nigrira-fylakes

28/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Εγκληματική πράξη μαρτυρούν τα κατάγματα του βαρυποινίτη

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες του θανάτου. Αντίδραση από τους κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού. Δεν έχουμε καμιά συμμετοχή, υποστηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Πλήθος ερωτηματικών που οδηγούν στη εγκληματική ενέργεια γεννούν τα πολλαπλά κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και οι θλαστικές κακώσεις που έφερε στο σώμα του ο βαρυποινίτης Ιλί Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας, Σερρών.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγγελίδου, τα τραύματα αυτά προήλθαν από κάποιο όργανο -κι όχι από χέρια- ενώ προσδιορίζονται χρονικά πριν από περίπου τρία 24ωρα, δηλαδή τις ημέρες όπου κρατούνταν ακόμα στις φυλακές Μαλανδρίνου, μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα. Παράλληλα, παραγγέλθηκαν περαιτέρω ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
Αντίδραση κρατουμένων

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κρατουμένων Κορυδαλλού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του βαρυποινίτη, αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους στις 8 το βράδυ, αναβάλλοντας κατά περίπου μία ώρα την προκαθορισμένη είσοδό τους. Όπως ανέφεραν, σκοπεύουν να παγιώσουν αυτήν την ενέργεια, έως ότου διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου.

Εξάλλου, αναταραχή επικράτησε νωρίτερα και στις φυλακές Κορίνθου, όταν Αλβανοί κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν έμπαιναν στα κελιά τους. Έξω από το κτίριο των φυλακών έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει, αφού τελικά οι κρατούμενοι ανταποκρίθηκαν και μπήκαν στα κελιά τους.

Παράλληλα, την άρνησή τους να σιτιστούν εξέφρασαν οι περισσότεροι κρατούμενοι των φυλακών στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας. Οι κρατούμενοι ζητούν να δοθούν άμεσα εξηγήσεις γιατί δεν μεταφέρθηκε χθες ο Αλβανός βαρυποινίτης Ιλί Καρέλι, στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών προκειμένου να εξεταστεί, καθώς το απόγευμα δεν υπάρχει στο σωφρονιστικό κατάστημα εφημερεύων ιατρός.
«Χτυπημένος όταν μπήκε μέσα»

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Εσωτερικών Φρουρών του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, «ήταν χτυπημένος ο κρατούμενος, όταν μπήκε μέσα, φωτογραφήθηκε και οι σχετικές φωτογραφίες βρίσκονται στα χέρια των αρχών. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που παραδόθηκε στις αρχές και φαίνονται τα χτυπήματά του». Πρόσθεσε ότι «ρωτήθηκε αν θέλει να μεταφερθεί σε γιατρό, ώστε να εξεταστεί, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε».

«Παρότι του δόθηκαν φαγητό και ρούχα, αρνήθηκε να φάει, ενώ αντί να ντυθεί έβγαλε την φόρμα που φορούσε και έμεινε σχεδόν γυμνός» δήλωσε ο κ. Κονσολίδης, και συμπλήρωσε: «Εγώ πήγα το φαγητό του και του έδωσα ρούχα να ντυθεί, όταν τον ρώτησα αν θέλει κάτι δεν μου απάντησε. Δεν έφαγε τίποτα, σηκώθηκε από το κρεβάτι δύο φορές και έβγαλε τα ρούχα του, μένοντας σχεδόν γυμνός. Μετά ξάπλωσε. Το μόνο που έλεγε συνέχεια ήταν ότι «για όλα φταίει ο εισαγγελέας, θέλω ένα σκοινί. Δεν μου απάντησε όταν τον ρώτησα αν θέλει κάτι».

Πρόσθεσε δε ότι «ο κρατούμενος παρακολουθούνταν συνέχεια, η ακινησία του μετά από κάποια ώρα, κίνησε υποψίες, ο αρχιφύλακας υπηρεσίας μπήκε στο κελί του και διαπίστωσε ότι δεν κουνιόταν καθόλου. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας και στη συνέχεια στις 00.50 τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

«Τον εξέτασε ο διευθυντής εφημερεύων ιατρός, ο οποίος μετά από καρδιολογικό έλεγχο διαπίστωσε ασυστολία», δηλαδή το θάνατό του. Ήταν ήδη νεκρός όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Γρηγόριος Ευσταθιάδης.

«Μέχρι τις 7.30 το απόγευμα, ήταν όρθιος, μετά ξάπλωσε. Γύρω στις 11 το βράδυ ενημερώθηκα από τον αρχιφύλακα ότι δεν κουνιόταν. Είχε αίματα πάνω όταν ήρθε, του είπαμε να τον πάμε στον γιατρό, αλλά αρνήθηκε. Το απόγευμα δεν υπήρχε γιατρός στο κατάστημα, πήγαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες αλλά δεν μας άφηνε να τον πλησιάσουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας Χάρης Κονσολίδης.

«Ήταν λάθος να μεταφερθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας. Είναι ένα κατάστημα που υπολειτουργεί καθώς έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα κατάστημα που λειτουργεί πλήρως» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Νιγρίτας, Αθανάσιος Τούσιος.

«Στις φυλακές Νιγρίτας που λειτουργούν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, είναι ενεργές οι τρεις από τις πέντε πτέρυγες των φυλακών, ενώ για τη φύλαξη των κρατούμενων, που είναι περίπου τετρακόσιοι, εργάζονται μόνο 38 εσωτερικοί φρουροί και 57 εξωτερικοί. Την ίδια ώρα στις φυλακές δεν υπάρχει νοσηλευτής, ενώ γιατρός βρίσκεται μόνο τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, καταγγέλλει ο κ. Τούσιος και συμπληρώνει: «Είναι άξιο απορίας το συμβάν, όταν ήρθε φαινόταν σε καλή κατάσταση».

 

«Καμία συμμετοχή»

«Δεν έχουμε καμιά συμμετοχή στο θάνατο του κρατούμενου», υποστηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός και τονίζει πως «ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα».

«Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές» συμπληρώνουν και καταλήγουν ότι «η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, ο οποίος την Τρίτη είχε δολοφονήσει τον υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργο Τσιρώνη.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο Αλβανός κρατούμενος είχε μεταφερθεί στις φυλακές Νιγρίτας με μώλωπες, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει ο ίδιος, πώς προκλήθηκαν, ενώ αρνήθηκε και την εξέταση από γιατρό.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Εφιαλτικά ερωτηματικά»

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο θάνατος του βαρυποινίτη γεννά «εφιαλτικά ερωτηματικά» και απαιτεί την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δύο ημέρες μετά την τραγική και άδικη δολοφονία του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του ο κρατούμενος που τον δολοφόνησε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση φέρει εμφανείς κακώσεις στο σώμα του και κάταγμα στο στέρνο. O θάνατος κρατούμενου ενώ βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση σε πειθαρχικό κελί με κάμερα ασφαλείας που παρακολουθεί κάθε του κίνηση, γεννά εφιαλτικά ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του.

Απαιτούμε άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας που να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του κρατούμενου και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορούν να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχό του.»
ΠΑΣΟΚ: «Δεν είναι αποδεκτός ο νόμος της ζούγκλας»

Αντίδραση για το γεγονός και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με τον εισηγητής Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του κόμματος, Κώστα Τριαντάφυλλο, να υπογραμμίζει πως «ο νόμος της ζούγκλας δεν είναι αποδεκτός σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η Πολιτεία θέτει τους κανόνες και επιβάλει την τιμωρία σε κάθε εγκληματία, όσο ειδεχθές έγκλημα και αν έχει αυτός διαπράξει. Η άμεση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων συνιστά υποχρέωση της ευνομούμενης Πολιτείας».

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας. Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο, ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».
efsyn.gr

Scroll to top