21/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προηγούνται οι πεζοί στη Μυτιλήνη

Με δικαστική απόφαση, εκτελεστή μάλιστα εντός 3 ημερών, καλούνται όσοι έχουν καφετέριες στην προκυμαία να αποσύρουν τις πλαστικές «παράγκες» από τα πεζοδρόμια.
      Pin It

Με δικαστική απόφαση, εκτελεστή μάλιστα εντός 3 ημερών, καλούνται όσοι έχουν καφετέριες στην προκυμαία να αποσύρουν τις πλαστικές «παράγκες» από τα πεζοδρόμια

 

Της Ανθής Παζιάνου

 

Απόφαση-σταθμός του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αναγνωρίζει το δικαίωμα του πεζού στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση. Η απόφαση δικαιώνει, ειδικότερα, τον τ. πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστα Κορδώνη, απέναντι στην κατάληψη πεζοδρομίων από τις καφετέριες της προκυμαίας Μυτιλήνης.

 

Το δικαστήριο που είχε εκδικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των επιχειρηματιών της προκυμαίας δικαίωσε την προηγούμενη λιμενική αρχή για την προσφυγή της και μάλιστα καλεί τους επιχειρηματίες μέσα σε τρεις ημέρες από τη στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους την απόφαση να την εφαρμόσουν. Πρόκειται για παράγκες που έχουν στήσει πάνω στα πεζοδρόμια της Μυτιλήνης ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ και έχουν ντύσει με νάιλον, τα γνωστά «θερμοκήπια».

 

Το σκεπτικό

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, ο ισχυρισμός των επιχειρηματιών ότι τυχόν εφαρμογή των εν λόγω μέτρων συνεπάγεται και την οικονομική τους εξαθλίωση, όπως διαπιστώθηκε «κατά επιτόπια θεώρηση είναι έωλος», αφού -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- διαπιστώθηκε ότι οι καφετέριες της προκυμαίας διαθέτουν μεγάλο εσωτερικό χώρο, ο οποίος ήταν κενός, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός πελατών βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο των μαγαζιών.

 

«Μπορεί η επιχειρηματική δραστηριότητά τους να μεταφερθεί στο εσωτερικό των μαγαζιών», αναφέρει το δικαστήριο και συνεχίζει, σε άλλο σημείο, ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να γίνει δεκτό η επιχειρηματική δραστηριότητα των καθ’ ων να ασκείται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου ή δημοσίου συμφέροντος».

 

Δικαιωμένοι αισθάνονται τόσο ο Κ. Κορδώνης όσο και οι τοπικοί φορείς που είχαν συνυπογράψει, ενώ ο δικηγόρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε: «Το δικαστήριο δέχτηκε όλους τους ισχυρισμούς των αιτούντων, οι οποίοι δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό το οποίο απαιτεί στο σύνολό της η τοπική κοινωνία, δηλαδή να έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση παντού. Πρόκειται στην ουσία για μια μοναδική απόφαση πανελλαδικά για τέτοιου είδους ζητήματα και γι’ αυτό συνιστά νομολογία».

 

Scroll to top