10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Εως και 7 πλασματικά έτη στον ΟΑΕΕ το 2014

Μεγάλα περιθώρια για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης σε όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η.1.2011, αρκεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
      Pin It

Μεγάλα περιθώρια για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης σε όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η.1.2011, αρκεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Μέχρι και 7 πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν για το 2014 οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που θέλουν να βγουν στη σύνταξη και τους λείπουν χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο, για να μπορέσουν να λάβουν το μέγιστο των πλασματικών ετών ασφάλισης (δηλαδή 7), θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καταβάλουν 10.995 ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσουν ουσιαστικά την έξοδό τους σε καθεστώς συνταξιοδότησης.

 

Οπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία, όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1η.1.2011, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο παιδιών, σπουδών και κενών διαστημάτων ασφάλισης με το 20% του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Με μια απλή αριθμητική πράξη και με δεδομένο ότι μετά τη θέση σε ισχύ του κατώτατου μισθού από το κράτος (σήμερα το ημερομίσθιο ανέρχεται σε 26,18 ευρώ), ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ θα πρέπει να πληρώσει 130,4 ευρώ για κάθε μήνα που εξαγοράζει…

 

Προϋποθέσεις

 

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισµένοι δεν µπορούν να αναγνωρίσουν πλασµατικά έτη, για να συµπληρώσουν 35ετία το 2010, παρά µόνον από το 2011 και µετά. Από την άλλη, όσοι συνταξιοδοτούνται µε 15 έτη µπορούν να αναγνωρίσουν στρατιωτική θητεία (άνδρες), ασθένεια και ανεργία (άνδρες και γυναίκες). Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί είναι ότι, για να έχει κάποιος δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών, ώστε να συμπληρώσει τα έτη ασφάλισής του και να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης (δηλαδή 3.600 ημέρες εργασίας).

 

Αντίθετα, σε όσες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις συμπληρώνονται οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις έως την 31η.12.2010 ή και μετά την ημερομηνία αυτή με βάση διατάξεις, οι οποίες δεν μεταβλήθηκαν από 1η.1.2011 και μετά, είναι δυνατός ο συνυπολογισμός για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, καθώς και τον χρόνο αναγνώρισης τέκνων για παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η.1.2000.

 

Οι ασφαλισμένοι, βέβαια, για μην έχουν πρόβλημα και αγοράσουν περισσότερο πλασματικό χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ώστε να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος που θεμελίωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους. Αυτό γιατί ανάλογα με το έτος θεμελίωσης μπορείς να αναγνωρίσεις άλλα πλασματικά έτη ασφάλισης.

 

Αναλυτικότερα ο συνολικός αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει:

 

- Τα 4 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2011.

 

- Τα 5 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2012.

 

- Τα 6 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2013.

 

- Τα 7 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το έτος 2014 και εφεξής.

 

Να σημειωθεί ότι η 35ετία στον ΟΑΕΕ έχει αντικατασταθεί, με συνέπεια όσοι συμπλήρωσαν 35 έτη ασφάλισης το 2011 θα πρέπει να έχουν 36 έτη ασφάλισης, όταν συνταξιοδοτηθούν (στο 60ό έτος). Αντιστοίχως, το 2012 τα έτη ασφάλισης αυξάνονται στα 37 (και 60 ετών) και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα τα έτη 2013, 2014, 2015 απαιτούνται τα 40 έτη και η ηλικία των 62.

 

Επομένως για τη συμπλήρωση των αναγκαίων 40 ετών ασφάλισης, το 2014 θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 33 πραγματικά έτη και 7 πλασματικά (κατ’ ανώτατο όριο).

 

Κατηγορίες

 

Για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατ’ έτος χρόνου ασφάλισης, λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες πλασματικών ετών:

 

1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η.1.2011 με τα νέα όρια ηλικίας αναγνωρίζουν τη στρατιωτική θητεία με τη μείωση του 30% έως το 2014 και 50% για τα επόμενα έτη.

 

2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

 

3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι 300 ημέρες και χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 300 ημέρες.

 

4. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη.

 

5. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή μέσης επαγγελματικής σχολής μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών τα οποία ισχύουν για τη συγκεκριμένη σχολή κατά την αποφοίτηση.

 

6. Ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.

 

7. Ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

 

8. Ο χρόνος απεργίας.

 

9. Ο πλασματικός χρόνος για τα τέκνα σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών.

 

10. Ο χρόνος μαθητείας όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή χρόνος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), διάρκειας μέχρι ενός έτους.

 

11. Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν από την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ ή του ΟΑΕΕ διάρκειας μέχρι 5 έτη, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

 

…………………………………………………………………………………..

 

Παραδείγματα εξαγοράς

 

* Ασφαλισμένη, η οποία ώς την 31η.12.2010 έχει πραγματοποιήσει 32 έτη ασφάλισης, μπορεί από 1η.1.2011 να ζητήσει αναγνώριση 4 ετών, π.χ. σπουδών, ανεργίας, τέκνων για τη συμπλήρωση των 36 ετών, των απαιτούμενων για το έτος 2011. Ακόμη και αν υποβάλει το αίτημα αναγνώρισης σε μεταγενέστερο του 2011 έτος (σε κάθε περίπτωση μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησης) θα θεωρείται ότι συμπληρώνει τα 35 έτη εντός του 2011 οπότε απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση.

 

* Ασφαλισμένος με 33 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2010 μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη στρατιωτικής θητείας για τη συμπλήρωση 35 ετών ώς τις 31/12/2010 ή να αναγνωρίσει οποιονδήποτε άλλο από τους αναγνωριζόμενους χρόνους και να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.

 

…………………………………………………………………………….

Εξαιρέσεις

 

Η ειδική περίπτωση των τέκνων

 

Σε σχέση με τους πολυτέκνους, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπορεί να αναγνωρίσουν μέχρι 5 πλασματικά έτη που αναλύονται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο μέχρι το τρίτο. Για περισσότερα των τριών παιδιά δεν προβλέπεται αναγνώριση επιπλέον χρόνου. Από την άλλη, ο πλασματικός χρόνος παιδιών συνυπολογίζεται επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

 

Ο πλασματικός χρόνος παιδιών μπορεί να αναγνωριστεί για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση στις περιπτώσεις των μητέρων ανήλικων ή ανάπηρων, για κάθε βιοποριστική εργασία, παιδιών, των χήρων πατέρων ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών, των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και λόγω απόλυσης.

 

Scroll to top