18/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφάνεια και απόδοση ευθυνών

AΠΟΨΗ Το «αμαρτωλό» τρίγωνο πολιτικοί - επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ εξουσιάζει τη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Reuters, στην οποία αναφέρονται μάλιστα ονοματεπώνυμα. Το πρακτορείο απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι είτε αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται σε παιχνίδια εξουσίας, είτε αρνήθηκαν να απαντήσουν. Ενα από τα.
      Pin It

Το «αμαρτωλό» τρίγωνο πολιτικοί – επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες ΜΜΕ εξουσιάζει τη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Reuters, στην οποία αναφέρονται μάλιστα ονοματεπώνυμα. Το πρακτορείο απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι είτε αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται σε παιχνίδια εξουσίας, είτε αρνήθηκαν να απαντήσουν.

 

Ενα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι ότι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι άναρχη και ότι αυτά λειτουργούν χωρίς άδειες, με την κάλυψη, ουσιαστικά, της εκάστοτε κυβέρνησης. Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Γιάννη Αλαφούζου ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία Τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων».

 

Εχει σημασία ότι το Reuters αναφέρει δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων ΜΜΕ». Επίσης του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα αμοιβαίου εκβιασμού».

 

Στις ερωτήσεις κλήθηκαν και απάντησαν (είτε σιώπησαν) Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Κεδίκογλου, Θ. Ρουσόπουλος κ.ά. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη από την Ιταλία (Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και τη Μ. Βρετανία (Ρούπερτ Μέρντοχ), και αναρωτάται, μέσω εγγράφου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα του 2006 «Πώς μπορεί όλα αυτά τα μέσα να λειτουργούν επικερδώς; Δεν μπορούν… Οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή».

 

Επικαλείται ακόμη τη γνωστή δήλωση Καραμανλή περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι «δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής».

 

Λίγο ώς πολύ όλα αυτά είναι γνωστά στον ελληνικό λαό και σε όλο το τρίγωνο της διαπλοκής.

 

Η έρευνα έχει ενδιαφέρον διότι παρουσιάζεται σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτικής ζωής του τόπου και όλοι απαιτούν τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους, να επικρατήσει επιτέλους διαφάνεια και να αρχίσουν να αποδίδονται ευθύνες και να αναπέμπονται στη Δικαιοσύνη όσοι αποδεικνύεται ότι έχουν διασπαθίσει δημόσια περιουσία ή χρήμα.

 

Αυτό έχει σημασία και όχι η διαπίστωση ότι αυτό το τρίγωνο διαφεντεύει την πορεία και την τύχη της χώρας. Να αρχίσει δηλαδή η απονομή δικαιοσύνης και να αποδομηθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα που επιτρέπει και προωθεί τέτοιου είδους διαπλοκές, που βασίζονται στη διαφθορά.

 

Scroll to top