Λίγες μέρες μετά τη δήλωση στο Bloomberg, ότι η Ελλάδα δεν αναμένει αναδιάρθρωση, ο υπουργός Οικονομικών λέει στην «Εφ.Συν.» ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να φέρουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ως πρώτο μέτρο της ελάφρυνσης βλέπει τη μεταφορά μέρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον μηχανισμό ESM. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα – για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα». Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται ακόμη μία φορά αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, τονίζοντας ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της. Προσθέτει, όμως, ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα.
«Είμαι αισιόδοξος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς»
«Οταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος επιστρέψει τα λεφτά στις τράπεζες -σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι βρίσκονται γύρω στα 20 δισ. ευρώ- η κατάσταση της ρευστότητας θα βελτιωθεί»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μπάμπη Αγρολάμπο
• Κύριε Στουρνάρα, ο βασικός στόχος σας, όπως δηλώνετε, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Πώς θα γίνει αυτό ενώ το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα;
Είναι συνεπές με τους στόχους το πρωτογενές πλεόνασμα, παρά το γεγονός ότι είχαμε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 900 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο. Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο. Βέβαια, δεν μπορεί να το θεωρήσει κανείς δεδομένο, έχουμε όμως βάσιμες ελπίδες με τα στοιχεία του Ιουλίου ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας.
• Πότε θα κριθεί αυτό και τι σημαίνει για τη συνέχεια;
• Είπατε πρόσφατα στο Bloomberg ότι δεν περιμένουμε κούρεμα του χρέους. Τι περιμένουμε;
Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να κάνω καμία πρόβλεψη, είναι πάρα πολύ ευαίσθητο το θέμα. Θέλει μεγάλη προσοχή στον χειρισμό. Εμείς θα βασιστούμε σε αυτό που λέει η απόφαση του Eurogroup. Αυτή είναι η νομική βάση.
• Μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχετε τον Οκτώβριο;
Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί. Αλλά, ξέρετε, επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνον τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα – για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα.
• Στην περίπτωση που δεν φτάσετε σε πρωτογενές πλεόνασμα, τι θα κάνετε;
Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει ισοσκελισμένα έσοδα με τις δαπάνες. Το θετικό πρωτογενές το βάλαμε μετά την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και αυτό διότι μας δίνεται η ευκαιρία να μειώσουμε το χρέος και να το κάνουμε βιώσιμο. Και προς αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι. Για παράδειγμα, υπάρχει απόφαση του Eurogroup που λέει ότι κατά περίπτωση θα εξεταστεί η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του ESM. Δεν λέω ότι μπορεί να μας δώσουν όλα τα χρήματα που έχει βάλει η Ελλάδα για ανακεφαλαιοποίηση. Προσέξτε, δεν είναι 50 δισ., είναι 28 δισ. περίπου, γιατί τα υπόλοιπα ήταν για την εκκαθάριση των τραπεζών. Μπορούμε πάντως να έχουμε ελάφρυνση. Υπάρχουν πολλές διαστάσεις και λύσεις του προβλήματος.
• Εμφανίζεστε βέβαιος για την πορεία του προγράμματος, τι θα γίνει όμως εάν προκύψουν αστοχίες και η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα το φθινόπωρο;
Είμαι αισιόδοξος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά, το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια. Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την Ε.Ε. 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί. Περιμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Εάν έχουμε θετικές εξελίξεις, τότε η εικόνα μπορεί να αλλάξει ριζικά. Θα προσπαθήσουμε οι όποιες διορθώσεις να είναι με διαρθρωτικά μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως χρειάζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
• Διαρθρωτικά μέτρα είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο και οι καταργήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Και τι θα γίνει με τους εργαζομένους;
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Αυτά κοιτάζουμε τώρα, πώς θα κάνουμε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς πιο αποτελεσματικούς. Εκεί εστιάζεται η προσπάθειά μας.
• Η διαθεσιμότητα θα λειτουργεί σαν αμορτισέρ σε ενδεχόμενες αστοχίες;
Η διαθεσιμότητα δεν έχει δημοσιονομικό όφελος. Η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημόσιου τομέα. Εχω το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών, που έκανα εσωτερικό διαγωνισμό για να πάρω υπαλλήλους για τη Μονάδα Βρυξελλών και βρήκα με έκπληξή μου σε μια ηλικιακή κατηγορία 35 με 45 περίπου 50-60 ικανότατους υπαλλήλους. Γιατί να μην προωθήσουμε αυτούς σε ανώτερες θέσεις;
• Καμία αντίρρηση, αλλά αυτής της κλίμακας η διαδικασία διαθεσιμότητας έχει αναστατώσει όλη τη μηχανή του Δημοσίου.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα αναστάτωσης. Ανθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν λόγο να φοβούνται. Οι αριθμοί κινητικότητας και αποχωρήσεων είναι μόλις 4% και 2% του συνόλου.
• Θέλω να σας ρωτήσω για τους πλειστηριασμούς, είναι ένα θέμα που εκκρεμεί και αναμένουμε να δούμε τι θα κάνετε το φθινόπωρο, εάν υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα. Και από την άλλη είναι οι αντιδράσεις και δικών σας βουλευτών.
Θα δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές κατά σύστημα να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει στεγαστικό δάνειο. Δεν θα θιγεί πάντως ο άνθρωπος ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι.
• Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός;
Αυτή τη στιγμή μελετούμε την καλύτερη δυνατή λύση, με κοινωνική ευαισθησία.
• Θα αλλάξετε το όριο των 200.000;
Δεν θέλω να μπω στα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σας λέω ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική δυσπραγία.
• Με τις οφειλές προς το Δημόσιο που φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ και ανεβαίνουν τι θα κάνετε;
Πάρα πολλές από αυτές τις οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Είναι από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, θα ξεκαθαρίσουμε ποιες μπορούν να εξοφληθούν. Γι’ αυτές που είναι επιδεκτικές θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να εισπραχθούν. Δεν μπορεί κάποιος που έχει περιουσία να χρωστά στο Δημόσιο.
• Με τα χρέη στις τράπεζες, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εξετάζετε το ενδεχόμενο τιτλοποίησης;
Αυτό είναι θέμα των τραπεζών, δεν θέλω να κάνω υπόδειξη για το πώς οι τράπεζες θα χειριστούν το θέμα. Οπως ξέρετε, υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι λεγόμενες bad banks, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να χειριστούν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Επειδή έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του Δημοσίου, δεν οφείλουν να ζητήσουν τη δική σας άποψη;
Βεβαίως, όπως γίνεται πάντοτε. Και μέχρι τώρα αυτή η συνεργασία πάει καλά. Η ανακεφαλαιοποίηση πήγε καλύτερα από τις προσδοκίες, έχουν περισσέψει χρήματα και περιμένουμε τώρα τον δεύτερο έλεγχο της Black Rock, να δούμε τι αποτελέσματα θα βγάλει.
• Στην αγορά πάντως δεν βλέπουν πού είναι η ρευστότητα.
Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή. Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. Οταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες -σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ- η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως.
• Με τα χρήματα που είχαν βγει σε τράπεζες του εξωτερικού και είναι περισσότερα;
Εχουμε τις λίστες με 22.000 μεγαλοκαταθέτες. Εάν μεν έχουν βγάλει τα λεφτά τους νόμιμα έξω απλώς επιθυμούμε να επιστρέψουν και τους λέμε ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερα επιτόκια και το περιβάλλον είναι ασφαλές.
• Γιατί δεν έχετε ακόμη εικόνα ποια έχουν βγει νόμιμα και ποια όχι;
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται νυχθημερόν και θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα. Σε όσους δεν είχαν δηλώσει τα χρήματα, ήδη αρχίζουν και αποστέλλονται επιστολές που τους καλούν να πληρώσουν.
• Πότε θα γίνει αυτό, και ξαναρωτώ γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε η λίστα Λαγκάρντ.
Οι λογαριασμοί έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και έχουν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες στους κατόχους να υποβάλουν τα απαραίτητα παραστατικά.
• Να επανέλθουμε στη γενική εικόνα της οικονομίας και στο μέγεθος της ανεργίας. Με το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού άνεργο, πώς μπορεί να είναι βιώσιμη η οικονομία; Κανείς οικονομολόγος, από τον Κρούγκμαν μέχρι τον Ζιν, δεν ρισκάρει θετική πρόβλεψη για την Ελλάδα.
Προκαταρκτικά να πω ότι οι οικονομολόγοι αυτοί θεωρούσαν δεδομένο πως θα διασπαστεί το ευρώ. Κατά την άποψή μου, αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί το ευρώ δεν είναι μόνον οικονομικό project. Είναι και πολιτικό για το σύνολο της Ευρώπης. Σαφώς υπάρχουν ζητήματα αρχιτεκτονικής τα οποία όμως σιγά σιγά αντιμετωπίζονται. Για παράδειγμα, η τραπεζική ένωση. Θα ήθελα βέβαια τα βήματα αυτά να είναι πιο γρήγορα. Και, νομίζω ότι μετά τις εκλογές, η Γερμανία θα πρέπει να ξαναδεί τον ρόλο της ως ηγέτιδα δύναμη της ευρωζώνης.
• Είναι ευκολότερο να γίνει αυτό με τον Β. Σόιμπλε ή με τον Π. Στάινμπρουκ του SPD;
Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις, λόγω της θέσης μου. Σαφώς όμως είναι επιθυμητό, κατά την ταπεινή μου άποψη, η Γερμανία να ξαναδεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη. Να το πω διαφορετικά. Ακόμη και αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το πρόβλημα αρχιτεκτονικής δεν θα λυθεί εάν δεν πάρουμε αποφάσεις που αφορούν την τραπεζική ένωση, την αγορά χρέους, τη συμμετρία της ευρωζώνης.
• Μιλάτε για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου;
Ισως το ευρωπαϊκό ομόλογο να είναι το τέλος του δρόμου. Σαφώς όμως πρέπει να πάμε προς τα εκεί σε μια πιο ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική.
• Μακρύς δρόμος. Μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και κυρίως η κοινωνία;
Τα χειρότερα πιστεύω ότι είναι πίσω μας. Η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έγινε, έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα και το 100% όσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αρα μένει ένα μικρό διάνυσμα ακόμα. Βέβαια, στον μαραθώνιο ακόμη και τα τελευταία μέτρα είναι πολύ δύσκολα. Αντιλαμβάνομαι τι λέτε, αλλά κατά την άποψή μου, οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
• Αφού, όπως λέτε, έχουμε καλύψει το διάνυσμα της ανταγωνιστικότητας, γιατί η τρόικα πιέζει για περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, με μείωση εισφορών και μισθών;
Για περαιτέρω μείωση μισθών και ημερομισθίων δεν υπάρχει καμία πίεση. Οι εισφορές έχουν να κάνουν κυρίως με την ανεργία που είπατε πριν. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το έμμεσο κόστος εργασίας είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Είναι επιθυμητό να πέσουν οι εισφορές, αλλά δεν ξέρω αν θα βρούμε ισοδύναμα. Αν πέσουν οι εισφορές 4 μονάδες το κόστος είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να το καλύψουμε, μακάρι να μπορέσουμε.
• Παρότι όμως πέφτει το κόστος εργασίας δεν έχουμε υποχώρηση της ανεργίας.
Εχετε δίκιο, αλλά η ανεργία ανεβαίνει επειδή η οικονομία είναι σε ύφεση. Η μείωση του κόστους εργασίας πάντως έχει βελτιώσει τις εξαγωγές. Αν και δεν είναι κάτι εύκολο να το εξηγήσεις στον μέσο άνθρωπο, η μεγάλη προσαρμογή σε αυτό έγινε και φαίνεται με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
• Να επιμείνω με την ανεργία. Πώς θα απορροφηθεί;
Πιστεύω ότι από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Για την ώρα βλέπουμε μια ύφεση της ύφεσης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια.
• Η μία μονάδα από τον τουρισμό μπορεί να κάνει τέτοια διαφορά;
Εχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί μπορεί να γυρίσει το πρόσημο με το curry over στις αρχές του 2014.
• Υπάρχουν ωστόσο και σήματα κινδύνου για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη. Ποια είναι η γνώμη σας;
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, ο κόσμος όλος μέχρι στιγμής έχει συμπεριφερθεί πολύ ψύχραιμα. Το πρωί έκανα μια βόλτα και συνάντησα μαγαζάτορες. Εχουν πρόβλημα, είδα όμως στα μάτια τους ελπίδα. Εάν ο κόσμος δείξει να πιστεύει στην ανάκαμψη, τότε θα πετύχουμε θετικά αποτελέσματα.
• Δεν μου λέτε όμως τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν εργασία.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στην αγορά εργασίας, αλλά μην ξεχνάτε το βασικό, ότι εάν θέλουμε η κρίση να γίνει ευκαιρία, μία λύση υπάρχει, η εξωστρέφεια. Εξαγωγές και υποκατάσταση εισαγωγών.
• Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει εκλογές αλλά αν πιεστεί, αν εκβιαστεί θα πάει σε εκλογές. Από πού να εκβιαστείτε;
Εάν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει βασικούς νόμους, τότε δεν έχει άλλη λύση.
• Εχουμε και άλλα προαπαιτούμενα;
Εχουμε να εκταμιεύουμε χρήματα μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο. Τα προαπαιτούμενα δεν μπορώ να προβλέψω ποια μπορεί να είναι, μπορεί να αφορούν την αγορά ενέργειας, μπορεί την Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ για παράδειγμα. Δεν θα έπρεπε να πάρουμε έκτακτα μέτρα όταν γίνεται ακόμη πάρτι στην Υγεία; Προλάβαμε την αγορά των φαρμάκων και μας βγήκε υπέρβαση από τις εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα.
• Αισθάνεστε ότι είστε υπό πίεση από τους βουλευτές της συμπολίτευσης;
Δεν αισθάνομαι καμιά πίεση, κάνω τη δουλειά μου, έχω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και τη φιλία του και προχωρώ απερίσπαστος στο έργο μου. Αισθάνομαι μεγάλη σιγουριά γι’ αυτό που κάνω και θα συνεχίσω.
• Με τον κ. Βενιζέλο;
Είναι άψογη η σχέση μας.
• Θα συνεχίσετε στην πολιτική;
Το μόνο που βλέπω τώρα είναι πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και από το Μνημόνιο. Αν τα πράγματα πάνε καλά, θα είμαι εδώ που είμαι και θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω.
• Δεν βλέπετε δηλαδή εκλογές.
Οι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί σημαίνουν καθυστέρηση και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να γίνουν.
• Μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση ώσπου να βγείτε στις αγορές;
Μπορεί να αντέξει, γιατί τα δυσκολότερα είναι πίσω μας.
• Να δεχτώ την αισιοδοξία σας, αλλά πώς θα βγείτε στις αγορές όταν όλοι οι διεθνείς οίκοι και τα ινστιτούτα έχουν επιφυλάξεις;
Σήμερα που μιλάμε είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: πρωτογενές πλεόνασμα και θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Το κλίμα τότε θα αλλάξει άρδην. Μέσα σε λίγα 24ωρα.
• Γιατί αποφεύγετε να πάρετε θέση στη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο από τη στιγμή που μας αφορά άμεσα;
Πως, έχουμε πάρει σαφή θέση στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Η Ελλάδα συντάσσεται πιο πολύ με την άποψη που εκφράζουν σήμερα οι ΗΠΑ και η Γαλλία, για παράδειγμα. Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της. Πέρυσι, επί έναν χρόνο η ΕΤΕπ δεν είχε δώσει ένα ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό γιατί; Οταν τους ενοχλούσα μου απαντούσαν, μα, κ. Στουρνάρα μπορεί να βγείτε από το ευρώ.
• Ετσι ωμά;
Οχι επίσημα, αλλά όποτε ρωτούσα, ανεπίσημα αυτό μου έλεγαν, γιατί το risk management δεν τους το επέτρεπε.
• Τώρα είστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση;
Οταν έχεις αξιοπιστία η διαπραγμάτευση είναι πιο εύκολη. Αν όμως απειλήσεις για έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς.
• Περιμένετε λοιπόν καλύτερη μεταχείριση ως προς το χρέος; Κούρεμα ή έστω ελάφρυνση;
Σας είπα, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και υπάρχουν άλλα που δεν λέγονται και γίνονται. Τα συμπεράσματα, δικά σας.