paidiko-theatro

03/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» του Φ. Λούντβιγκ στο θέατρο «Πορεία»

Οι σκουπιδοπόλεις να γίνουν παιχνιδότοποι

Μια ξεκαρδιστική παράσταση γεμάτη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά διδάσκει στα παιδιά την αλληλεγγύη και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους σε χώρους δικούς τους μέσα στο αφιλόξενο αστικό περιβάλλον.
      Pin It

Μια ξεκαρδιστική παράσταση γεμάτη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά διδάσκει στα παιδιά την αλληλεγγύη και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους σε χώρους δικούς τους μέσα στο αφιλόξενο αστικό περιβάλλον


Της Εφης Μαρίνου

 

Μέχρι πέρσι το «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Γερμανού Φόλκερ Λούντβιγκ παιζόταν στο θέατρο «Πορεία» γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Τώρα ένα ακόμα έργο του ίδιου συγγραφέα παρουσιάζεται στο ίδιο θέατρο από τις 20 Οκτωβρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το πρώτο. Η Λίλλυ Μελεμέ μαζί με τον Βασίλη Κουκαλάνι -ο οποίος έχει διασκευάσει το κείμενο από τα γερμανικά- σκηνοθετούν το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης». Το θέατρο «Πορεία» επιμένει στο χειραφετημένο είδος παιδικού και νεανικού θεάτρου με στόχο τον κοινωνικό προβληματισμό. Μετά τη συζήτηση που προκάλεσε ο «Νουριάν» γύρω από την πολιτισμική συμφιλίωση, την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και την παιδεία, μια παρέα παιδιών έρχεται τώρα με φόρα να διεκδικήσει το δικαίωμα στο ομαδικό παιχνίδι, να εισπράξει ό,τι δικαιούται στη διάθεση του ελεύθερου χρόνου της μέσα στην ανελέητα ασφυκτική αθηναϊκή γειτονιά. Μια παρέα αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα…

 

Η Τζέλα, η Λέλα, ο Κόρνας και ο Κλεομένης είναι τέσσερις φίλοι που αναζητούν τον δικό τους χώρο σε έναν δρόμο όπου χωράνε μόνο δύο κάδοι, ενενήντα σκύλοι, είκοσι δύο στύλοι της ΔΕΗ, δύο γραμματοκιβώτια, ένα περίπτερο, εκατό αυτοκίνητα και τριάντα τρεις κάτοικοι, όλοι γκρινιάρηδες. Πουθενά δεν χωρά ένα πάρκο, μια παιδική χαρά. Τα παιδιά μεταμορφώνουν το αφιλόξενο αστικό τοπίο σε έναν απέραντο παιχνιδότοπο. Η οδός Σκουπιδοπόλεως γεμίζει χρώμα, φαντασία, φασαρία. Οι μεγάλοι διαμαρτύρονται. Οι τριάντα τρεις γκρινιάρηδες θεωρούν θόρυβο τις παιδικές φωνές και όχι τα κορναρίσματα. Η «τάξη» αναποδογύρισε…

 

«Πρόκειται για μια ευφάνταστη, ξεκαρδιστική και ανατρεπτική «σκηνική περιπέτεια μετά μουσικής»», λέει η Λίλλυ Μελεμέ, «με ήρωες τέσσερα μικρά παιδιά που αντιστέκονται στη μουντή πραγματικότητα που τα περιβάλλει και διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στη χαρά και στο παιχνίδι – το δικαίωμά τους, εν τέλει, να παραμείνουν παιδιά. Η δύναμη της φαντασίας και του αυθορμητισμού, και, κυρίως, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοί τους. «Ενας ίσον κανένας» είναι το σύνθημά τους. Η ανάγκη για συσπείρωση είναι τώρα πιο ισχυρή από ποτέ καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αφιλόξενο αστικό περιβάλλον, όπου κυριαρχούν οι φωνακλάδες γείτονες και οι ασφυκτικές απαγορεύσεις. Το γέλιο τους είναι πράξη αντίστασης και η ατράνταχτη λογική τους θα θριαμβεύσει όταν η εξουσία θα κληθεί να επιβάλει την τάξη! Η οδός Σκουπιδοπόλεως μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παιχνιδότοπο και η αρχή έχει ήδη γίνει από τα παιδιά, τους πολίτες τού αύριο».

 

«Το έργο θέτει ως στόχο να οδηγήσει τα παιδιά, μέσω της συμμετοχής τους στο παιχνίδι των ηρώων, στην αναγνώριση της αναγκαιότητας της μεταξύ τους αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους», λέει ο Βασίλης Κουκαλάνι. «Ομοίως θα μπορούσε να εγείρει την κατανόηση και υποστήριξη των γονέων στις δράσεις χειραφέτησης και πρωτοβουλίας των παιδιών. Οπως και στο «Μια γιορτή στου Νουριάν» η ιστορία οδηγεί μέσα από ξέφρενες κωμικές καταστάσεις και ανατρεπτικά συμβάντα στη συμφιλίωση που επέρχεται όταν οι δύο πλευρές συγκλίνουν: οι ενήλικες έρχονται σ' επαφή με την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό τους και τα παιδιά φτάνουν σε μια ενηλικίωση και χειραφέτηση. Αλλά το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» θέτει επίσης ένα θέμα της ίδιας εκρηκτικής επικαιρότητας. Την έλλειψη χώρων παιχνιδιού, αναψυχής και άθλησης σ' ένα αφιλόξενο και πυκνό αστικό τοπίο όπως η πόλη μας, αλλά και τις σχέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών, την αναγνώριση κοινών προβλημάτων και την ανάπτυξη μιας κοινής συνείδησης συνεννόησης και παιχνιδιού».

 

[email protected]

 

INFO: Θέατρο «Πορεία» (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69 – πλ. Βικτωρίας, τηλ.: 2108210991), «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» του Φόλκερ Λούντβιγκ. Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι-Λίλλυ Μελεμέ. Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι. Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς. Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου-Αριστοτέλης Καρανάνος. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος. Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Μια γιορτή στου Νουριάν». Κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι. Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία καθημερινές στις 10.00 π.μ.

 

Scroll to top