24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο ψαλίδι στις επικουρικές

Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιουνίου θα λάβουν μικρότερες συντάξεις, λόγω νέου υπολογισμού με βάση το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (20%) - Δημιουργούνται ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων.
      Pin It

Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιουνίου θα λάβουν μικρότερες συντάξεις, λόγω νέου υπολογισμού με βάση το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (20%) – Δημιουργούνται ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Καλοκαιρινό μπουρίνι δυσμενών αλλαγών στην επικουρική σύνταξη φέρνει ο Ιούνιος του 2014, αφού με τον νέο υπολογισµό σύνταξης που καθιερώνεται από τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν μικρότερη σύνταξη. Ηδη, είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και περιμένει την έγκριση του υπουργείου Εργασίας για να τεθεί σ’ εφαρμογή.

 

Ετσι, καλούνται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως και ασφαλίζονται σε επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο επικουρικής Ασφάλισης και έχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% να σπεύσουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση πριν από τις 31.5.2014, ώστε να μην έχουν μείωση στην επικουρική τους σύνταξη.

 

Τι προβλέπεται

 

Με βάση τον κανονισμό αυτόν, όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τον Ιούνιο 2014 θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης που είναι 20%. Με δεδομένο, δε, ότι το ποσοστό αυτό ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους (άρα δεν επηρεάζονται), το πρόβλημα έγκειται στον ιδιωτικό τομέα και δη σ’ αυτούς που τα επικουρικά ταμεία τους είχαν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα οριζόμενα στον υπό εφαρμογή εσωτερικό κανονισμό του ΕΤΕΑ, «η σύνταξη υπολογίζεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 2084/1992, όπως αυτές ισχύουν για την επικουρική σύνταξη όσων ασφαλίζονται πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και τη γενικότερη νομοθεσία». Στην πράξη, με όσα αλλάζουν, δημιουργούνται ουσιαστικά και κυρίως ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων.

 

- Οσοι ασφαλίστηκαν μέχρι τις 31.12.2000, ο τρόπος υπολογισμού ποικίλλει αν συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Μάιο 2014 (με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις κάθε Ταμείου που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ), μετά τον Ιούνιο του 2014 (με το κοινό πλέον 20%) ή μετά το 2015. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, καθιερώνεται ένα σύστημα υπολογισμού στο οποίο το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2014 (που όπως αναφέρθηκε καθιερώνεται ποσοστό αναπλήρωσης 20%) και στο ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2015 (όταν θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, κατά το οποίο θα λαμβάνονται υπόψη ακόμα και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου).

 

- Ασφαλισμένοι μετά την 1.1.2001. Σ’ αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων και εφόσον καταθέσουν τη σχετική αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015, το τελικό ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με τις καταβληθείσες εισφορές όσο και με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου (όπως προβλέπεται σε νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί).

 

Στον μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων λαμβάνονται υπόψη: οι συντάξεις που καταβάλλει το Ταμείο, το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών για το σύνολο του συντάξιμου χρόνου αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου ανά έτος. Δηλαδή, αν μια χρονιά ο φορέας έχει οικονομικό πρόβλημα, αυτό θα επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

 

Scroll to top