμός ως προς τις διαδικασίες, αλλά και τους στόχους.
Για τις 4.000 απολύσεις φέτος και τις 11.000 του χρόνου δεν ειπώθηκε τίποτε άλλο πέραν των απολύσεων της ΕΡΤ, που υπολογίζονται σε 2.000. Οι άλλες 2.000 υπολογίζεται ότι θα γίνουν μετά την εκκαθάριση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Πλην όμως αυτή η αναδιάρθρωση μέχρι τώρα δεν υπολογιζόταν στο πρόγραμμα κινητικότητας, αλλά στις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο μέρος της διαθεσιμότητας τον Ιούλιο υπολογίζεται ότι θα περάσουν 4.250 υπάλληλοι, οι 2.000 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, 2.200 σχολικοί φύλακες και 50 διοικητικοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, με τις εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση είναι στην αναζήτηση και άλλων δεξαμενών.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται άλλες 8.250 διαθεσιμότητες, οι 3.500 με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έως τις 23 Σεπτεμβρίου και 1.250 υπαλλήλους στην Υγεία. Ωστόσο και αυτοί οι αριθμοί θα μειωθούν με τις εξαιρέσεις και ο υπολειπόμενος αριθμός υπερβαίνει τις 5.500. Η κατανομή αυτών των υποψηφίων θα γίνει την άλλη εβδομάδα σε σύσκεψη των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ακόμη και αν κλείσει ο πρώτος κύκλος σάρωσης, μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας που τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο και το δεύτερο κύμα. Πλην όμως και οι ίδιοι οι υπουργοί είναι επιφυλακτικοί για την τύχη αυτού του εγχειρήματος.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ήταν απόλυτος και ζήτησε τη επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου όλων των υπουργείων που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως είπε, μέσα στα προσδιορισμένα χρονοδιαγράμματα. Η βεβαιότητα του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με συνεργάτες του, εδράζεται, πρώτον, στις περιορισμένες κοινωνικές αντιδράσεις που έχει βρει έως τώρα η κυβέρνηση και, δεύτερον, από την πολιτική ραστώνη που προβλέπουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Επιφυλάξεις
Την αισιοδοξία τους δεν δείχνουν να συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί, ειδικά μετά τον καταιγισμό αρνητικών προβλέψεων για την πορεία του προγράμματος από τα διεθνή μέσα. Στην ουσία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει την επίσπευση των καταστροφικών μέτρων, ενώ την ίδια ώρα δείχνει αδύναμη στις αξιώσεις του Β. Σόιμπλε. Είναι ενδεικτική η αποστροφή κυβερνητικού παράγοντα για το «ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φανεί ότι κάνει μια τρύπα στο νερό». Στο γερμανικό καψώνι η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί με δημόσια δήλωση. Από το μέγαρο Μαξίμου παρέπεμπαν στις ρυθμίσεις που έγιναν τις δύο τελευταίες ημέρες για να καλυφθούν και τα τελευταία πέντε προαπαιτούμενα και απέδιδαν τη σπουδή Σόιμπλε στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Μέρκελ εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
…………………………………………………………………………………………….
Μπλοκάρει τη δόση η Γερμανία
«Βέτο» στη δόση του Ιουλίου βάζει η Γερμανία μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group το οποίο θα ενέκρινε το νέο ποσό της βοήθειας προς τη χώρα μας, που δεν αποκλείεται να ‘ρθει αργότερα…
Οπως μετέδωσαν χθες τα ξένα πρακτορεία, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ απηύθυνε επιστολή προς το γερμανικό Κοινοβούλιο στην οποία ανέφερε ότι, βάσει ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει 5 από τα 22 προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση. Παράλληλα, άλλες διαρροές από το Βερολίνο ανέφεραν ότι η έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί, επομένως η εκταμίευση δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουλίου. Σημειωτέον ότι την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει την αποδέσμευση του δικού του μεριδίου (1,8 δισ. ευρώ) στη δανειακή βοήθεια.
Ωστόσο, τα 4 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αναμενόταν να καταβληθούν μεθαύριο, Παρασκευή. Αλλωστε, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί αύριο.
Τα δημοσιεύματα αυτά σήμαναν συναγερμό αργά χθες το απόγευμα στην Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αυτό για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καλύπτεται το σύνολο των 22 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης. Συνεπώς δεν ανησυχεί για τη δόση των 4 δισ. ευρώ, παρά τις επισημάνσεις του Βερολίνου…
Μ.Χ.
…………………………………………………………………………………
Διαβάστε:
Κέρδισε 9 δισ. ευρώ από την Ελλάδα
Mαυροβαρόμετρο