Pin It

O βομβαρδισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για «δημοσιονομικό γκρεμό» φαίνεται να έχει έναν στόχο: να ξεχαστούν οι εξαγγελίες Ομπάμα για ανάπτυξη και απασχόληση καθώς και να εστιαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης στην ανάγκη περικοπων και την επιβολή αυστηρής λιτότητας

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

To αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Fed ξεκαθάρισαν το περασμένο Σάββατο ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην κοπή νομίσματος από πλατίνα προκειμένου να εμποδίσουν άνοδο του χρέους πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

 

Η πρόταση για την κοπή πλατινένιου νομίσματος αξίας ενός τρισ. δολαρίων ήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραβίασης του ανώτατου ορίου του χρέους. Η ιδέα ήταν αφού κοπεί αυτό το νόμισμα να κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στη συνέχεια η κυβέρνηση να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την τελευταία προκειμένου να ξεπληρώσει τα χρέη της.

 

Το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί ήδη σε δυσθεώρητα ύψη και τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεπεράσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 16,4 τρισ. δολαρίων. Το Κογκρέσο θα κληθεί να αποφασίσει για την επέκταση αυτού του ορίου και οι Ρεπουμπλικανοί, που ζητούν σκληρές περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, απειλούν όπως και πριν από δύο χρόνια ότι θα καταψηφίσουν.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βέβαια το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα όποτε θέλει. Υπάρχει όμως ένα «παραθυράκι» στην αμερικανική νομοθεσία, στο οποίο στηρίζεται η παραπάνω πρόταση και το οποίο επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να διατάξει την κοπή πλατινένιων νομισμάτων όποιας αξίας επιθυμεί. Η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των Δημοκρατικών και τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσω του Διαδικτύου προκειμένου να προωθηθεί η σχετική πρόταση.

 

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών Αντονι Κόλεϊ ήταν στην προχθεσινή του ανακοίνωση κατηγορηματικός: «Ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε η Federal Reserve πιστεύουν πως ο νόμος μπορεί ή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την παραγωγή πλατινένιων νομισμάτων προκειμένου να αποφευχθεί μια αύξηση του ορίου του χρέους».

 

Η κοπή πλατινένιου νομίσματος δεν είναι το μοναδικό νομικό παραθυράκι το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να συνεχίσει να δανείζεται ελεύθερα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το ίδιο το αμερικανικό Σύνταγμα της δίνει αυτό το δικαίωμα -μέσω της 14ης Τροπολογίας- αν το Κογκρέσο αρνηθεί να δράσει και να επεκτείνει το επιτρεπτό όριο του χρέους.

 

Υπό το πρίσμα αυτό μια χρεοκοπία των ΗΠΑ λόγω παραβίασης του ορίου του δημόσιου χρέους και τα περί «δημοσιονομικού γκρεμού», με τα οποία σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβαρδίζουν την αμερικανική κοινωνία συνεχώς τους τελευταίους δύο μήνες –σχεδόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου-, έναν στόχο φαίνεται να έχουν: να ξεχαστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες Ομπάμα για ανάπτυξη και απασχόληση και να εστιαστεί η προσοχή της κοινής γνώμης στην ανάγκη περικοπών και την επιβολή της αυστηρής λιτότητας.

Scroll to top