grafima-210114

21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Το 51% των πολιτών πιστεύει ότι θα χρειαστούν από 6 έως 10 χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, ενώ το 22% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει σε περισσότερο από δέκα χρόνια. Το 43% θεωρεί ότι η μνημονιακή πολιτική οδήγησε σε απορρύθμιση την κρατική μηχανή.
      Pin It

Το 51% των πολιτών πιστεύει ότι θα χρειαστούν από 6 έως 10 χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, ενώ το 22% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει σε περισσότερο από δέκα χρόνια. Το 43% θεωρεί ότι η μνημονιακή πολιτική οδήγησε σε απορρύθμιση την κρατική μηχανή

 

1 2

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της μεγάλης «έρευνας πολιτικής συγκυρίας» που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα η Public Issue.
Η έρευνα, που διεξάγεται σε πανελλαδική κλίμακα σε τακτική μηνιαία βάση και δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα μας, αναφέρεται στα μεγάλα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Αύριο θα δημοσιευθούν τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης και την εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

3Αρνητικά συναισθήματα, χαμηλές προσδοκίες, ανασφάλεια για το μέλλον και πλήρης απαξίωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα, όπως δείχνει η έρευνα πολιτικής συγκυρίας της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα σημείο-καμπή της οικονομικής κρίσης, με ορίζοντα τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου και τα σενάρια για πρόωρες βουλευτικές εκλογές να βρίσκονται στο τραπέζι. Οι πολίτες, εν μέσω συζητήσεων και ανησυχιών για νέα μέτρα (με ή χωρίς μνημόνιο), εκτιμούν σε ποσοστό 70% ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», ενώ μόλις ένας στους πέντε (22%) απαντά «σε σωστή». Το 5% δηλώνει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ το 3% δεν έχει γνώμη.

 

5Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς οι ερωτηθέντες βιώνουν τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, αφού ο ένας στους τρεις (31%) διακατέχεται από οργή και αγανάκτηση, παρότι αυτή επί του παρόντος δεν βρίσκει την κινηματική της έκφραση, όπως είχε γίνει με το «κίνημα των πλατειών». Στην παλέτα των αρνητικών συναισθημάτων περιλαμβάνονται επίσης: απογοήτευση (14%), ανησυχία/άγχος (13%), ντροπή (10%), λύπη/στενοχώρια (7%), αδιαφορία (2%), άλλο (3%), τίποτα απ’ αυτά (2%). Το πιο εντυπωσιακό; Ενας στους πέντε ωστόσο (18%) δηλώνει ότι τα αισθάνεται «όλα αυτά» μαζί.

 

4Η απαισιοδοξία κυριαρχεί και στην εκτίμηση για τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αφού οι μισοί ερωτηθέντες (51%) επιλέγουν τις απαντήσεις «από 6 έως 10 χρόνια» (22%) και «περισσότερο από δέκα χρόνια», απορρίπτοντας τον προπαγανδιστικό ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «βγαίνουμε από το τούνελ» και ότι οδεύουμε προς τη «μεταμνημονιακή εποχή». Το 15% απαντά «πέντε χρόνια» και το 3% «τέσσερα χρόνια», ενώ μόλις το 1% βλέπει διάρκεια «ένα εξάμηνο». Η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης και η περιπλοκότητά της, με το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρώ» να επανακάμπτει στην επικαιρότητα, αντανακλώνται στο ότι τέσσερις στους δέκα (41%) απαντούν «καμία από τις δύο» στην ερώτηση «ποια παράταξη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη σημερινή κρίση». Οι υπόλοιποι εμφανίζονται μοιρασμένοι στο εάν αυτή είναι η Δεξιά (25%) ή η Αριστερά (24%), ενώ χωρίς γνώμη είναι το 9% και το 1% επιλέγει το Κέντρο.

 

6Μετά από πέντε χρόνια αλλεπάλληλων «μεταρρυθμίσεων» και «μείωσης του κράτους», οι πολίτες κατά πλειοψηφία (43%) χαρακτηρίζουν χειρότερη τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, ενώ το 26% βλέπει βελτίωση και το 29% δεν βρίσκει καμία διαφορά. Το 2% δεν εκφράζει γνώμη.

 

Η σταδιακή απογύμνωση του κοινωνικού κράτους και των δομών στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων φαίνεται να βρίσκουν το δημοσκοπικό τους ανάλογο στο 75% του δείγματος, το οποίο δηλώνει «ανασφαλές» για το μέλλον. Μόνο ένας στους πέντε (22%) απαντά «ασφαλής», ενώ το 3% δεν διατυπώνει γνώμη.

 

Τέλος, στο υποκειμενικό πεδίο, το οποίο αφορά «την ικανοποίηση από τη ζωή», οι επτά στους δέκα (72%) λένε ότι είναι δυσαρεστημένοι και μόλις το 28% δηλώνουν ικανοποιημένοι.

 

……………………………………………

 

Ταυτότητα της έρευνας

 

 Εταιρεία: PUBLIC ISSUE (A.M. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

 Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

 Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

 Περιοχή: Πανελλαδική

 Δείγμα: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα. Για ορισμένες ερωτήσεις χρησιμοποιήθηκε η τεχνική split sample.

 Χρόνος διεξαγωγής: 8-13/1/2014

 Μέθοδος δειγματοληψίας: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

 Δειγματοληπτικό σφάλμα: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%.

 

Scroll to top