Σεσιλια Μαλστρομ

18/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απλετο φως για το Φαρμακονήσι»

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών και το ζήτημα των επαναπροωθήσεων έβγαλε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ, τονίζοντας ωστόσο ότι σε πολλούς τομείς έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος.
      Pin It

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών και το ζήτημα των επαναπροωθήσεων έβγαλε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ, τονίζοντας ωστόσο ότι σε πολλούς τομείς έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος.

 

Στην τοποθέτησή της χθες, στην κοινή διάσκεψη των προέδρων των επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, η επίτροπος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα υποδοχής και κράτησης, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η κράτηση εφαρμόζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και ανεξαρτήτως του λόγου που βρίσκεται κανείς στην επικράτεια, ενώ ο χρόνος κράτησης είναι υπερβολικά μακρύς».

 

«Δεν πιέζεται μόνο ο Νότος»

 

Παράλληλα, η επίτροπος ανέφερε ότι «στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπήρξαν επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και ζητάμε από όλες τις χώρες να εξετάζουν αυτούς τους ισχυρισμούς». Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα χυθεί άπλετο φως στο τρομερό δυστύχημα που έγινε στο Φαρμακονήσι».

 

Στη συνέχεια η επίτροπος αντιτάχθηκε στην άποψη ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πιέζονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, καθώς όπως είπε το 70% των αιτούντων άσυλο συσσωρεύεται στα σύνορα 5 χωρών: Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελβετίας, Σουηδίας και Βελγίου. Εφερε ως παράδειγμα ότι στο 11μηνο του 2013 η Γερμανία είχε 115.000 αιτούντες, ενώ συνολικά η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Βουλγαρία είχαν 49.000 αιτήσεις.

 

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η επίτροπος έφερε ως παράδειγμα ότι μια λύση για τους αιτούντες άσυλο θα μπορούσε να ήταν κάποια «κοινά κέντρα έξω από την Ε.Ε.».

 

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ικα Λαϊτίνεν, ανέφερε ότι το 2013 καταγράφηκαν 33% λιγότερες παράνομες διελεύσεις μεταναστών στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά την Ελλάδα. Συνολικά εντοπίστηκαν 25.000 διελεύσεις, κυρίως Σύρων που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου. Επίσης τόνισε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2013 καταγράφηκαν περίπου 170.000 παράνομες διελεύσεις, αριθμός αυξημένος κατά 48% έναντι του 2012.

 

Scroll to top