Sassen-Saskia

11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στην Ελλάδα έχουμε μια οικονομική “εκκαθάριση”»

«Λιτότητα και αποπληρωμή του χρέους είναι μηχανισμοί πειθάρχησης». Με διεισδυτική ματιά, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Σάσκια Σάσεν αναλύει τη νέα δυναμική του καπιταλισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η οποία ωθεί τεράστιες μάζες ανθρώπων έξω από την παραγωγή και την κοινωνική ζωή.
      Pin It

Η Ολλανδοαμερικανή Σάσκια Σάσεν έχει γεννηθεί το 1949 και είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, όπου κατέχει και τη θέση της συμπροέδρου στην Επιτροπή για την Παγκόσμια Σκέψη, ενώ διδάσκει και στο LSE του Λονδίνου. Στο επίκεντρο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος βρίσκονται τα τελευταία είκοσι χρόνια η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση, ενώ έχει εισαγάγει τον όρο «παγκόσμια πόλη».

Με διεισδυτική ματιά η Σάσκια Σάσεν αναλύει τη νέα δυναμική του καπιταλισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η οποία ωθεί τεράστιες μάζες ανθρώπων έξω από την παραγωγή και την κοινωνική ζωή, σε αντίθεση με την κεϊνσιανή περίοδο, κατά την οποία υπήρχε η γενική τάση ενσωμάτωσης των εργαζομένων στο σύστημα. Παράλληλα αναλύει την έννοια του «συρρικνούμενου οικονομικού χώρου» σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις, αλλά εκφράζουν τη βαθύτερη τάση του συστήματος.

Ερώτηση: Οι έννοιες των «αποβολών» και των «απόβλητων» κατέχουν κεντρική θέση στο νέο σας βιβλίο. Γιατί;

Διότι η υπάρχουσα ορολογία περί «ανισότητας», «ανεργίας» και «κοινωνικού αποκλεισμού» δεν μπορεί να συλλάβει την πλήρη φρίκη αυτού που συμβαίνει. Ονομάζω το νέο βιβλίο μου «Αποβολές: πολυπλοκότητα και βαρβαρότητα στην παγκόσμια οικονομία». Μ' ενδιαφέρει το γεγονός ότι η σύνθετη γνώση και τα σύνθετα συστήματα που μας προκαλούν θαυμασμό έχουν επίσης συνεπιφέρει ορισμένες πρωταρχικές μορφές βαρβαρότητας. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι κρίσιμο συστατικό σ' αυτό το μείγμα πολυπλοκότητας και βαρβαρότητας. Περιλαμβάνω ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών και συνθηκών στην έννοια των «αποβολών». Αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι ο οξύς τους χαρακτήρας.  Ποικίλλουν από τη φτωχοποίηση των μεσαίων τάξεων στις πλούσιες χώρες μέχρι την έξωση εκατομμυρίων μικρών αγροτών στις φτωχές χώρες, αλλά και τις εξίσου καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Πιο οικείοι είναι οι αυξανόμενοι αριθμοί των εξαθλιωμένων φτωχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δίνουν ένα ολοκληρωτικά νέο περιεχόμενο στην έννοια της φτώχειας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου, στη σελ. 11, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί. 

Scroll to top