Pin It

Για την ελεύθερη μετακίνηση στους δημόσιους δρόμους και την κατάργηση των διοδίων διαδήλωσαν χθες χιλιάδες πολίτες στα διόδια Αφιδνών. Κάτοικοι του Ωρωπού και άλλων δήμων της ΒΑ Αττικής, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και αλληλέγγυοι πολίτες βρέθηκαν εκεί στις 11 το πρωί και συμβολικά σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση αυτοκινήτων. Η κυκλοφορία συνεχίστηκε κανονικά ενώ οι οδηγοί περνούσαν κορνάροντας σε πανηγυρικό κλίμα, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές.

 

«Σήμερα θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οποιος παλεύει για την αλήθεια δικαιώνεται. Αυτό είναι το δικό μας διακύβευμα. Για ισονομία παλεύουμε στον Δήμο Ωρωπού, για αξιοπρέπεια, για δικαιοσύνη. Είναι ειλικρινής ο αγώνας μας. Εχει ψυχή κι ενότητα», τόνισε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος.

 

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση διεξήχθη υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Μάλιστα διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι διμοιρίες και περιπολικά έκλεισαν το ρεύμα της εθνικής οδού προς Λαμία «ως προβοκάτσια, με σκοπό να στρέψουν τους οδηγούς ενάντια στους διαδηλωτές». Μετά τη δυναμική παρέμβαση των συγκεντρωμένων και την ένταση που επικράτησε με την αστυνομία, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Στη συνέχεια, όπως αφηγούνται οι διαδηλωτές, η αστυνομία έκλεισε άλλο σημείο της Εθνικής στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον παράδρομο.

 

Τελικά ο δρόμος άνοιξε και πάλι και η ελεύθερη διέλευση αυτοκινήτων από τα διόδια των Αφιδνών συνεχίστηκε. «Οι διαδηλωτές παραμένουν εδώ για να ανοίγουν και όχι για να κλείνουν δρόμους», δηλώνουν τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και ζητούν την «κατάργηση των διοδίων της ντροπής και των σκανδαλωδών και αντισυνταγματικών συμβάσεων παραχώρησης με τις οποίες παραδίδονται άνευ όρων οι δρόμοι μας στους ιδιώτες και αρπάζονται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού και πηγαίνουν στις τσέπες των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων και των διαπλεκομένων συμφερόντων».

 

Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό άνοιγμα διοδίων είχε προγραμματιστεί χθες στις 4 το απόγευμα και στα διόδια της Ελευσίνας από φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

Scroll to top