08/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικάζονται για τον αγώνα τους

Βιομηχανία διώξεων από τις εταιρείες των ΑΠΕ στην Κρήτη.
      Pin It

Βιομηχανία διώξεων από τις εταιρείες των ΑΠΕ στην Κρήτη

 

ΧΑΝΙΑ Του Μάριου Διονέλλη

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα 17 πολίτες από τα Χανιά, που πριν από 3 χρόνια στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες υπερασπιζόμενοι τις περιουσίες τους και τον τόπο τους από την επέλαση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου του 2010 οι κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδίου προσπάθησαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά των Χανίων και μάλιστα μέσα σε εκτάσεις για τις οποίες κατείχαν τίτλους ιδιοκτησίας και σε μία νύχτα είδαν να μετατρέπονται σε «δασικές».

 

Τη μέρα εκείνη δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα βουνά της Σπίνας εμποδίζοντας τη διέλευση των μηχανημάτων της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών της. Οι κάτοικοι είχαν σταθεί μπροστά στις μπουλντόζες της εταιρείας και είχαν αποτρέψει το «τσιμέντωμα» των περιοχών όπου θα έμπαιναν αργότερα οι βάσεις για τις ανεμογεννήτριες. Συνολικά 17 από αυτούς δικάζονται σήμερα στα Χανιά για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας».

 

Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Πετράκης, ένας εκ των κατηγορουμένων και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, ο αγώνας που έδωσε το Αποπηγάδι έφερε σημαντικά αποτελέσματα: «Το Αποπηγάδι ήταν η περιοχή από όπου ξεκίνησε η αντίδραση στην επέλαση των ΑΠΕ στην Κρήτη. Αποκαλύφθηκε πως δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά τα υπερκέρδη από την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων. Και μάλιστα με την καταπάτηση της γης των ανθρώπων. Οι τρεις μεγάλες ανεμογεννήτριες μπορεί να μπήκαν, αλλά ο αγώνας μας έδωσε έμπνευση και ταρακούνησε τους Κρητικούς σε όλο το νησί με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον οργανωμένη αντίδραση σε τέτοια σχέδια».

 

Περισσότερο από την έκβαση της σημερινής δίκης μετρά αυτή καθαυτή η δίωξη των κατοίκων από μια εταιρεία. Η «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. Το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricité de France).

 

«Ακόμα και αν αθωωθούμε, το μήνυμα προς την κοινωνία παραμένει: όποιος αντιδρά θα έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη και η βιομηχανία των διώξεων συνεχίζεται. Ηδη για το Αποπηγάδι, αλλά και για όλη την Κρήτη, υπάρχουν νέα σχέδια εγκατάστασης αιολικών, ηλιοθερμικών και υβριδικών πάρκων.

 

Οι άδειες που έχουν δοθεί μετατρέπουν το νησί σε μια απέραντη μπαταρία ενέργειας. Οι ανάγκες της Κρήτης σε ρεύμα είναι 700MW και οι άδειες προβλέπουν παραγωγή σχεδόν 10.000 ΜW. Σε όλα αυτά πρόκειται να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και δεν θα μας πτοήσουν οι διώξεις» λέει ο κ. Πετράκης.

 

Scroll to top