02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κολομβία που δεν παρουσιάζουν οι ειδήσεις

Σέρχιο Αλβαρες «35 Νεκροί» Μυθιστόρημα. Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου Μεταίχμιο, 2013, σελ. .
      Pin It

Της Μαριάννας Σκιαδά

 

Το «35 Νεκροί», το οποίο εκδόθηκε το 2011, είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Κολομβιανού συγγραφέα Σέρχιο Αλβαρες. Στο πρώτο του μυθιστόρημα, το «La Lectora» (2004), ο γεννημένος το 1965 στην Μπογκοτά Αλβαρες διηγείται με ανάλαφρο τρόπο την ιστορία μιας απαγωγής, σκιαγραφεί με χιούμορ τον κολομβιανό υπόκοσμο, μιλά για τη διακίνηση ναρκωτικών καθώς και τον εύκολο πλουτισμό των εμπλεκομένων. Το μυθιστόρημα θεωρήθηκε, όχι άδικα, ότι ανήκει στο λογοτεχνικό είδος narcοliterature (λογοτεχνία των ναρκωτικών). Ο όρος είναι ένας νεολογισμός που δημιουργήθηκε για να χαρακτηρίσει τα σύγχρονα, λατινοαμερικάνικα κυρίως, λογοτεχνικά έργα, τα οποία παρουσιάζουν την κουλτούρα και τη ζωή των ανθρώπων που ασχολούνται με τη διακίνηση και την εμπορία ουσιών. Το ανά χείρας μυθιστόρημα όμως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Στο «35 Νεκροί» ο αναγνώστης παρακολουθεί επί 35 χρόνια, όσα και ο αριθμός των νεκρών στον τίτλο του μυθιστορήματος, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις ενός κεντρικού ανώνυμου αφηγητή στη σπαρασσόμενη από τις βίαιες συγκρούσεις Κολομβία.

 

Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγησή του, η οποία αρχίζει τον Ιούνιο του 1965, εννέα μήνες πριν από τη γέννησή του και τελειώνει την Πρωτοχρονιά του 2000, ξετυλίγεται ολόκληρη η σύγχρονη αιματηρή ιστορία της χώρας του. Ερμαιο των καταστάσεων και των ιστορικών συγκυριών, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς οικογένεια και σημείο αναφοράς. Η περιπλάνησή του αρχίζει σε πολύ άγουρη ηλικία, καθώς η μητέρα του πεθαίνει στη γέννα και λίγο αργότερα αυτοκτονεί ο πατέρας του. Τον αναλαμβάνουν κάποιοι οικογενειακοί φίλοι και γείτονες και μετά η αδελφή της μητέρας του. Μέσω της θείας του θα συνδεθεί με το αριστερό κίνημα και θα συμμετάσχει στην πρώτη αριστερή κομμούνα. Ομως η θεία θα πάθει κατάθλιψη και θα πεθάνει, αφήνοντάς τον ξανά μόνο. Η περιπλάνησή του θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μυθιστορήματος, έτσι που ο ήρωας θα βρεθεί διαδοχικά φοιτητής, άστεγος, στον κυβερνητικό στρατό, σε ινδουιστικό «άσραμ», περιπλανώμενος θεατρώνης και κάποια στιγμή θα παντρευτεί, θα γίνει πατέρας, θα χωρίσει, θα μπλεχτεί με λαθρέμπορους ναρκωτικών, θα προδώσει και θα προδοθεί και στο τέλος θα εγκαταλείψει την Κολομβία. Κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του αλλά και στις επιλογές του παίζουν οι γυναίκες με τις οποίες σχετίζεται, καθώς και η αέναη ανάγκη του να ανήκει κάπου: ιδεολογικά, κοινωνικά, ψυχολογικά.

 

Γύρω από την κεντρική πρωτοπρόσωπη αφήγηση του πρωταγωνιστή, συσπειρώνονται πρωτοπρόσωπες επίσης αφηγήσεις ιστοριών άλλων προσώπων τα οποία είτε συνδέονται στενά με τον πρωταγωνιστή είτε διασταυρώνονται μαζί του στον πολύπαθο βίο του. Η κάθε ιστορία ξετυλίγεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο και κάθε κεφάλαιο έχει ως τίτλο στίχους δημοφιλών λατινοαμερικάνικων τραγουδιών που άτυπα σχολιάζουν την αφηγούμενη στο κεφάλαιο ιστορία. Οι στίχοι-τίτλοι δεν είναι πάντοτε πετυχημένοι, αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων, οι οποίοι σε αντίθεση με τον ανώνυμο πρωταγωνιστή αναφέρονται με το όνομά τους, είναι εξαιρετικά δυνατές καθώς στηρίζονται σε μαρτυρίες που ο συγγραφέας συνέλεξε μεθοδικά κατά τη διάρκεια των εννέα χρόνων που διήρκεσε η πραγματολογική του έρευνα.

 

Η γλώσσα, ανεπιτήδευτη και ρέουσα, ενσωματώνει απόηχους της κολομβιανής αργκό και μεταφέρει στον αναγνώστη τους αξιακούς κανόνες της λαϊκής κουλτούρας της χώρας. Οι ιστορίες των αφηγητών συνήθως είναι εξαιρετικά βίαιες, παρ' όλα αυτά, ο αυτοσαρκασμός και η ζέση για τη ζωή δεν απουσιάζουν από τις διηγήσεις τους.

 

Ενα ελκυστικό μυθιστόρημα για την ιστορία της σύγχρονης Κολομβίας, στην οποία όλοι οι αφηγητές αναπόφευκτα εμπλέκονται στο κουβάρι της συλλογικής περιπέτειας.

 

Scroll to top