Του Δημήτρη Αγγελίδη
Τους χωρίζουν οι πιο αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές, αλλά τους ενώνει η πίστη τους στο δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης. Ενα μέλλον ελευθερίας, απαλλαγμένο από τον ρατσισμό και τον νεοναζιστικό εφιάλτη. Γι' αυτό συμμετέχουν στην αυριανή πορεία σιωπηλής διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού, που ξεκινά στις 3 το μεσημέρι από τη Βουλή και καταλήγει στην Ακρόπολη.
Για τον Μπέντζαμιν Αμπτάν, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος Βάσης (EGAM), που είχε την πρωτοβουλία της πορείας, η αυριανή μέρα θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός δυναμικού κινήματος που θα φέρει την Ελλάδα και πάλι στην πρωτοπορία της Ευρώπης.
Εκκληση για συμμετοχή στην πορεία απευθύνουν προσωπικότητες της ευρωπαϊκής και ελληνικής διανόησης (ανάμεσά τους ο Ντάριο Φο και ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί), οργανώσεις προσφυγικές, μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα. «Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις!
Φτάνει με τη συνέργεια αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις και την άρνηση του Ολοκαυτώματος! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών υπηρεσιών! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που δίνεται στους γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!», αναφέρουν στο προσκλητήριο κείμενό τους.
Ο Μπέντζαμιν Αμπτάν εξηγεί στην «Εφ.Συν.» πως η πρωτοβουλία οφείλεται στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις, που σήμερα εμφανίζονται κουρασμένες. «Καταλάβαμε ότι υπάρχει μεγάλη απελπισία στην κοινωνία, που έχει αναισθητοποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί που καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γίνεται, αλλά έχουν χάσει την ελπίδα και την ενέργεια που θα τους επέτρεπαν να δράσουν.
Αυτή την ενέργεια θα δημιουργήσει ξανά η αυριανή πορεία. Θα δείξει ότι υπάρχει αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται. Είναι η αρχή ενός νέου κινήματος. Τώρα νιώθω ότι υπάρχει προοπτική νίκης. Οι Ελληνες μπορούν να σταματήσουν να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και να ξαναγίνουν παράδειγμα».
Για τον ίδιο, η τυπική νομιμότητα της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει πως το κόμμα δεν είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο.
«Είναι αυτοί που έχουν κληρονομιά τους την εξολόθρευση εκατομμυρίων Εβραίων και Τσιγγάνων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάχονται για να περισταλούν όλα τα δικαιώματα, και ιδίως τα κοινωνικά δικαιώματα, κάθε ομάδας του πληθυσμού. Για να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πολεμούν την ισότητα, θέλουν να καταργήσουν τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες. Είμαστε εδώ για να πούμε στον καθένα που σκέφτεται να τους ψηφίσει πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις επιπτώσεις».
Ευθύνη αποδίδει και στις δημοκρατικές δυνάμεις, που φαίνεται πως δικαιολογούν την αύξηση του ρατσισμού ως σχεδόν φυσική συνέπεια της κρίσης, ενώ πρέπει να την αντιμετωπίσουν ως θέμα ξεχωριστό, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οπως δηλαδή αντιμετωπίζει τον ρατσισμό η αυριανή πορεία, που θέλει να δώσει ακόμη ένα μήνυμα: «Θέλουμε να πούμε σ' αυτούς που μάχονται τη Χρυσή Αυγή πως είμαστε μαζί τους. Ο αγώνας τους μας εμπνέει και είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο δρόμος είναι μακρύς. Τους πολεμήσαμε στο παρελθόν, επιστρέφουμε για να τους πολεμήσουμε και σήμερα».